LDSP: Online radionice izrade instrumenata od rootanih Android telefona

25.-28.9.2023. Hacklab, Zagreb
LDSP je C++ softversko okruženje koje služi za hakiranje i programiranje Android telefona kao audio uređaja. Temelji se na konceptima kao što su tehnološka neposlušnost (Ernesto Oroza), tehnovernikalna kreativnost (Tratenberg, Albuquerque, Calegario), infra-instrumenti (Bowers, Archer) te ideje da su popravljanje i ponovna uporaba dio kreativnog procesa (Jackson Steven).

LDSP trenutno razvija tim koji čine Victor Zappi na Sveučilišta NorthEaster i slobodna istraživačica Carla Tapparo. Tijekom dvodnevne radionice u trajanju 6 – 8 sati, konfigurirat ćemo LDSP za upotrebu na rootanom telefonu, isprobati instrumente i stvoriti vlastite aplikacije. Treći dan će biti posvećen razgovoru o radu u nastajanju pod nazivom “Karaoke for dead birds” i prikupljanju povratnih informacija o korištenju ovakve tehnologije.
https://github.com/victorzappi/LDSP/
https://drive.google.com/file/d/1UVR7LiwlrKoff6cJI32-H6zWrwyu4-4R/view

Voditeljica radionice
Carla Sophie Tapparo
Transdisciplinarna umjetnica koji radi kroz zvuk, tekst i video. Rođena u Argentini 1991., trenutno živi u Italiji. Diploma prvostupnice i diploma profesorice likovnih umjetnosti, smjer crtanje, Facultad de Artes, Universidad Nacional de La Plata, Buenos Aires, Argentina; Magistrica umjetnosti u javnoj sferi, summa cum laude, édhèa, Švicarska sa stipendijom Hans Boerg Wyss. Radovi su izlagani/izvođeni u Argentini, Irskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Švicarskoj. Kao neovisna istraživačica sudjelovala je i pisala za konferencije kao što su NIME 2023. i 2022. i DAFx 2023. zajedno s Victorom Zappijem s radovima kao što je “Tjelesna svijest kroz NIMES: deautomatiziranje procesa stvaranja glazbe”. Umjetnica rezidentica na Stage Jam 4, Schaubude Berlin; Frankfurt kreće!, Frankfurt Lab; Hackers and Designers, Nizozemska; između ostalih. Roniteljica na otvorenim vodama s certifikatom PADI.
https://osmia.glitch.me

Link za prijave: (do 25.9.)

Raspored:

26.09.2023. Utorak
Uvod u LDSP (demo + konceptualni/politički okvir) — 30’
LDSP I (potrebni alati, android bridge, kako vidjeti audio uređaje) — može potrajati od 1 do 2 sata

27.09.2023. Srijeda
Konfiguracija telefona za LDSP — 30’-1h
Aplikacije u LDSP (Pure Data i C++) — 1 do 2 sata

28.09.2023. Četvrtak
priprema

29.09.2023. Petak
Povratne informacije s radionice – 15-30’
Razgovor s umjetnicom/Rad u tijeku Karaoke za mrtve ptice 30’- 45’