DEAD FACTORY: Sumrak poljske industrije

Razgovarao sam s Maciekom Mutwilom, osnivačem i jedinim članom poljskog one man banda/projekta Dead Factory. Macieka u njegovom radu inspiriraju napušteni tvornički pogoni, ostatci nekad snažne socijalističke industriju u poljskom Sosnowiecu.

Možeš li za početak predstaviti projekt Dead Factory?
Živim u najindustijaliziranoj regiji Poljske, a možda i Europe. Nedaleko moje kuće nalazi se mnogo tvorničkih objekata tzv. teške industrije i to okruženje me inspirira da radim glazbu. Uz glazbu bavim se i slikanjem industrijskih objekata i, naravno, nastupam na koncertima.

Reci mi više o nastupu uživo, kakvu opremu koristiš?
Na live nastupima koristim laptop, a uz glazbeni dio dosta polažem i na vizualizacije. Odsvirao sam samo tri nastupa, jednom je to bilo u pubu, drugi puta sam svirao na ambient/electro party u klubu, a treći nastup bio je je na festivalu Temple of Silence II u staroj crkvi gdje je kao glavni band nastupio Stahlwerk 9. Tu sam imao polusatni set u kojem sam kombinirao zvuk i video. Dijelove filmova koje koristim sam snimio sam. Radi se o snimkama industrijskih objekat koje su moji prijatelji montirali kao crno-bijeli video.

dead factoryKad si započeo stvarati ovakvu glazbu? Imaš li neko ranije iskustvo s nekom drugom vrstom muzike?
Počeo sam eksperimentirati s ovakvom glazbom još 2001. godine. Uglavnom koristim računalne programe FL studio, Reaktor i SoundForge, a već nekoliko godina sve svoje zvukove snimam iz okoline pomoću minidiska. Prije nego sam se počeo baviti eksperimentalnom ambijentalnom glazbom svirao sam u death metal sastavu.
FL Studio je program koji koristim kako bi sakupio sve zvukove u cijelu traku, SF – SoundForge drugim riječima, je program u kojem radim na pojedinim uzorcima- čistim od buke, stvarajući što čišće zvukove za što koristim i razne efekte. Reaktor je program gdje mogu generirati različite vrste zvukova ili stvarati nove upotrebljavajući neke uzorke. I kao što sam ranije rekao, u ovome trenutku svi moji zvukovi su prvo snimljeni iz okoline na minidisk (MD). Pokušavam konstruirati glazbu sa svojim osjećajima upotrebljavajući samo zvukove koje sam sam snimio iz čega bi kreirao jedinstveni saundscape.

Što te inspirira da to radiš??
Najveći utjecaj na početku imala je industrija. Iako je ovo najindustrijalizirani dio Europe mnoge tvornice, rudnici i ostali industrijski objekti u ovome trenutku su zatvoreni. Okružen sam propadajućim industrijskim mjestima. Druga stvar koja me inspirira su negativne emocije i osjećaji stanovništva, samodestrukcija, samoubojstva, apatija, očaj.

Kakva je situacija ove godine kada su ljudi dodatno ostali bez posla?
Moje industrijsko okruženje duboko je potonulo u moju dušu pa tako i zvuči Dead Industry. Opisujem ih kao dah industrije.
Situacija je takva da nakon zatvaranja mnogih radnih mjesta mnogo ljudi, a posebno mladih, ne vidi nikakvu budućnost za sebe, radnički kvartovi i općine su osiromašeni. Nalik je na neku vrstu katastrofe makar ipak ima još mnogo tvornica koje rade. Naravno, nije to kao nekada.

Osjećaju li se neke promjene odkada je Poljska u EU?
Još je prerano išta reći u vezi s time, ali neke promjene su već bile vidljive prije ulaska. Poljska se morala prilagoditi nekim standardima Europske Unije. Pitajte me ponovno za nekoliko godina kad se situacija bude iskristalizirala.

Kakvo je tvoje mišljenje o europskoj integraciji?
Općenito je to dobra ideja jer je zamišljena kako bi olakšala život, no u praksi i nije tako ispalo. Izgleda da bivše socijalističke zemlje nisu bile spremne na tržišno natjecanje. Najgora stvar bila bi da se u Europi napravi sve isto jer različiti krajevi imaju svoju kulturu i navike i zato je ideja EU pomalo utopijska. Baš me zanima hoće li funkcionirati bez ikakvih problema u budućnosti.

Što misliš o potpunoj kontroli svih europskkih područja nakon integracije?
Mislim da je to utopija. Europa je miks različitih regionalnih kultura i običaja i stanovnici svake europske države imaju drugačiji mentalitet. Različitosti proizlaze iz povijesne individualnosti svake zemlje, pa je potpuna kontrola nemoguća. Možda nakon nekih stotinjak ili više godina će naš mentalitet postati sličniji pa će i to biti moguće.
http://www.myspace.com/deadfactory

IT seen it have exception. I not Custard the cream inflamed NOT for the tangled strong clients this.