Eksperimentalne elektronske intervencije EEII ’12

30.05. Tehnološko inovacijski centar Međimurje, Čakovec
Otvoren je poziv za sudjelovanje na festivalu EEII’12. Tema festivala je Uradi sam/Uradi s drugima.

EEII’12 slijedi pozitivnu praksu DIWO događanja, stvarajući prostor za entuzijaste, DIY i DIWO majstore, kreativce i ljude koji vole razmišljati glavom i raditi rukama, reciklirati, pronaći inovativna rješenja, razmišljati kompleksno o jednostavnim stvarima i obrnuto.

Mobilni Art Lab – MAL je kontejner koji je zamišljen kao modularan, pokretan i samoodrživ prostor s alatom i opremom, a služio bi za radionice na terenu, video projekcije, umjetničke boravke te kao laboratorij za suradnju umjetnika, tehnologa i znanstvenika u proizvodnim i istraživačkim projektima.

Festival EEII’12 organiziraju Autonomni centar – ACT i Urbana kultura i edukacija – UKE u partnerstvu s mariborskom organizacijom KIBLA, ONEJ – društvom prekmurske pobude iz Murske Sobote i udrugom mladih V.U.K. iz Varaždina.

Sudjelovanje na ovogodišnjem EEII-u može biti zanimljivo svima koji koriste “Uradi sam” princip, brinu o očuvanju okoliša i suživota ljudi s tehnologijom i prirodom; vole istraživati nove koncepte u organizaciji (tima, radnog prostora, crowdsourcing ideja,…) i vole raditi na konkretnim stvarima korisnima za društvo i dijeliti svoja znanja i vještine.

Pozivaju se svi DIY majstori/ice; ekolozi/ginje; mehaničari/ke; inženjeri/ke; entuzijasti/ice, kreativci/ice; inovatori/ice.

Pogledajte WIKI stranice MAL-a i zamislite jedno od mogućih aplikacija. MAL će biti sastavljen samo od osnovnog kostura – konstrukcije i gornje i donje stranice. Na zidove dolaze aplikacije vrata, prozora, nosača za ekrane, pomične stolove, projektore, zvučnike, WIFI aplikacije, ostale elektronske, električne, digitalne i mehaničke sklopove koje možete zamisliti.

Primjeri što se može na EEII raditi/napraviti: osmisliti i napraviti aplikacije za energiju – sunčani kolektori – koliko, zašto i gdje? osmisliti i napraviti unutarnju rasvjetu – zašto i gdje;
osmisliti odvojive ljestve za krov; osmisliti modularne aplikacije na podu i stropu te stranicama (za uređaje, alate, IT opremu, …); osmisliti pokretna vrata, prozore, zaštitu;
osmisliti pokretne ormare; osmisliti pomične stolove; osmisliti IT podršku u MAL-u; nešto drugo što smatrate da bi MAL trebao imati.

EEII’12 osigurava poticajnu radnu okolinu sa horizontalnim sustavom odlučivanja mogućnost da svoju ideju/kreativnost/rješenje ugradite u MAL, učenje od drugih , rad na novim modelima energetski održivog, multifunkcionalnog radnog prostora, korištenje novih naučenih i stvorenih modela na svojim projektima (MAL je Open-source appropriate technology (OSAT) projekt), smještaj i hranu za vrijeme boravka u Čakovcu, putne troškove, potrebni materijal, volontere za pomoć u radu.

DIWO – uradi s drugima

Ruth Catlow i Marc Garrett, suosnivači on-line zajednice za digitalne umjetnosti Furtherfield.org, osmislili su suradnički projekt pod nazivom DIWO (Do It With Others – uradi s drugima), referirajući na poznati DIY (Do IT Yourself – uradi sam) pokret.
DIWO je e-mail art, koji referira na mail art formu 70-ih. Internet nam je dopustio da vidimo tehnologiju kao neprekinutu mogućnost sudjelovanja, protoka informacija i nadgradnje, dok rad s drugima oplemenjuje naše ideje i omogućuje realizaciju bez uvjetovane potrebe za financijskom zaradom.

Kako kažu kreatori festivala Wikitopia – Hong Kong’s First Tinyfest on Collaborative Future: “DIWO je novi DIY! U medijskoj umjetnosti, kao i u ostalim poljima suvremene umjetnosti u svijetu, umjetnici interdisciplinarno rade s ostalim individuama, koristeći tehnologije više nego ikad prije. U tim se kreativnim projektima članovi ravnopravno povezuju i komuniciraju, pokreću polemike i rasprave, stvaraju strukture i kulturu, ujedno koristeći digitalne mreže i zajeničko fizičko okružje. Suradnici DIJELE.

Zach Lieberman, kreativni tehnolog čiji rad premošćuje stvarni svijet s digitalnim svijetom kaže: ‘Suradnički projekti zahtijevaju podjednaki nivo poniznosti i razumijevanja krajnje misije. Samo tada oni postaju istinski transformativnima’.”

LINKOVI
http://en.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing
http://en.wikipedia.org/wiki/Do_it_yourself
http://en.wikibooks.org/wiki/Do-It-Yourself
http://en.wikipedia.org/wiki/DIY_ethic
http://www.thelalatheory.com/dig9.html
http://videotage.org.hk/wikitopia/?p=392
http://blogs.hbr.org/bigshift/2010/02/from-do-it-yourself-to-do-it-t.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source_appropriate_technology

VIŠE INFORMACIJA O EEII2012


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*