Clubture Forum 2018. u Križevcima

27.-29.09. Križevci
11. Clubture Forum održat će se u Križevcima od 27. do 29. rujna u organizaciji Saveza udruga Klubtura i križevačkog Kreativnog veznika alternativnog razvoja kulture (K.V.A.R.K.).

Clubture Forum dugogodišnji je program Saveza udruga Klubtura / mreže Clubture pokrenut 2008. godine i ove godine bilježi jedanaestu realizaciju. Radi se o susretu organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske koji se svake godine održava u drugom gradu. Kroz program Foruma, organizacije nezavisne kulturne scene povezuju se s lokalnom zajednicom – građanima grada domaćina i otvaraju teme relevantne za lokalni društveni i kulturni razvoj. Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobne partnerske odnose. Cilj je Foruma utjecati na vidljivost ovih organizacija prema donosiocima odluka i široj javnosti.

U tri dana održavanja Foruma, posjetitelji će moći prisustvovati diskurzivnom, filmskom i radioničarskom programu. Više o programu i rasporedu Foruma možete pronaći na našim stranicama:

https://www.facebook.com/events/341863379691213/

Otvaranje Foruma predviđeno je za četvrtak 27. rujna u 16:30 sati u Klubu kulture u Hrvatskom domu u Križevcima.
Edgar Buršić (Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Pula) i Davor Mišković (udruga Drugo more, Rijeka) u sklopu će otvaranja predstaviti rezultate svojeg istraživanja Umrežavanje kroz ustrajnost o suradničkim procesima u mreži Clubture. Nakon otvaranja, uslijedit će projekcija filma Do zadnje kapi – Tajni rat za vodu u Europi u Kinu Kalnik zajedno s diskusijom na temu vode kao javnog dobra.

Drugi dan Foruma, u petak, ističemo javnu tribinu Novi pogledi na kulturne i društvene centre u Republici Hrvatskoj koja će se održati u 17h u Knjižnici Franjo Marković.

U sklopu tribine udruga Kurziv predstavit će publikaciju o nezavisnim prostorima i njihovim akterima, kojom će se pokušati odgovoriti na pitanje na koje su sve načine kontinuirani napori nezavisne scene doveli do društveno-kulturnih centara kakvima ih danas poznajemo. U središnjem dijelu tribine kroz trenutne će se prilike i mogućnosti djelovanja kulturnih centara u Križevcima, od strane predstavnika Grada Križevaca, institucija i nezavisnih organizacija u kulturi artikulirati potencijalni modeli i metode uključivanja lokalne zajednice u djelatnu mrežu kulturnih centara. Za kraj će se predstaviti kratak presjek budućeg djelovanja ovakvih centara na nacionalnoj razini. Pored lokalnog jačanja i umrežavanja centara, ispitat će se mogućnosti financiranja novih modela društveno-kulturnih centara i širenja njihove društvene funkcije prema zaštiti javnih dobara te utjecaj na institucionalne i kulturološke okvire.

Govornici na tribini su Matija Mrakovčić (KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva), Melita Habdija (ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci), Sandro Novosel (pročelnik UO za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam), Saša Lončarić (udruga K.V.A.R.K.) i Antun Sevšek (Savez udruga Operacija Grad). Moderator tribine je Domagoj Šavor (Savez udruga Klubtura).

Iz subotnjeg programa izdvajamo otvoreni kružok Community radio na kojem će predstavnici splitskog KLFM-a i zagrebačkih Radija Attack i Vibre predstaviti svoja iskustva u uspostavljanju i vođenju community radija, te distribuciji domaće glazbe. Pozivaju se zainteresirani da sudjeluju u diskusiji i kroz pitanja zađu u zanimljivi svijet radijskog etera.

Posjetitelji će u večernjim terminima svakoga dana moći prisustvovati bogatom programu križevačkog Festivala Suvremene Umjetničke Forme – SUFFest.

Program Foruma financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*