Izložba Ivane Bajcer u Galeriji ZILIK

U četvrtak 17. prosinca 2020. s početkom u 19 sati otvara se posljednja ovogodišnja izložba u Galeriji ZILIK. Na samostalnoj izložbi pod nazivom “Unutar” predstavit će se akademska umjetnica Ivana Bajcer. Izložba ostaje otvorena do 30.12.2020.

Ivana Bajcer će se predstaviti recentnom serijom crteža izvedenih u tehnici tuša ili tuša i grafitne olovke. Ovo će biti premijerno predstavljanje 15 crteža različitih dimenzija unutar kojih autorica problematizira temu doma i pripadnosti.

“Je li dom mjesto, ljudi koji ga nastanjuju ili pak osjećaj, tek su neke od mogućnosti koje se otvaraju na istraživačkom putu umjetnice. Serija crteža na granici apstrakcije i figuracije misaono je putovanje zabilježeno kroz unutarnja previranja, težnje, traganja i stremljenja. Rast, širenje, prožimanje, isprepletenost i povezivanje pojedinih oblika stvara nepremostive prepreke za ljudske figure izvedene u grafitnoj olovci prikazane u različitim položajima kako pokušavaju ‘plivati kroz zarasle tunele’. U seriji crteža Ivana Bajcer zabilježila je sva unutarnja previranja, gibanja, titraje i vibracije, zbivanja i prelamanja vizualno utjelovljujući psihičke mijene kroz karakter linije, forme, plohe i asocijaciju završnog oblika.”, radove opisuje nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol.

IVANA BAJCER rođena je u Zaboku 12. rujna 1993. godine. Završila je srednju Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, grafički odjel, 2012. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi prof. Tanje Dabo, 2018. godine te pohvaljena nagradom Magna Cum Laude. Članica HDLU (Hrvatskog društva likovnih umjetnika), Članica HULU (Hrvatska udruga likovnih umjetnika) u Splitu. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Voditeljica je brojnih edukativnih programa i interaktivnih radionica; „Grafika visokog tiska” na međunarodnom stručno–znanstvenom skupu „Sretna djeca”, Hrvatski školski muzej, Zagreb. Trenutno je naslovni asistent u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilište u Rijeci.

Ivana Bajcer jedna je od sudionica ovogodišnjeg Malog ZILIK-a, u sklopu kojeg je održala radionicu pod nazivom “Špiljska monotipija”. Na radionici je voditeljica djecu pobliže upoznala s poviješću paleolitika i grafičkom tehnikom plošnog tiska – monotipijom – nakon čega su djeca eksperimentirala na istu temu doma i pripadnosti, predstavljajući svoju obitelj u paleolitičko doba.

 


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*