3.Sajam nezavisnog izdavaštva u sklopu manifestacije Moje, tvoje, naše

punk, hardcore, rijeka, moje, tvoje, naše, sajam, molekula09.-12.10.HKD na Sušaku,galerija Kortil, Kont, Molekula, Rijeka
Drugo more, Infoshop Škatula i Amandla od 9-12.10. u HKD na Sušaku,galeriji Kortil, Kont-u, Molekuli organiziraju treću godinu za redom manifestaciju Moje, tvoje, naše. U svom ovogodišnjem izdanju Moje, tvoje, naše propituje na sebi svojstven način temu konzumerizma.
Unutar manifestacije je i 3.sajam nezavisnog izdavaštva. Ideja sajma je na jednom mjestu okupiti od pojedinaca/ke do kolektiva/organizacija/udruga koji/e pokušavaju svojom (ne)aktivnošću pridonijeti razvoju nezavisnog sektora. Sajam je mjesto druženja,razmjene ideja i iskustava, mjesto na kojem se mogu pronaći knjige, časopisi, fanzini, raznorazna muzička izdanja, unikatne rukotvorine…

Program:

3.Sajam nezavisnog izdavaštva u sklopu manifestacije Moje, tvoje, naše

opći info

vrijeme sajma: 10-12.listopad
petak od 11-21sati, subota 10-21sati, nedjelja 10-15 sati

mjesto održavanja: HKD na Sušaku, Molekula, Kont

događaji ususret

utorak 30.9. Molekula od 20 sati, otvorenje izložbe ED Žmergo, «Eko-info»

uzmi ili ostavi

od četvrtka 18.9. do ponedjeljka 6.10 sve stvari (osim obuće i odjeće) se ostavljaju u Molekuli (u kutku uzmi ili ostavi), a za vrijeme sajma u HKD na Sušaku (uključujući i odjeću i obuću)

radionice
od srijede 24.9. do utorka 7.10. prijava na radionice na email: infoshop.skatula@gmail.com

1. slobodni putujući radio, voditelj: Kruno Jošt (UKE-Križevci)
vrijeme radionice: kroz sva tri dana sajma od 11-21sati
mjesto: HKD

2. radio free Internet, voditelji: Erik Paladin i Armando Vega (Razmjena vještina, Rijeka)
vrijeme radionice: subota 13-17h, nedjelja po potrebi
mjesto: Molekula (dnevni)

3.recikliranje materijala, voditeljice: Alisa, Iva, Lejla i Sanja
vrijeme radionice: petak 16-18, subota 10-12 sati
mjesto: Molekula (projekcijska)

4. osnove GNU/Linux-a –Punk s not dead!,voditelj:Petar Gabud
vrijeme radionice: petak 11.30-15.30 sati
mjesto: Molekula (dnevni)

program za vrijeme sajma

petak 10.10
HKD (stage)

19 sati predstavljanje knjige mr. sc. Dražen Šimleša “Kako potrošiti svijet? – mala škola ratova za resurse»
20sati predstavljanje knjige Queer Beograd «O transrodnosti i seksualnom radu»

Molekula (dnevni)
20 sati predstavljanje stripa Enver Krivac «Priče iz Ž+K!»
20.30h predstavljanje knjige Alan Kapidžić «Noć uz Rijeku»

subota 11.10.
kavana Cont (terasa)
12h predstavljanje  knjige Vladmir Čerina «Janko Polić Kamov»
13 h predstavljanje knjige William Morris «Vijesti iz Nigdine»

Molekula (projekcijska)- 17.30h predstavljanje knjige Darko Pivac «Teroristički manifest»

18 sati predstavljanje kolektiva caffe Libertad (Hamburg)
HKD (stage)
19h predstavljanje knjige dr. Filip Grgić «Sekst empirik: obrisi pironizma»

20 sati predstavljanje knjige Wendy O-Matik «Redefiniranje  naših odnosa-Smjernice za odgovorne otvorene odnose»

nedjelja 12.10.
HKD (stage)

12 sati predstavljanje Neanderthal izdanja «Vodič za shoplifting»
13 sati Pokret za slobodu predstavlja Z magazin, publikacije Glas radnika, Glas izbeglica i Glas studenata

ručak na Kontu: petak, subota i nedjelja od 14.30-15.30 sati – Kolektiv hrana, a ne oružje

after događanja

petak 11.10. od 21.30 sati druženje u Molekuli
subota 12.10. od 23 sati disco večer u Molekuli

UZMI ILI OSTAVI
Osnovna ideja ovog projekta je indirektna zamjena. Nešto doneseš, nešto uzmeš. Ono što tebi ne treba sigurno treba nekom drugom i obrnuto. Važno je to što u takvoj razmjeni vrijednost i količina stvari koje doneseš ili uzmeš nisu mjerilo. Bitno je zadovoljiti potrebe.
Ovaj projekt isključuje upotrebu novca. Tu ništa ne kupuješ, ništa ne prodaješ – jednostavno indirektno razmjenjuješ.
Model koji se ovdje koristi ne mora nužno biti organiziran u ovakvom obliku. Možeš ga “preslikati” u svojoj lokalnoj zajednici na bilo koji drugi način. Time ujedno njegujemo različitosti i specifičnosti svake regije, životnog prostora, kulture i životnih navika.

RADIONICE
1. slobodni putujući radio
«Slobodni putujući radio zamišljen je kao samostalni sustav FM opreme. Cilj SPR je podućiti kako u praksi radi FM radio prijenos, kako stvoriti program od značaja za lokalnu sredinu te kako se umrežiti s već postojećim inicijativama u svijetu i Hrvatskoj.
Radionice su zamišljene kao slobodni prijenos znanja te zajednički rad na stvaranju okružja za slobodno kreiranje radijskog programa. Program se može sastojati od edukativnog, glazbenog, novinarskog, eksperimentalnog, umjetničkog programa i sl. (cijeline će kao takve biti obrađene u prezentacijama).
Zamisao putujućeg radija je pokazati kako mediji mogu i trebaju biti stvarani u lokalnoj zajednici te kako u njima moraju učestvovati svi koji žele raditi na temeljima slobodne kulture (free culture). Putujući radio također razbija strah od korištenja medija, te ukazuje da medijsko djelovanje nemora nužno biti monopolizirano državnim ili komercionalnim medijima.
(više: http://mmkamp.gentlejunk.net)”

2.Radio free Internet
«slušanje, snimanje i emitiranje internet radija pomoću alata za Linux i Windowse»

3. recikliranje materijala
“Radionica reciklaže predstavlja odavanje časti “otpadu” pod kojim podrazumijevamo sve što smo nekom “višom silom” unijeli u naš prostor, a da većina ljudi smatra nečim sto se više ne može koristiti u bilo koje svrhe. U većini slučajeva taj je “otpad” poput nerazgradive ambalaže, glomaznog otpada, starih tkanina koristan i pogodan za reciklažu i preoblikovanje, te ovom radionicom želimo ukazati na njegovu iskoristivost. Plan je zajedničkim snagama s onima koje/i žele sakupiti otpad na ulicama Rijeke uz malo magije i trikova pretvoriti otpad u nešto što može poslužiti ili uljepšati prostor u kojem boravimo, a sve u svrhu dokazivanja da otpad nije smeće…

4.osnove GNU/Linux-a-Punk s not dead!
«Kako, kada i zašto je nastao GNU/Linux? Šta je to open source i free softver? Kako instalirati GNU/Linux? Kako ga podesiti? Kako instalirati programe? Kako ga koristiti? Sve to pa čak i više od toga saznaj u instant radionici “Osnove GNU/Linuxa – Punk’s not dead”.
Na radionici će polaznici naučiti koristiti GNU/Linux, riješiti se virusa i baci window$e u smeće!»

FOTO IZLOŽBA «EKO INFO»

Ekološko društvo Žmergo je udruga civilnog društva osnovana 1994. godine u Opatiji, koja se bavi očuvanjem okoliša, zaštitom prirodne i kulturne baštine, te promicanjem održivog razvitka.
Cilj je izložbe Eko info informirati i poticati građane da se pridruže kritičnoj masi za očuvanje i zaštitu okoliša. Zatim izložba zagovara pravo na čist okoliš, te pravo na pristup informacijama koje su povezane s usklađivanjem hrvatskog zakonodavstva s EU pravnom stečevinom o okolišu. Teme koje obrađuje foto izložba su Voda, Klimatske promjene, Prehrana, Kemikalije, Natura 2000 i Održivi turizam.

O PROGRAMU

Dražen Šimleša » Kako potrošiti svijet – Mala škola ratova za resurse Što čitaš?, Zagreb, 2008.
Dražen Šimleša se u svojoj novoj knjizi još jednom vraća temi globalizacije i problemu kapitalizma pa kroz knjigu esejistički obrađuje razne aspekte kapitalizma i njegovog djelovanja, s posebnim naglaskom na rat za resurse. Knjiga obrađuje situaciju po regijama u svijetu i jasno govori o vezama između raznih velikih i malih diktatora, biznisa, raspodjele i sukoba oko resursa (primarno nafte i plina), trasa kojima prolaze ili bi trebali prolaziti naftovodi i plinovodi, ratovima koji se vode isključivo zbog ekonomskih razloga u tim regijama… Sve to opisuje situaciju u kojoj se svijet nalazi i objašnjava zašto nam mažu oči ratom protiv terorizma, širenjem demokracije i zastrašivanjem stalnom terorističkom prijetnjom. Svijet je u ratu za resurse.
Knjiga je pisana razumljivo i slobodno pa je jezik u knjizi više govornog nego znanstvenog karaktera, što knjigu samo obogaćuje i uz veliku količinu podataka i analiza čini još vrijednijom.

Queer Beograd «O transrodnosti i seksualnom radu»
Četvrti po redu QueerBeograd festival, održan je od 5. do 7. 10. 2007. u Kulturnom centru Magacin u Beogradu, ovoga puta fokusirajući se na teme Transseksualnosti/ Transrodnosti i Rada u industriji seksa. Nova knjiga kolektiva sadrži transkripte diskusija na ove teme i još mnogo toga…

Alan Kapidžić «Noć uz Rijeku» ZIGO, 2008
Noć uz Rijeku se sastoji od niza kratkih, isprekidanih i kronološki malo pomaknutih kadrova koji dinamično pričaju priču te zajedno tvore cjeloviti mozaik romana. Često se, u prikazivanju događaja, radnja vraća nekoliko koraka unatrag da bi se scena dopunila pogledom iz drugog kuta te se radnja upotpunila i obogatila.
Cijeli roman opisuje događaje u rasponu od 6 sati (ponoć – svitanje).
Veći dio događanja se odvija u Rijeci, manji u Opatiji, a jedan dio i u alternativnoj/SF budućnosti grada na Rječini pogođenog ekološko-klimatskom katastrofom.
Nositelji radnje romana su tri dečka i djevojka koji zajedno odlaze na koncert Noć uz Rijeku te se tijekom koncerta razdvoje. Svatko od njih, do jutra, proživljava određenu psihološku metamorfozu uvjetovanu burnim, nasilnim i fantastičnim noćnim događajima. Bez obzira na fragmentarnost radnje i veliku brzinu odvijanja priče, glavno težište romana Noć uz Rijeku je upravo na likovima (glavnim i sporednim) koji su, bez obzira na njihovu fantastičnost, prikazani čim realističnije te se pokušalo izbjeći plošnu crno-bijelu karakterizaciju.
Rijeka prikazana u rukopisu jest i nije Rijeka koju poznajemo. To je grad koji je teško vremenski i prostorno točno smjestiti pošto se u njemu odvijaju događaji u poznatim nam eksterijerima, ali koji nisu identični stvarnosti (npr. vlak iz Ljubljane dolazi s Pećina, Kapucinska crkva ima toranj, riječki željeznički kolodvor je podzemni…). Isto tako vrijeme u kojem se radnja odvija je paradoksalno (npr. u Teatru fenice igra film iz 1998., a jedan od sporednih likova vozi Audi model A1 koji još nije proizveden) što nam ostavlja mogućnost da špekuliramo o gradu Rijeci kakav bi mogao eventualno postojati u “paralelnoj stvarnosti/dimenziji” ili, možda, bliskoj budućnosti. Na fantastičnost lokacija nadovezuje se i radnja romana koja prikazuje život mladih u Rijeci kakav je ili bi, tragično, mogao biti. Moguće je da se većina opisanih brutalnih događaja nikada nije, niti će se ikada odigrati na riječkim ulicama, ali to nije bitno. Bitno je da li se sve to može dogoditi i kako bi mi reagirali u tim okolnostima?

Enver Krivac «Priče iz Ž+K!» ZIGO, 2008.
Strip album “Priče iz Ž+K!” je kolekcija zgoda i uglavnom nezgoda koje proživljavaju Živko
Son-Of-A-Gun i Kazimir Da Butcha, dva osebujna zaljubljenika u vremenska putovanja.
Osim toga, “Priče iz Ž+K!” je i prva strip knjiga riječkog Goranina, radijskog blebetala i pisca
sumnjive kvalitete, Envera Krivca.
Ž+K! svijet nastao je u razdoblju od 1999. do 2007. i predstavlja svojevrsnu zbirku priča, pristupa
i stilova. Iako nudi nemoral, upitne zafrkancije i netočne podatke, te u većini tabli vrijeđa
prosječnu inteligenciju, teško joj je odoljeti.
Rijeka nije nikad bila tako crno-bijela i kvadratna!
Ž+K! za predsjednika!
Ž+K! zauvijek!

Vladimir Čerina: Janko Polić Kamov; DAF, 2008.
Vladimir Čerina (1891.-1932.) rodio se u Splitu, školovao se neredovito u Splitu, Zagrebu i Rijeci. Jugofilski i antiaustrijski orijentiran, poslije sarajevskog atentata bježi u Italiju. U izbjeglištvu je proboravio pet godina, a onda se 1919. vraća u svoj ostvareni san – Jugoslaviju posve živčano rastrojen i u nekoliko navrata slijedeći čin Ulderika Donadinija pokušava se ubiti, ali ga uvijek spašavaju i najzad šalju u duševnu bolnicu 1922. godine. Tako da u ludnici u Šibeniku 29. veljače umire. Od novih naraštaja neprepoznat, a od starijih nepravedno zaboravljen.
Možda nitko u našoj pisanoj riječi nije iznio toliko kritika ambijenta i prilika u ondašnjem društvu kao što je to Čerina radio u svojim mnogobrojnim napisima. Valjda ni jedan njegov napis nije bio bez oštrih optužaba upućenih umrtvljenosti naše “bezbojne, mlake, lijene, plješnjive sredine”, kako je to Čerina znao govoriti. U njegovoj knjizi o Kamovu naići ćemo na čitave odlomke u kojima je prikazana sredina kao “mutna i mlaka kaljuža”, “nevoljna i mrtva sredina”, “beamterska i purgerska socijalna atmosfera”. Govoreći o inteligenciji u tom društvu Čerina ni nju, pogotovo ne nju, neće štedjeti. Za njega je ta “inteligencija sa malo osjećaja nezadovoljstva, sa malo muževnog zanosa, slaba, nemobilna, neljudska, ličila je na nekakvu golemu i praznu grobnicu”. Poezija Kamova bit će – “jeka te grobnice”.
Knjiga o Janku Poliću Kamovu tiskana u Rijeci 1913., napisana iste godine u Firenci, gdje je Čerina surađivao s talijanskim futuristima Giovannijem Papinijem i ardengom Sofficijem, okupljenim oko znamenitog časopisa Lacerba. Ta je knjiga i danas od prvorazrednog značaja za povijest hrvatske avangarde.

William Morris: Vijesti iz nigdine; DAF, 2008.
Sigurno je da se u Morrisovim spisima iščitava snažno libertersko nagnuće i da je Morris bio vrlo svjestan anarhističkog stajališta protiv vlade i svake političke vlasti. Prema Peteru Marshallu (Demanding the Impossible: A History of Anarchism) nema sumnje da je Morris mrzio centraliziranu državu, te stoga ne treba iznenađivati da su mnogi njegovi politički spisi nadahnjivali anarhiste, a upravo na takvom antietatističkom viđenju socijalizma morris gradi svoju sliku budućega društva u utopijskom romanu Vijesti iz nigdine u kojemu “nema vlade privatnoga vlasništva, zakona, zločina, braka, novca ili razmjene. Društvo se sastoji od federacije komuna…”
Morrisov se pripovjedač budi u nekoj nigdini, upoznaje lokalne stanovnike, sprijateljuje se s njima i kreće na put tim novim društvom u kojemu se zadesio, a u razgovorima sa svojim domaćinima razotkriva nam događaje koji su doveli do nastanka tog novog društva ali i raznorazne aspekte svakodnevnog života i svakodnevnih navada ljudi u tom novom društvu.
Važnost objavljivanja ove Morrisove utopije u sklopu biblioteke anarhističkih klasika nije u tome da se pokaže je li Morris ili nije bio pravi anarhist, nego u prinosu koji je dao svakom promišljanju nekog boljeg, ravnopravnijeg i sretnijeg društva, a tako i anarhističkom viđenju bezvlasnog i besklasnog društvenog poretka.
William Morris (1834.-1896.) je bio jedan od najpoznatijih i najplodnijih viktorijanskih pjesnika. Bio je najveći umjetnik-obrtnik svojega doba. Taj arhitekt, slikar, dekorater, tiskar, izdavač, pjesnik, esejist, prevodilac, romansijer, politički radnik doista zbunjuje svojim “renesansnim” opsegom djelovanja i k tome podjednako uspješnim na svim svojim područjima. Uspješno je vodio proizvodnju dekorativnih materijala i istaknutu trgovinu na malo u središtu Londona. Bio je i strastveni socijalistički reformator, pionir brige za okoliš, pedagog i, moglo bi se reći, feminist; u pedesetoj je godini prešao “ognjenu rijeku” da bi postao revolucionarni socijalist, a završio je kao anarhist pošto je upoznao Kropotkina kojemu je ostao prijatelj do kraja života.

Darko Pivac «Teroristički manifest»
Knjiga je zbilja manifest i tako se zove. Glavni dio je dijalog između dva starija huligana i ratna veterana, sadrži još i tekst igrokaza s 5 lica, dva pogovora, jedan plakat i jedan letak.
Manifesti su po prirodi pretenciozni, programatski i trebali bi donositi nove ideje, Jedina bitno nova ideja je pokušaj odgovora na staro Schopenhauerovo pitanje: “Da li postoji prirodni temelj morala?” Schopenhauer je zaključio kako nema prirodnog temelja morala i kako bi da nema pozitivnih zakona i religijskih zabrana sve otišlo u tri …
Taj stari rebus njemačkog filozofa je davno zaboravljen, tako da ni moj pokušaj rješenja nije nikoga naročito impresionirao. Druga bitna ideja je mnogo prihvaćenija iako nije toliko originalna.
Konstatira se strahoviti razvoj komunikacijskih tehnologija i korištenje istih za kontrolu građana od strane službene hijerarhije, međutim ista ta tehnologija u službi demokracije nosi neslučene mogučnosti humanijih
društvenih odnosa.

Cafe Libertad
Projekt Cafe Libertad iz Hamburga predstavlja konkretnu alternativu kapitalističkom uvozu kave, odnosno iskorištavanju uzgajivača i radnika na plantažama kave u zemljama “trećeg svijeta”. Fair-trade (u doslovnom značenju poštena razmjena) kava koju proizvode dolazi iz Zapatističkih dijelova Chiapasa u Meksiku, čime neposredno pomažu opstanak Zapatističkih zajednica i njihovu borbu.
Članovi kolektiva Cafe Libertad će predstaviti svoj rad, a tijekom sajma ćete moći kupiti i kavu…

dr.Filip Grgić «Sekst empirik: obrisi pironizma»; KruZak, 2008.
SEKST EMPIRIK (2. ili 3. st. n. e.) najvažniji je pripadnik pironizma, jednog od dvaju skeptičkih pravaca koji su se pojavili u antičkoj filozofiji. U svojim “Obrisima pironizma” nastoji pokazati da se moramo suzdržati od suda u pogledu svake tvrdnje koju iznose doktrinarni filozofi te da je suzdržavanje od suda popraćeno neuznemirenošću, čije je ostvarenje krajnji cilj njegova skeptičkog pothvata.
Sekstovi sačuvani spisi jedini su pironovski tekstovi koji su nam danas dostupni. No oni nisu samo ključni izvori za poznavanje antičkog skepticizma; oni spadaju i među najvažnije izvore informacija o helenističkim filozofskim školama, prije svega stoičkoj, kao i o pojedinim predsokratovskim filozofima. Ponovno otkrivanje i objavljivanje tih spisa u 16. stoljeću predstavljalo je jedan od najvažnijih poticaja za razvoj moderne misli. Pironovski argumenti i primjeri u prikazu Seksta Empirika otada su nezaobilazne filozofske teme.

Wendy-O Matik » Redefiniranje naših odnosa – Smjernice za odgovorne otvorene odnose»; Što čitaš?, Zagreb, 2008.
Redefiniranje naših odnosa je o intrigantna i korisna knjižica koja uvodi u beskrajne mogućnosti otvorenih odnosa. U društvu u kojem je monogamija bogom dani presedan i jedina prihvatljiva ljudska priroda, ona je više nego dobrodošla.
Pobija predrasude o otvorenim odnosima kao neodgovornim i površnim, te pokazuje kako upravo za njih treba maksimum odgovornosti, preispitivanja, iskrenosti i razgovora. Bit takvih odnosa je istinsko prijateljstvo utemeljeno na neograničenom povjerenju koje ne prestaje bez obzira na promjene unutar tog odnosa. Ako stvarno volimo nekog, taj odnos se nikad ne prekida, samo se razvija u drugačijim smjerovima i te osobe na drugačije načine i dalje sudjeluju u našim životima. Na taj način nema povrijeđenih, ni ostavljenih.
Wendy-O Matik iz vlastitog iskustva i iz iskustva svojih prijatelja pokazuje kako monogamija nije jedina, već samo jedna od mogućnosti i da s onu stranu ogledala postoji širok spektar varijacija kojima su jedini preduvjeti povjerenje i ljubav.
„Ako se pita skeptika ili sumnjičavca može li ne-monogamni odnos funkcionirati, odgovor je ne.“

Neanderthal izdanja «Vodič za shoplifting»
Kapitalizam je razvijeniji nego što je ikada prije bio. Sistem u kojem su ljudi primorani na način života koji se svodi na bezuman“rad“ za plaću koja je u sve  rejeđim slučajevima dovoljna za zadovoljavanje osnovnih uvjeta za preživljanje,a koja se troši isključivo u supermarketima koji su postali jedini dostupni izvor osnovnih namirnica ni u kojem slučaju ne može zadovoljiti stvarne potrebe ljudi.
Ovaj fanzin praktičan je vodič (uz malo teoretiziranja) kako si pripomoći u svakodnevnom životu dok borba protiv kapitalizma kao sustavnog dijela sistema baziranog na autoritetu još uvijek traje.

Pokret za slobodu predstavlja Z magazin, publikacije Glas radnika, Glas izbeglica i Glas studenata…
Z magazin je nezavisni tromjesečni magazin posvećen protivljenju nepravdi i represiji i stvaranju slobode. Namjera pokretača je pomoći naporima aktivista ka ostvarenju bolje budućnosti. Poslednji, šesti, broj izašao je u rujnu 2008.
http://freedomfight.net/cms/index.php?page=z-magazin
Glas izbjeglica informira o životnim uvjetima izbjeglica naseljenih u Srbiji, o Sporazumu o readmisiji između Srbije i Europske Unije, o interno raseljenim osobama s Kosova, Izbrisanima iz Slovenije itd.
http://freedomfight.net/GlasIzbeglica.pdf
http://freedomfight.net/cms/uploads/BalkanRefugeeVoice_web.pdf
Glas radnika je publikacija koja izvještava o organiziranim radničkim otporima uništavanju tvornica i otpuštanjima s posla. Publikacija služi informiranju o konkretnim radničkim borbama i internom informiranju radnika angažiranih u borbi.
http://freedomfight.net/Glas%20Radnika.pdf
http://freedomfight.net/Glas%20Radnika%202.pdf
http://freedomfight.net/glasradnika3.pdf
http://freedomfight.net/cms/uploads/GlasRadnika4.pdf
Glas studenata, najnovija publikacija Pokreta za slobodu, analizira neoliberalno restrukturiranje univerziteta, uvođenje školarina i bolonje… Univerzitet u najvećoj mogućoj mjeri postaje podređen zahtjevima tržišta, nestaje i privid autonomije, “proizvode” se stručnjaci bez trunke kritičke svijesti, nahranjeni fast food bolonjskim obrazovanjem i educirani Readers Digest kulturom. Univerziteti provode znanstvena istraživanja koja su od direktne koristi biznisu i privatnim tvtkama. S poduzećima sklapaju ugovore o istraživanju, pružaju im konzultantske usluge, stvaraju dugoročne zajedničke projekte. Vrlo često stvaraju i zajedničke tvrtke stvorene zbog komercijalne eksploatacije otkrića načinjenih na univerzitetu. I sama uprava univerziteta postaje hijerarhijska u najvećoj mogućoj mjeri. Univerzitetom se rukovodi kao tvrtkom, a rektor postaje direktor… U Velikoj Britaniji 33 rektora prima plaću veću od premijera…
http://freedomfight.net/glasstudenata.pdf

DJ BUNNY HOJAH
Vrti trash disco hitove a zalomi mu se i neki r’n’r, twist, sving i na kraju sentiš!!!
Garantovana zabava do samoga kraja jer kad počneš plesati uz najnebulozniji selekšn koji je samo za tebe pripremio poznati dj više nećeš stati…..
Kontakt – www.myspace.com/djbunnyhojah


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*