Garaža za sve ili priča o nepostojećem prostoru SKC-a

novi sad garaža SKC koncert red unionDonosimo još jedno pismo iz Novog Sada. U ovom izdanju Novosađane muče slični problemi kao i većinu organizacija sa prostora nekadašnje države: nedostatak prostora za djelovanje, izložbe i koncerte. Rješenje probelma pronašli su u prenamjeni napuštene tvorničke hale.
U petak 20.03. na jednoj neobičnoj lokaciji otvorena je izložba fotografija Zorana Palurovića Pampusa pod nazivom Garažni festival đubreta. Naime, reč je o Muzeju zaboravljenih umetnosti smeštenom u jednoj od hali bivše fabrike Petar Drapšin u Kineskoj četvrti. Organizator izložbe bio je Studentski kulturni centar Novog Sada koji je ovom akcijom, kao i sledećom koja će biti organizovana u istom prostoru, hteo da istakne činjenicu da ova organizacija od osnivanja pre 16 godina ne poseduje sopstveni prostor. Administracija je trenutno smeštena u studentskom domu Slobodan Bajić, a kao izložbeni prostor pominje se galerija Bunker, dok se koncertni bira zavisno od dogovora i veličine samog koncerta.

Porazna činjenica da se još jedna važna institucija kulture, čije je sedište u Novom Sadu koristi tuđim prostorom.To je Muzej savremene umetnosti Vojvodine-MSUV koji “gostuje “ od 2001 godine u Muzeju revolucije. Sva sreća imaju barem krov nad glavom, ali na kraju ispada na isto jer prostor nije njihov ili nije namenski građen za tu instituciju /organizaciju.

Zato je Kineska četvrt izabrana kao poprište ovog događaja mada to nije prvi dođađaj koji se dešava na toj lokaciji. Već su se u sećanje tog mesta upisali In situ, umetnički projekat i izložba na licu mesta pod nazivom Prostor za novi dijalog koje je organizvao MSUV i Noć muzeja. Lokacija je idealna jer je jedan deo već namenjen izgradnji nove zgrade Muzeja savremene umetnosti, a za jedan se još čeka arhitektonsko rešenje i namena. Aktivnost SKC-a Novi Sad je veoma raznovrsna i bogata, treba pomenuti samo neke veće koncerte koje su organizovali: To bePunk fest u letnjem bioskopu Potra, Ritam Evrope na kojem su gostovali PTTB i The Damned, kao i koncertnu promocju knjige Novosadska punk verzija koju postpisuju kao izdavač kao i druge izdavačke, izlagačke i koncertne delatnosti.

novi sad garaža SKC koncert red unionDa se vratim samoj izložbi i njenom autoru.Izložba obuhvata fotografije bendova okupljenih oko SKC-a kao što su Generacija bez budućnosti, Dogz, Atheist rap, 2 minuta mržnje, Proleće, Bliztkrieg, Red union, Bomber, Ragman, Shoplifters, Provokacija, Bajoneti, sve sa novosadske punk scene. I sam Zoran Palurović Pampus je već i sam upisan u istoriju i bio je jednom deo nje same, tako da je izložba obuhvatila i onaj deo novosadske punk scene koja je ostala iza nas. Nakon otvaranja sledila je svirka novosadskog benda Red Union i veselo komešanje publike.

Izložba je realizovana i prezentovanain na adekvatan nacin: neki galerijski prostor bi je progutao i ne bi dobila na ekspresivnosti kao što je zo dobila u ovom magacinu. Razlog tome je taj što je ogoromna površina zidova omogućila da par fotografija bude prezentovano u mnogo većem formatu nego što bi to bilo moguće u nekoj skučenoj galeriji koja definitvno ne bi mogla da primi ovaj broj ljudi, a delom što i sami zidovi magacina pričaju svoju priču. Vizuelnost samih zidova gde se mestimično mogla nazreti cigla zaista odgovara temi izložbe. Na momente nisam mogla odupreti se utisku da se nalazim u nekoj hali koja kao da je scenografija za Mad Max ili neki sličan film postapokalitične i disutopijske tematike. Sve je to imalo prizvuk undergrounda, nekog skrivenog bunta.

novi sad garaža SKC koncert red unionSa svih zidova posmatrale su nas fotografije različitih veličina odštampane na papiru kako bi podsećale na postere i tako još više bile povezane sa temom izložbe. Fotografije su od onih veličine bilboarda do običnog plakata za svirke nalepeljenih na metalnu burad, kutije, a čak i jedna vrlo uspela da poklopac motora slavne Bube. Interijeru su činile stare gume, kante za benzin, drvene letve, a sve to uz pratnju muzike već pomenutih bendova

Sve je u konačnici izgledalo poput neke velike garaže sa posterima hc i punk bendova koji su nekad prašili po garažama i nekim nestalim klubovima, a čiji su članovi većim brojem i bili u publici.  Lepo je bilo uploviti u prostor prepun slika i ljudi koji čine taj svet i koji bude raznorazna sećanja, zavisno kakav emocionalni odnos imamo prema njima, a vezani su za ovu vrstu subkulturne umetnosti, izražavanja i tog načina života.

novi sad garaža SKC koncert red unionOtkriće ovog prostora u Kineskoj četvrti nudi neku alternativu i privremeno rešenje dugoročnog problema, a kako će se pokazati za tu svrhu otkrić već ovaj petak (27.03.2009.) na svirci Pokretne i nepokretne imovine koja predstavlja još jedan alarm-event. Udahnite duboko jer sledi line up od 10 bendova i jeftino pivo za 50 dinara. Čujemo se uskoro! Milica, Novi Sad


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*