Elektronska scena pod udarom ZAMP-a

Zakon o autorskom pravu na Ustavnom suduZaštita autorskih i muzičkih prava, služba poznatija kao ZAMP, pokrenula je inicijativu za uvođenje licence za DJ-e koji puštaju glazbu pohranjenu na računalu ili presnimljenim CD-ovima.
Inicijativom pod imenom “Ugovor o privremenom reproduciranju (umnožavanju) autorskih glazbenih djela” namjerava se uvesti godišnje, polugodišnje, kvartalne ili dnevne licence koje će biti dužan imati svaki DJ koji javno izvodi mp3 glazbu pohranjenu na hard disk ili snimljenu na CDima, saznajemo od kontrainicijative pokrenute od poznatijih hrvatskih DJ-eva.
Zakon bi trebao stupiti na snagu već prvog kolovoza ove godine, a ukoliko inspekcija zatekne DJ-a bez ZAMP-ove iskaznice stupa na snagu
01.08. i svatko koga inspekcija zatekne bez ZAMPove iskaznice će biti sankcioniran.
Navedeni Zakon / inicijativa nema veze sa mehaničkim pravima koja su ugrađena u cijenu pri kupnji mp3 datoteke ili paušalom koji plaćaju klubovi. Licenca se ne odnosi na DJ-eve koji puštaju glazbu s originalnih CD-a ili vinila.

ZAMP predlaže tarife za DJ licence koje će se kretati od 150 kuna za jednodnevnu do gotovo 4.500 za godišnju, a koje predpostavljaju korištenje 10.000 pjesama godišnje.
Kontrainicijativa DJ drži kako je cijena godišnje naknade pretjerana jer će tako biti najviše pogođeni upravo DJ-i koji nastupaju “rekreativno” po malim klubovima i barovima, nerijetko samo za putne troškove.
Postoji pitanje na koji način će ZAMP provjeravati o kojem se broju puštenih pjesama tijekom godine radi, što s DJ-evima koji puštaju creative commons glazbu, što s DJevima koji puštaju legalno kupljenu glazbu nezavisnih producenata koji nisu u sustavu ZAMP-a ili, pak, puštaju vlastite skladbe.

DJevi, na čelu s Ivanom Komlinovićem i Bondageom, pokrenuli su alternativni prijedlog u kojem bi cijene licenci bile znatno niže od predviđenih od strane ZAMP-a.

ZAMP predlaže sljedeće tarife za DJ licence:
– godišnja naknada: 3.400,00 kuna + PDV
– polugodišnja naknada: 2.000,00 kuna + PDV
– tromjesečna naknada: 1.176,00 kuna + PDV
– dnevna naknada: 150,00 kuna + PDV

Ukoliko želite podržati prijedlog za smanjenje tarifa ili dobiti više informacija obratite se na e-mailove ikomlino@gmail.com ili info.bondage@gmail.com.


20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*