Marš solidarnosti „Drugačiji Zagreb je moguć!“

Marš solidarnosti „Drugačiji Zagreb je moguć!“15.11. Trg kralja Tomislava, Zagreb
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti (9. studenog) i Međunarodnog dana tolerancije (16. studenog) u Zagrebu će se održati prvi Marš solidarnosti pod sloganom „Drugačiji Zagreb je moguć!“.Marš solidarnosti održat će se 15. studenog 2008., a započet će okupljanjem na Trgu kralja Tomislava u 11:30. Povorka „Marša solidarnosti“ kreće u 12 sati sljedećim ulicama i trgovima: Trg kralja Tomislava – Strossmayerov trg – Zrinjevac- Praška – Trg bana Jelačića – Jurišićeva – Trg hrvatskih velikana – Ulica Sjepana Račkog – Trg žrtava fašizma.

Prvom manifestacijom ovog tipa u Zagrebu organizatori imaju za cilj ostvariti javno i političko iskazivanje solidarnosti svih osoba koje su izložene nasilju, omalovažavanju, predrasudama, šovinizmu ili neprihvaćanju. Zagreb je u nazad nekoliko godina, a posebice unazad nekoliko mjeseci posebno zatrovan nečovječnom mržnjom o čijim se uzrocima manje govori, već se javnost zabavlja samo zbrajanjem mrtvih ili pretučenih, a vlasti su se odlučile pozabaviti ovim pojavama tek kada su zapucali po njihovom dvorištu, napali njih ili njihovu djecu, kažu organizatori.

Smatra se da su građanke i građani odavno trebali ustati protiv ovog stanja i pružiti jedni drugima solidarnost i podršku.

Kao problem navode činjenicu da u Hrvatskoj mediji i javnost takvo nasilje često opisuju samo kao „sukob subkultura“, ne uzimajući u obzir mržnju koja je usmjerena protiv svih koji su drugačiji, izgledaju drugačije ili razmišljaju i djeluju drugačije.

Demonstracije povodom ovih dana održavaju se u posljednje vrijeme širom Europe, a u pojedinim državama poput Poljske, Latvije i Rumunjske centralni su godišnji događaj kada građani i građanke zagovaraju socijalne i vrijednosne promjene u društvu, stoga organizatori smatraju da je vrijeme da se o tim promjenama progovori i u Hrvatskoj.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti potakla je europska mreža UNITED zbog rastućeg desničarskog nasilja i modernih pojava nacifašizma u društvu, koji često prolaze pod egidom patriotizma i zaštite tradicionalnih vrijednosti.

Međunarodni dan tolerancije UNESCO je proglasio 1995. kako bi se skrenulo na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge. zamirZINE

buy order 50mg

online