Gangsteri u Puli

Gangsteri u PuliGangsteri (Public Enemies) Michaela Manna je možda i najzanimljiviji novi film prikazan van natjecateljskoga dijela programa. Iako je Harry Potter privukao najviše pažnje Gangsteri su jednan ozbiljan film na tragu uspješnice istog autora,  Heat.
Radnja nas vodi u 1933. godinu u vrijeme prve velike svjetske krize. Policija je korumpirana a Amerikom haraju bande. Jednu od njih predvodi i mladi John Dillinger kojeg uprizoruje Johnny Depp. Dillinger je romantičan, pomalo “robinhoodovski” antiheroj koji kao i sličnih likova nesretno skonča.
U to vrijeme također mladi i ambiciozni Edward J. Hoower ustoličuje FBI kao jedinu silu koja će stati na kraj kriminalcima koji djelujuna nacionalnoj razini.
Na prvom mjestu mora se spomenuti odlična, u što ne treba niti sumnjati, kostimmografija i scena koja predočava Chicago 30-ih godina prošloga stoljeća. Sjajne limuzine, dugi kaputi, frizure, nezaobilazni “tommy gun”, cigare, policijske potjere i nezaobilazna romantika odlična su preporuka svakom ljubitelju žanra, ali i drugim filmofilima. Ne smije se zaboraviti i samozatajna uloga Christiana Balea kao ultra kool frajerskog prvog FBI-evog operativca Melvina Purvisa pa se gledatelj niti ne može odlučiti za koga navijati. I “dobri” i “loši” momci igraju fair-play, pravi su džentlmeni i sušta suprotnost neotesanim, brutalnim istočnjačkim kriminalcima kakvi danas pune redove crnih kronika. I Bale i Depp oslikavaju likove ponosnih, pomalo tužnih ljudi uhvaćenih u vihoru promjena iz nekog prošlog vremena i na pragu modernog doba.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*