Kraj skvotiranja u Nizozemskoj?!

Boban Marković orkestar u MočvariUz veliku pomoć glasova desno populističke Stranke slobode (PVV), nizozemska vladajuća koalicija uspjela je konačno donijeti zakon koji predviđa oštre kazne svima koji se nedopušteno usele u neku nenastanjenu kuću.

Kazne koje predviđa novi zakon kojeg je usvojio nizozemski Parlament u Den Haagu, ukoliko se netko bez dozvole vlasnika ili vlasti useli u neku napuštenu zgradu, i nisu tako bezazlene. Takozvani skvoteri (od engleske riječi squat – ilegalno zauzet prazan stan) ubuduće će morati u zatvor na najmanje godinu dana. Ukoliko u obrani svojih kuća ili stanova budu primjenjivali nasilje, tada se može dogoditi da ih nizozemski sudovi u zatvor pošalju i do dvije godine i osam mjeseci.

Ova odluka zaprepastila je nizozemsku skvotersku scenu. No dok je većina, kako navodi glasnogovornik Policije u Amsterdamu, ostala mirna, bilo je i onih koji promjene po pitanju budućeg stanovanja nisu mogli samo tako prihvatiti. Tako su se primjerice, prilikom usvajanja samog zakona u Parlamentu, s tribina predviđenim za publiku čuli glasni uzvici negodovanja.

Malo kasnije, u središtu Den Haaga, započeli su prosvjedi, prilikom kojih je došlo do sukoba između policije i skvotera, odnosno, svih onih koji u useljavanju u neku ionako praznu i nenastanjenu zgradu, ne vide ništa loše. Nakon što je policija privremeno uhitila stotinjak protivnika novog zakona, od kojih su neki, u iščekivanju ove nove odluke, prenoćili na trgu pred zgradom Parlamenta, prosvjednici su se, kako javljaju promatrači, razišli.

Skvoteri zaslužni za očuvanje starog Amsterdama

Useljavanje u nenastanjene kuće, napuštene tvornice ili stanove i do sada je u Nizozemskoj bilo zabranjeno. No od 60-tih godina prošlog stoljeća, vlasti su ovakve akcije najčešće tolerirale ukoliko je neka zgrada najmanje šest mjeseci bila napuštena, a novi stanari se ponašali relativno mirno. I dok u početku ovakvih slučajeva useljavanja i nije bilo tako puno, s vremenom se, pogotovo u Amsterdamu razvio čitav skvoterski pokret. Ovakav oblik stanovanja naročito su koristili studenti te općenito mladi ljudi bez ili s malim primanjima.

Isto tako, upravo se njima može zahvaliti, da su svojim prosvjedima i otporom – kako verbalnom tako vrlo često i tjelesnom, uspjeli spriječiti već planirano rušenje čitavih povijesno važnih dijelova Amsterdama.

No, kako je u posljednje vrijeme ovakvih sukoba bilo sve više i više – prije svega s policijom koja je stajala na strani nekog investitora u nekretnine koji su zahtijevali ponovno iseljenje stanara, nizozemskoj vladi, koja ionako postaje sve konzervativnija a sve manje ležerno i nizozemski tolerantna nije preostalo ništa drugo nego da donese ovakav zakon.

preuzeto: kontra-punkt.info
Izvor: Deutsche Welle


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*