Još domaćih snaga na T-mobile InMusic festivalu 2009

Le Zbor i Antenat na InMusicu 2009Line upu ovogodišnjeg INmusic festivala pridružuje se još nekoliko domaćih glazbenih imena: Antenat, Le Zbor i Afion.

Le Zbor je prvi ženski mješoviti, lezbijsko feministički zbor u ovom dijelu Europe, a u tri godine svog djelovanja etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire. Le Zbor je do sada održao preko pedeset nastupa u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Čakovcu, Kutini, Karlovcu, Novom Sadu, Ljubljani i Londonu, a osim samostalnih koncerata sudjelovao je i u raznim umjetničkim projektima (kazališnim predstavama, likovnim izložbama, modnim revijama…) te surađivao sa poznatim domaćim i stranim umjetnicama i kolektivima. Le Zbor je također organizirao i gostovanja stranih glazbenika i glazbenica u Hrvatskoj, a tijekom gostovanja na Festivalu lezbijskih i gej zborova Various Voices u Londonu u svibnju 2009., snimljen je i dokumentarni film pod nazivom “Bože čuvaj Le Zbor”.

Repertoar Le Zbora se sastoji od obrada domaćih i stranih pop/rock uspješnica (Let 3, Lollobrigida, Plavi orkestar, Darko Rundek, Velvet undreground) i revolucionarnih i narodnih pjesama u novim aranžmanima.

Antenat je osnovan 1997. godine, a u dvanaest godina postojanja bend je održao više od 300 koncerata po klubovima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. U početku su se okupili kao standardni rock-kvartet s bubnjem, basom, gitarom i vokalom, a s vremenom se postava širila, mijenjajući glazbene stilove. Bend je sve više nastupao, profilirajući vlastiti glazbeni izričaj koji danas nazivaju subreggae. U njemu su sadržani različiti utjecaji, od reggaea i duba, preko ska i punka, do world-music elemenata, a svaki član benda sa svojim instrumentom pridodaje toj mješavini i nešto svoje: bubnjevi žestinu punk-rocka, brass-sekcija reggae i jazz atmosferu, gitare psihodeličnu notu, klavijature atipičnu harmonizaciju koja podsjeća na sedamdesete, a udaraljke afro-ritmove.

U ožujku 2006. objavili su prvi album “Subing”, a drugi album “Karavana” izašao je u svibnju 2008. Antenat čine: Nenad Kovačić – vokal i udaraljke, Boris Vidošević – gitara, Marko Fiket – gitara, Davor Barišić – bas gitara, Marko Gajer – klavijature, Ivan Škvorc – saksofon, Ivan Marincel – trombon, Vladimir Novak – truba, Bojan Horvat – bubanj, Marin Kobešćak – efekti, ton majstor.

Afion čine glazbenici podrijetlom iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne, okupljeni prvotno oko makedonske zajednice u Zagrebu. U početku sviraju samo makedonske pjesme, a kasnije proširuju svoj interes i na tradicijske pjesme iz Hrvatske i Bosne. U listopadu 2006. godine Afion objavljuje svoj prvi, istoimeni album koji predstavljaju na WOMEX-u u Sevilli, a kojeg hvali i world music časopis fRoots. Već 2008. godine izdaju drugi studijski album “Čudni svati”, a godinu ranije bivaju nominirani za nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma. Do sada su održali stotinjak koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH te Srbiji, a nastupali su na nizu festivala, među ostalim i na ovogodišnjem Shetland Folk Festivalu.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*