Blagdanski pank koncert: Path of Cestoda, Stained Hand i U.B.T.

Sezona na maloj sceni Hrvatskog doma nije gotovo ni prestala osim ako izuzmemo kratku pauzu krajem srpnja i početkom kolovoza. Na Veliku gospu tako su u najpopularnijem karlovačkom alternartivnom klubu gitare ukrstili mladi ali sve iskusniji dugoreško-karlovački bendovi Stained hand i Path of Cestod kojima su u goste stigli sveprisutni U.B.T. iz Zagreba.

Koncert otvaraju Path of Cestoda svojom bjesomučnom kombinacijom mračnog punka, postcrusta s izlaskom u sludge vode. U za ovu priliku “skraćenom” prostoru Path of Cestoda izvode nove stvari s posljednje LP-a Fermented In Jaws Of Time što je doslovno podiglo temperaturu koju nisu mogli spustiti nepostojeći klima-uređaji.

U.B.T. su gotovo redoviti gosti na većini DIY koncertnih događanja u Zagrebu i okolici a ovo im je bio premijerni nastup u Karlovcu. Trojac štuje naslijeđe prve faze hardcore punka s početka 80-ih, pa u se u njihovom zvuku mogu čuti tragovi nizozemske škole predvođene LARM-om i finskih hardkoraša, a ponajviše prvaka ljubljana HC, U.B.R. Svoj zvuk kombiniraju s tzv. UK82 stilom i bendovima kao što su Chaos UK, Disorder, pa i Partisans. Uglavnom, kratka i intenzivna svirka koja poziva na ples.

Večer zatvaraju Stained Hand, kojima je, kao uostalom i kolegama iz drugih mladih bendova, koristilo koncertiranje po Hrvatskoj i šire, život u kombiju i svakodnevni koncerti najbolji su recept da se bend usvira, zadobije potrebnu koheziju i izgleda uvjerljivo pred publikom. Bez obzira na mladost vokalistica zvuči kao da u petama ima hrpu iskustva, čas nalik na black metal kanadske Iskre, čas na metal core prvake Walls of Jericho. Ovom prilikom imali su pojačanje na bas gitari tako da i oni polako ulaze u red bendova koji bez oklijevanja mogu nastupiti na svakom propisnom eventu.

Organizator događanja, Luka Selman, iza sebe ima dvadesetak evenata na kojima su nastupili lokalni bendovi uz strana imena koja su Karlovac uključili u svoje europske turneje. Nakon koncerta pojasnio je razloge i benefite zbog čega je važno organizirati i posjećivati ovakva događanja: – Razlozi pokretanja su zbog podržavanja underground kulture koja nije ograničena isključivo na punk i metal bendove. Potpuno je drugačije kad dođe neki mali bend koji je izdao tek jedan EP i svira ovdje iz ljubavi prema tome što radi u odnosu na etablirana domaća imena kojima je sviranje posao.

Osim nekoliko pojedinaca koji rade “male” koncerte u Karlovcu postoje organizatori koji rade komercijalna događanja: – Razlika između organizatora koji dovode mainstream ili cover bendove i nas jee ta da mi dolazimo iz scene i radimo koncerte drugih bendova koji su na sceni po tzv. DIY (“do-it-yourself”) principu. Ovo ne radimo zbog profita, isto kao i izvođači koji tu nastupaju, već iz ljubavi glazbi, prema alternativnoj sceni i svim tim ljudima i bendovima koji dolaze.

Sudeći po entuzijazmu organizatora, njihovoj povezanosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini, velikom broju bendova i maloj ali čvrstoj bazi publike možemo idućih mjeseci očekivati još ovakvih malih, sjajnih i zabavnih događanja, potpuno različitih od koncerata koji privlače svjetla reflektora i pažnju medija i široke publike.

Linkovi

https://pathofcestoda.bandcamp.com
https://stainedhand.bandcamp.com
https://ubtnoise.bandcamp.com


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*