Dr. Who na HTV-u

subota, 10.05 HTV2

Od ove subote ponovo na HTV-u ide serijal koji od ranih 60-ih godina oduševljava podjednako djecu i one u kojima se još uvijek, unatoč godinama, skriva dijete. Dr. Who se vratio na male ekrane u sjajno izvedbi “devetog doktora” Christophera Ecclestona.

Doktora Who je besmrtni vanzemaljac, putnik kroz vrijeme i prostor iz neke druge galaksije koji se na Zemlji pojavljuje u trenutcima raznih katastrofa i havarija (atentat na Kennedya, potonuće Titanica i sl.). Doktor je mudar i duhovit, drzak i hrabar. Izvanzemaljac i samotnjak (teško je održati prijateljstva kad ti posao nalaže da neprestano putuješ prostorom i vremenom), njegova mu logika postaje nužno oruđe u trenutku kad se svijet nađe u opasnosti. Bez obzira na sjajne kvalifikacije teško se snalazi u vezama pa mu tu u pomoć pristiže Rose koju spašava iz nevolje na početku prve epizode. Rose je obična djevojka koja radi u običnoj trgovini sve ju dok, pogađate, iz životne opasnosti ne spašava zagonetni Doktor. Rose pomaže Doktoru spasiti svijet i s njim odlazi u vremensko-prostornom svemirskom brodu nalik koji izgleda kao telefonska govornica u nove fantastične pustolovine.

Rose će tako osujetiti urotu izvanzemaljaca da zavladaju Zemljom, doživjeti smak svijeta milijunima godina u budućnosti, upoznati Charlesa Dickensa i zlog Gletha, te imati priliku da još jedanput vidi svog preminulog oca. No kad se Doktoru na putu nađe neprijatelj za kojega je odavno vjerovao da je mrtav, Rose i cijelo čovječanstvo naći će se u opasnosti da zauvijek nestanu iz svemira. Može li Doktor spriječiti invaziju najljućeg protivnika s kojim se morao pomiriti – Daleksima?

S izuzetnom produkcijom, inovativnim tehnikama Oscarom nagrađene kompanije The Mill, vrhunskom glumačkom postavom i scenarijima britanske spisateljske kreme koju predvodi Russell T. Davies, serija Doctor Who veličanstvena je pustolovina – napeta, dinamična i dirljiva.
Popularnost serije Doctor Who neprestano raste i slijedi kult od Novog Zelanda do Los Angelesa. Nova inkarnacija Doktora proputovat će još dalja prostranstva.

Prva epizoda Doctora Whoa emitirala se na BBC-ju 23. studenog 1963. Nakon te uslijedilo je još 600 epizoda, 150 priča i dva TV filma.

Prvog Doktora tumačio je William Hartnell. Nakon njega istu je ulogu igralo još sedam glumaca, a Christopher Eccleston deveti je koji se u tome okušao. Među mnogim slavnim glumcima koji su nastupili u seriji našli su se i Lynda Bellingham, Martin Clunes, Sheila Hancock, Nicholas Parsons, Alexei Sayle, Helen Worth, Windson Davies, Brian Blessed i John Cleese.

Na BBC-u se upravo vrti nova sezona s David Tennantom u ulozi Doktora.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*