Žedno Uho Festival 9 – Amon Tobin

24.04.2008 Teatar &TD (SC, Zagreb)

9. Festival Žedno Uho otvoren je nastupom kanadskog zvučnog manipulatora Amon Tobina. Tobin je u Teatru &TD zagrebačkog SC-a svojim eklektičnim DJ setom otvorio gotovo 2 sata držao na okupu 500-tinjak sretnika, ipak različitih od konvencionalnih party–pohodnika, koji su očito i dobili ono što su htjela. Njegov briljantan način miješanja raznih stilova elektronske glazbe, usmjerene na čvrst bas i isprekidane ritmove, potvrđuje rijetku iznimku da producent može i u ulozi dj-a biti toliko dobar.
Tobin svoj set počinje u hip-hop/downtempo ritmu, postepeno gradi kompleksnost i strukturu prema dubstep-u i breakbeat-u, koji se isto tako spontano razgrađuju. Ipak, publika je najbolje prihvatila njegove egzhibicije u višem tempu, bile one u domeni jungle-a ili drum and bass-a. Tehnika kojom radi takve oscilacije stvarno je zapanjujuća, super-preciznim miksevima i neprimjetnim promjenama u bpm-ovima.

Publika je prepoznavala većinu trackova, bile one Tobinove autorske s novog ili starih albuma, hitovi Ninja

Tune-a ili mega-bas aktualne drmalice. Nakon više od sat vremena svirke, negdje poslije ponoći glazba je stala i uz pljesak i skandiranje Tobin se prvi puta povlači, da bi ga publika pozvala na bis na koji se nije tako teška srca odazvao. Nakon 15-ak minuta slijedi i drugi, do ukupne duljine svirke od skoro dva sata. Posebni trenuci bili su povremeni vrisci i sveopća ekstaza mase kroz tako pozitivnu glazbu, kojoj primarni cilj izvedbe nisu u tolikoj mjeri špice i dizalice.

Sa tehničke strane može se pohvaliti besprijekorna organizacija SC-a, što i nije toliko čudno, niti neka novost. Razglas je bio savršeno postavljen i umjeren do granice da ne izaziva pištanje u ušima, a subovi su doslovno tresli cijeli paviljon. Ekipu Groodanja treba pohvaliti za vizualizacije, no ne toliko i za glazbu.
Jedini nedostatak eventa mogla bi biti prevelika cijena ulaza, s obzirom da je na istoj turneji njegov nastup bio čak dvostruko jeftiniji.
Za kraj, deveti Žedno Uho Festival započeo je na najbolji mogući način i možemo se samo nadati da će se tako i nastaviti.

Galerija fotografija Amon Tobin na Žednom uhu


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*