Galerija Siva: izložba Absinthe Fog Realism

sivaU Galeriji Siva otvara se izložba Absinthe Fog Realism umjetnika koji stvara pod imenom Džedaj. Otvorenje je u četvrtak 12.1.2017. od 20.00 sati (Galerija Siva nalazi se u sklopu bivše tvornice Medika, Pierottijeva 11).

Džedaj je rođen 1991. u Županji. Još u osnovnoj školi upoznaje se s popularnom umjetnošću kroz stripove, animirane filmove, graffite i skate kulturu. U srednjoj školi dolazi u doticaj sa širim pojmom street arta te se kreće ozbiljnije likovno izražavati, kako na ulici tako i kod kuće. Tu se rađa velika ljubav prema kreativnom izražavanju, pa 2010. upisuje Akademiju Primijenjenih Umjetnosti u Rijeci gdje studira slikarstvo. Tijekom studija, na njega veliki utjecaj vrši realizam, tamni impresionizam, grafika 19. stoljeća, kao i cijeli pokret secesije. Preuzimajući određene smjernice ovih utjecaja, stvara svoj vizualni jezik koji se kombinira s modernim pojmom street arta.

Omiljena tehnika mu je ulje, no ne želi se ograničavati, pa često stvara i u tehnici olovke, kolaža, digitalne ilustracije… Dosada je izlagao na nekoliko samostalnih izložbi u Rijeci i Zagrebu (između ostalih i prva samostalna izložba prije 4 godine upravo u Sivoj Galeriji) i grupnih izložbi diljem Hrvatske, a 2015. Komikaze mu objavljuju par kratkih stripova. 2016. završava Akademiju te nastavlja hrabro kročiti bespućem hrvatske umjetnosti
kao slobodni umjetnik.

Radovi koji će bit izloženi su većinom ulja na platnu, crteži i kolaži. Svi radovi su nastali nakon rujna 2016. kada je Džedaj diplomirao. Dva rada u postavu spadaju u diplomski rad, ali svojim izričajem spadaju u prijelazno razdoblje umjetnikova rada i odskaču od njegovih dotadašnjih radova. Ovo je prva izložba čiji koncept nije vođen akademijom, već suštinskom željom umjetnika da se izrazi.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*