Predavanje o novokulturnom kurikulumu

Predavanje o novokulturnom kurikulumu26.04. 19:00-21:00h POGON, (Kneza Mislava 11, 1.kat), Zagreb
Ukoliko ste propustili prvo uvodno predavanje o Novokulturnom Curriculumu, nema veze i pridružite se drugom uvodnom predavanju Irene Bakić unutar modula Znanstveni četvrtak u ciklusu Tabula Plena.

Zbog ograničenog broja sjedala, prijave za predavanje su obavezne. Prijaviti se možete na e-mail: udruga.tabula@gmail.com

Teorijski i procesno gledajući NOVOKULTURNI CURRICULUM proizašao je iz potrebe za postavljanjem pitanja: koliko su naše ličnosti stvarne, a koliko kreirane kulturom u kojoj živimo te kakve bi one bile da su vrijednosti drugačije?

Riječ kultura etimološki dolazi od latinskog glagola colere koji znači njegovati štititi, štovati. U današnjem jeziku ona predstavlja cjelokupno društveno nasljeđe neke grupe ljude, naučene obrasce mišljenja.

Da su naša sebstva kojim slučajem „uzgajana štovana i njegovana“ unutar kulture koja cjelokupnom društvenom nasljeđu pristupa holistički, sintetski, hologramski i sustavno, koja ličnost „gaji“ u vrijednostima suradnje, asertivnosti, odgovornosti, prihvaćanja i uživanja u različitosti – kakvi bi mi bili danas, kakve bi naše ličnosti bile da je kulturološko okruženje bilo podržavajuće za autentični dio našeg bića- i što je najvažnije – što kao pojedinci i pojedinke možemo učiniti da vratimo sebe u to (ne)sigurno okruženje gdje se razvijamo rastemo i divljamo onako kako smo to oduvijek željeli? Na koji način, gradeći novu kulturu unutar sebe/iznutra, možemo izgraditi i novu kulturu izvana?

Curriculum se dijelom nadovezuje i na slobodarske ideje antipsihijatrijskog te neka načela permakulturnog pokreta, a napajaju s izvora Nove kulture (Capra,F.“Vrijeme preokreta“ 1982.) stoga je to spiritus movens radionica – slavimo misli, prava na izražavanje, prava na različitost, prava na ne biti zbog toga izopćen/ena, prava i svijest o odgovornosti prema zajednici i planeti na kojoj živimo.

U praktičnom i provedbenom smislu na novokulturnim istraživačkim susretima (koji, smjenjujući se u ciklusu od njih sedam, zaokružuju jedan kurikulum) radi se na sebstvu, ma kakvo ono bilo po nečijem sudu ili mišljenju i u duhu slobodarskih ideja (ne)gradi sebe iznova; sintetizira se nova integralna kultura koja kroz našu individualnu promjenu smjenjuje mehanicističku i materijalističku kulturu zapada; osvještava se kako su i koliko su naše ličnosti bile kreirane i obilježene njenim vrijednostima. Područja materije nove kulture kojih se tijekom radionica dotičemo okvirno su definirana i u velikoj mjeri ih kreira grupa svojom dinamikom.

Namjera ove serije predavanja i daljnjeg djelovanja je izgraditi pulsirajuća središta nove kulture…


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*