Hacktory Lab Station 2 u Karlovcu

28.08.2020. Urbani park HD // Mala scena HD, Karlovac 16:00 \\\
KA-MATRIX i Radiona.org organiziraju i pozivaju sve zainteresirane da sudjeluju u programu Hacktory Lab Station 2 koji se održava u petak, 28. kolovoza od 16 do 20 sati u Urbanom parku HD u Karlovcu. Projekt se bavi suvremenim urbanim i umjetničkim praksama u kontekstu znanosti građana kroz prizmu maker i hacker kulture, a uključuje čak 4 različitih radionica namijenjenih svim uzrastima i stupnjevima predznanja, od potpunih početnika do naprednih “uradi-sam” majstora: Podvodna elektronika + IoT (voditelj: Goran Mahovlić), Mobili i kinetičke skulpture ( Damir Prizmić), Radiona Theremin Postcard (Deborah Hustić) i Radiona DIY Synth (Tomislav Mikić).

Kako je Karlovac već dugo godina član Clubture mreže program koji predstavljamo nijansiran je u smjeru intermedijalnih umjetničkih praksi u kombinaciji s okolišom Karlovca, a to su četiri rijeke.

RADIONICE

Podvodna elektronika + IoT

Na radionici će polaznici saznati što je sve potrebno za izradu DIY senzora koji će biti povezan tehnologijom pametnih gradova s postojećom infrastrukturom LoRaWan Gateway u gradu Karlovcu (https://www.thethingsnetwork.org/community/karlovac) . Nakon teorijskog dijela, svi će polaznici ići na jednu od rijeka u Karlovcu gdje će se eksperimentalnim putem pokušati doći do rješenja za praćenje parametara rijeka (temperatura vode, brzina toka, vodostaj, razina kisika, čistoća vode, ph vrijednosti, …)

Mobili i kinetičke skulpture

Na radionici ‘Mobili i kinetičke skulpture’ polaznici će izrađivati kinetičke objekte inspirirane radovima umjetnika poput Alexandera Caldera, dizajnera Bruna Munarija i drugih. Traženjem optimalnog odnosa između elemenata – vodeći pritom računa o fizičkoj i vizualnoj ravnoteži – stvarat ćemo kinetičke strukture koje reagiraju već i na lagani povjetarac, kontinuirano mijenjajući formu.

Radiona Theremin Postcard
Teremin je glazbeni instrument koji se svira pokretom. Izumljen 1928. godine te je od tada strašno zanimljiv svim eksperimentatorima zvuka. Na ovoj radionici sudionici će naučiti kako napraviti DIY teremin čije se glasanje i zujanje modulira preko foto-senzora, a radionica je prava prilika da sudionici s jako malo elektronskih komponenti ponesu kući svoju mini varijantu teremina u obliku razglednice.

Radiona DIY Synth
Radionin mini synth koji je osmislio Igor Brkić omogućuje polaznicima da naprave jednostavan elektronski uređaj za stvaranje zvuka. Također će naučiti kako i zašto synth radi sve što radi, zatim će savladati osnove elektronike, kako spojiti žice, lemiti, a na kraju će moći proizvesti nešto buke sa svojim mini sintesajzerom.

FACEBOOK >>>>

Građanska znanost (eng. Citizen science) još se naziva i znanost zajednice, znanost grupe ili mnoštva, a obično se opisuje kao participacija javnosti. Stoga ovaj projekt prezentira na koji način su povezane suvremene urbane prakse, suvremena intermedijalna umjetnost, građanska znanost, DIY scena, tehnologija i priroda. Gradovi koje umrežavamo projektom povezuju se s pojedinim prirodnim elementima: Đakovo – urbani, ruralni i prirodni okoliš: flora i fauna, Karlovac – voda u urbanom okolišu te Zagreb – svjetlo u urbanom okolišu. Detaljnije o Hacktoryju ovdje: https://radiona.org/hacktory-hibridni-lab-putujucih-kurioziteta/
~~~~~~~~~~~~~
Ciljna publika u Karlovcu su građani mlađe i starije dobi koji nemaju predodžbu o mogućnostima kreativnog izražavanja tehnologijom, mlađe generacije iz konzumerističkih razloga, a starije iz straha od tehnologije.
Program se održava u okviru ‘Hacktory – putujućeg laba hibridnih kurioziteta’ koji se realizira kao dio Clubture programa 2020. U slučaju lošeg vremena program će se održati na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu. Polaznike molimo da sa sobom ponesu maske, dok su sredstva za dezinfekciju osigurana od strane organizatora.
Program u Karlovcu želi povući paralelu između ‘sam svoj majstor’ kulture iz ne tako daleke prošlosti sa suvremenim praksama maker i hacker kulture.
Radionice su besplatne i polaznici nose kući svoje radove. Prijave za radionice pošaljite na adresu: kamatrix.udruga@gmail.com s napomenom na koju se radionicu prijavljujete.

Za više informacija nazovite na 0954446880 ili info@ka-matrix.hr

~~~~~~~~~~~~~
Program Hacktory Lab Station 2 odvija se kroz platformu Clubture uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / projekt Centri znanja.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*