Frka oko Bajage

bajaga pulaNastupi pop pjevača iz Srbije redovito “uzburkavaju strasti”, ali i privlače velik broj znatiželjnika. Tako je bilo i uoči Uskrsnog koncerta Bajage i Instruktora u Puli.

Matea Lacmanović otišla je na koncert istražiti zašto prilikom dolaska pop-pjevača dolazi do “uzbune” među dijelom hrvatske javnosti dok, s druge strane, koncerti folk pjevača redovito prolaze nezapaženo kod istog dijela populacije. Također je zanimljivo kako uz publiku koja je voljela srbijanske izvođače i prije rata velik broj mladih rođen za vrijeme ili nakon ’95. odlazi na koncerte pop i folk zvijezda iz susjedne države.

Uskršnji koncert Bajage u Puli – čemu frka?

Iako se nedavno podigla bura nakon najave Uskršenjeg koncerta Bajage i Instruktora, pulski Dom sportova je bio pun. Publika u rasponu “od 15 do 55” skoro je dva sata skakala uz ritmove Bajaginih hitova. “Ozbiljnost” koncerta mogla se zaključiti tek po broju pripadnika policije kojih je bilo više no obično, međutim potvrđeno nam je kako tijekom koncerta nije bilo nikakvih izgreda i nereda. Također, zaštitari tijekom koncerta nisu imali posla, osim uobičajenog preusmjeravanja ljudi prema ulazima i čuvanja backstagea gdje se nalazio bend.
Među publikom našli smo i Bruna Langera, člana pulskog sastava Atomsko Sklonište: – Koncert je izuzetan, a što se tiče bilo kakvih zabrane, uvijek sam bio protiv ikakvih zabrana koncerata. Protiv toga sam da se bilo kojem izvođaču zabrani nastup, pa tako i mom prijatelju Bajagi kojeg znam otkako je počeo svirati.

Miroslav Cvetković, basist Instruktora, rekao nam je kako nije upoznat s ikakvim negodovanjima oko Uskršnjeg koncerta, te kako ne bi odgodili koncert radi medijskih natpisa i nastavio: – Ovdje u Istri sviramo već jako dugo, imamo prijatelje i osjećamo se kao kod kuće. Publika je bila jako dobra i sve je prošlo super. Prošli smo mjesec svirali u Splitu gdje opet nije bilo nikakvih incidenata, očito je da publika Bajagu ne veže uz takve stvari.

Nakon koncerta, jedva smo se probili do Momčila Bajagića Bajage koji je bio zauzet fotografiranjima s obožavateljima i potpisivanjima albuma. Sam je prokomentirao koncert i medijske natpise oko koncerta: – Jako sam zadovoljan odazivom publike, a naročito nastupom naših kolegica iz sastava GeDoRe. Mislim da takvi natpisi i komentari nisu primjereni današnjici. Zahvaljujem se pulskim gradskim vlastima i fantastičnoj publici. Stvarno sam uživao i drago mi je da smo napravili glazbenu večer bez ikakvih gluposti koje ne spadaju u glazbu. Zahvaljujem Puli što nas je ovako primila, svaka čast!

Osim Bajage i Instruktora, istu večer Pula je bila domaćin i poznatom turbo-folk pjevaču Bobanu Rajoviću, čiji je koncert također bio vrlo dobro posjećen.

Fotografije: Sara Vošten

(Umjesto komentara

Glazba, bila ona više ili manje kvalitetna ipak je samo posao koji ne poznaje granice a jedino mjerilo je potražnja na tržištu. Nerijetko se u domaćim trgovinama mogu naći najrazličitiji proizvodi proizvedeni u Srbiji, od boje za pisanice i keksa do mineralne vode i piva, za koje dežurni dušebrižnici nemaju prigovora. Teško da prigovor o nečijem angažmanu za vrijeme rata može imati smisla jer, iskreno sumnjam, da netko preispituje povijest određene tvrtke tijekom ranih devedesetih.
Svidjelo se to ekstremistima ili ne i unatoč prijeporima, činjenica je da će se koncerti u obje, do pred 20-tak godina zaraćene države, i dalje održavati. – op.ur.)

Bajaga, Pula, Croatia, travanj 2011

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*