Grad na drugi pogled u Zvijezdi

1.6..2019. 17.00 – 21.00 /// Prostor Karlovačke Zvijezde
U subotu 1. lipnja na prostoru Zvijezde održat će se izložba i prezentacija umjetničkih intervencija u javnom prostoru, realiziranih na projektu Grad na drugi pogled Karlovačka Zvijezda.

Radovi su rezultat projekta održanog tijekom proljeća u Karlovcu, a obuhvatio je kolegij Umjetnost u javnom prostoru u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu (mentori red. prof Daniel Kovač i doc. Tanja Vujasinović), srednjoškolsku radionicu umjetničkih intervencija i akcija u javnom prostoru u suradnji s Gimnazijom Karlovac (mentorice Katerine Dude) i produkcije umjetnika/mentora angažiranih na projektu.

Težeći drugačijim perspektivama grada, interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni projekt Grad na drugi pogled udruge PUNKT iz Zagreba povezuje umjetničku produkciju, angažirano promišljanje grada, umjetničku edukaciju mladih i razvoj lokalne publike. Od 2013. godine održao se u sedam hrvatskih gradova, a 2017. godine gostovao je i u Karlovcu. Tada je održano više video produkcija umjetnika i video radionica s učenicima osnovnih i srednjih škola na temu grada Karlovca, kao i radionica plesa i aktivistička radionica koja je pokrenula nekoliko inicijativa za poboljšanje javnog prostora Karlovca (aktivistička grupa KA pozitiva). Rezultate se moglo vidjeti na završnoj izložbi u galeriji Zilik početkom 2018. godine.

Nakon što se ekipa Gn2P tijekom 2017. i 2018. godine upoznala s problemima i potencijalima Karlovca, ovom zajedničkom akcijom vraća se intervencijama u samom urbanom tkivu grada. Odlučeno je ograničiti se na prostor Zvijezde, jer ona predstavlja fizički i povijesni centar Karlovca, no uz sav kulturni potencijal u vrlo je lošem stanju. Zbog toga je prostor poticajan za umjetnička istraživanja u javnom prostoru u sklopu kojih će se građane Karlovca pozvati na priključivanje u umjetničke potencijale Zvijezde.

Rezultat projekta bit će jednodnevna prezentacija umjetničkih intervencija u javnom prostoru Zvijezde na kojoj će svoje radove zajedno predstaviti umjetnici/mentori, studenti i učenici, sudionici projekta. @dm


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*