10. izdanje Festivala 25 FPS

25. do 28.09. Kino SC, Zagreb
29. i 30.09. Art-kinu Croatia , Rijeka

Posljednji vikend u rujnu u znaku je eksperimentalnog, inovativnog i umjetničkog filma, odnosno Festivala 25 FPS.

Desetogodišnjica Festivala skrenut će pozornost na lokaciju Kina SC kojoj je u digitaliziranoj i inoprikazivačkoj sadašnjosti ostalo samo sjećanje na blistavu prošlost, no i ove godine će okuplja raznolik program s filmovima, autorima, projekcionistima, gledateljima i festivalskim gostima.

ulaz na sve programe je slobodan.

Međunarodni alternativni i eksperimentalni filmovi nastali u posljednje dvije godine radovi su koji istražuju mogućnosti filmskog medija, balansiraju između rodova, žanrova i tehnika te proširuju ideju filma i kina kakve poznajemo, a čine okosnicu natjecateljskog programa Festivala 25 FPS.
Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici natjecateljskog programa, od 1494 prijavljena filma izabrali su 27, koji su već međunarodno zapaženi, ali i filmove koji će svoje svjetske premijere imati u Zagrebu. Među njima su i dva hrvatska predstavnika – Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa i Wash Your Hands First Josipa Žuvana.  Ovogodišnji izbor obuhvaća znanstvene, poetske, postmedijske, materijalne, konceptualne, kontroverzne, obiteljske, političke, animirane, dijaloške vrste i žanrove, a selektori se nadaju da će takav široki izbor potaknuti gledateljsku radoznalost, maštu te obogatiti znanje i ljubav prema filmu.

Svi hrvatski filmovi kandidiraju se za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljnju cirkulaciju djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.
U tjednima koji slijede Festival 25 FPS upoznavat će javnost s detaljima svojeg rođendanskog programa, koji osim natjecanja uključuje i stalne programske cjeline Ode filmu, Expanded Cinema, Kino 23, Žiri predstavlja, Refleksi, radionice i razgovore s autorima.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*