GoatHell Metal Fest i ove godine u Puli!

Udruga Kairos organizator je GoatHell Metal Festa, kulturnog festivala međunarodnog karaktera koji se i ove godine održava u Puli od 04. do 07. srpnja 2019. godine, a četverodnevna manifestacija osmišljena je kao kombinacija koncerata, zabavnih sadržaja, izložba, predavanja, radionica, performansa i dnevnih evenata.

Matea Lacmanović razgovarala je s Mladenom Medićem, članom udruge Kairos, organizatorom i idejnim začetnikom festivala.


Kraći osvrt na metal u Istri i Hrvatskoj? Koje su „oaze“ metala u našoj državi/regiji?

– Ufff, volio bi da si mi ovo pitanje postavila prije 25 godina. Ne želim zvučati kao teški nostalgičar, iako me često tako nazivaju, ali tada je sve bilo jednostavnije. Napraviš koncert ili festival, i svi dođu. Metalci su tada slušali…..metal! Danas su stvari puno složenije.
Veliki broj metalaca se fokusira isključivo na jedan ili dva žanra i ne zanima ih ništa izvan toga. To se onda reflektira i na organizaciju festivala. Nikad nećeš zadovoljiti sve. Ako zoveš jedan bend, ne valja jer nisi zvao onaj drugi. Ako zoveš taj drugi bend, opet ne valja jer nisi zvao onaj treći. Podrška na domaćoj sceni je jako mala i ponekad mi se čini da su ljudi spremniji podržati strani festival za puno veći trošak, nego domaći koji bi uz potrebnu podršku mogao narasti i postati jednako atraktivan kao i taj strani festivali. Ali mi se nadamo da će se stvari ipak promjeniti, inače ne bi radili sve ovo.

Koliko ste zadovoljni odazivom i rezultatima prošlogodišnjeg festivala?

– Prošlogodišnji festival je prošao točno po predviđanju i po posjećenosti i rezultatima. Mi ga volimo nazvati nultim, a cilj mu je bio predstaviti se javnosti što je i postignuto.

Imate li podršku lokalne i regionalne zajednice s obzirom da će se metal festival odvijati usred turističke sezone?

– Imamo vrlo dobru podršku i grada i županije. Grad Pula je prepoznao važnost festivala za Pulu, važnost festivalskog turizma kakav je u europskim državama već ustaljen i u potpunosti možemo računati na njihovu potporu.

Metal glazbu prati stereotip poštivanja sotone i kultivistički štih. Na kraju krajeva, i ime festivala nosi riječ „pakao“ u sebi. Bojite li se da bi mogli ostati bez potpore potrebnih institucija zbog takvog glasa?

– Mislim da u današnje vrijeme takvo razmišljanje mogu imati samo neke marginalne skupine. Mi imamo sreću da živimo i radimo u Puli i Istri, koja je po tom pitanju daleko naprednija od ostatka Hrvatske. Metal je oduvijek propitivao društvo, ljudski um, provocirao, tražio odgovore pomicao granice. Kako kaže opis festivala, pakao u imenu festivala podsjeća na ljetne vrućine istarskog podneblja.

Što festival nudi osim koncerata?

– Uz odlične bendove i DJ-a koji će posjetitelje zabavljati uz naš beach bar, festival nudi dosta aktivnosti, dnevnih i noćnih. Bit će tu borbi pulskih gladijatora iz škole gladijatora Spectacula Gladiatoria, a posjetitelji će moći isprobati oklope i oružje. Naravno, u kontroliranim uvjetima. Imati ćemo i borbe vitezova, srednjovjekovne igre, sportske i tradicionalne istarske igre, nudit će se razni oblici zabave.
Na festivalu će se moći pogledati izložba o Puli za vrijeme Austro-ugarske monarhije koju radimo u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom. Tu je izložba ilustracija o nadnaravnim pojavama (štrigama, štrigunima, vukodlacima, vampirima, duhovima) zabilježenim u Puli i Istri autorice Ksenije Mijoković, inače kreatorice naše festivalske maskote, Jarca. Ugostit ćemo i izložbu skulptura talijanske priznate umjetnice Laure Finotto – Pepel i pulskog kipara Marija Devčića.
Biti će tu još izložbi, ali u ovom trenutku smo još u fazi dogovora.

Kartu možete kupiti po cijeni od 250 kuna na službenoj stranici festivala.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*