Karlovac Radovana Nikšića i stručna šetnja

U četvrtak, 10.09.2020., u prostorijama Društva arhitekata građevinara i geodeta Karlovac (DAGGK) u Banjavčićevoj 8 održat će se otvorenje izložbe “Karlovac Radovana Nikšića. Projekti i realizacije”. Izložba, koju potpisuje arhitekt Luka Krmpotić, realizirana je iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, osobnog arhiva Ivane Nikšić Olujić i članova Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac kao zajednički projekt Muzeja i DAGGK, te ostaje otvorena za posjetioce do 27. rujna 2020. godine.

“Arhitekt Radovan Nikšić jedan je od najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća, te su brojni njegovi projekti dobro poznati stručno javnosti, no karlovački dio opusa ostao je relativno nepoznat i nevaloriziran, iako je Nikšić u svome rodnom gradu ostvario velik broj značajnih projekata i realizacija. Osim ukupno 11 izvedbenih stambenih objekata u Karlovcu, značajni su i njegovi neizvedeni projekti te natječajni radovi”, ističe arhitekt Luka Krmpotić, autor izložbe i likovnog postava. “Najpoznatiji karlovački projekt Radovana Nikšića svakako je šest stambenih zgrada za potrebe Vojne pošte iz sredine 1950-ih godina na uglu Domobranske i Smičiklasove, u Radićevoj ulici i Naselju Marka Marulića. Kompleks je nastao u vrijeme projektiranja i realizacije velikih Nikšićevih djela poput Radničkog sveučilišta i osnovnih škola u Zagrebu, te je ostao gotovo nepoznat. Čista, jasan, geometrizirana Nikšićeva arhitektura, nesumnjivo je utjecala na brojne projekte karlovačkih arhitekata u narednom razdoblju”.

Uz otvorenje izložbe, obilazak realiziranih projekata Radovana Nikšića uz stručno vodstvo održat će se u subotu, 12.09.2020. godine s početkom u 10.00 sati i polaskom ispred Sportske dvorane „Mladost“, Karlovac.

Zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja, otvorenje izložbe bit će održano na otvorenom prostoru ispred zgrade DAGGK, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Za ulazak u izložbeni prostor, organizatori pozivaju posjetitelje da ponesu vlastitu masku.

 


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*