Moje tvoje naše 2009

punk, hardcore, rijeka, moje, tvoje, naše, sajam, molekula15.-18.10. Rijeka
Interdisciplinarni festival Moje, tvoje, naše ove godine održava se po četvrti puta. Festival je temama od društvenog interesa, a do sad je tematizirala vlasništvo, tranziciju i konzumerizam, dok je ove godine u fokus smješteno pitanje solidarnosti.
Kroz četiri dana događanje će okupit teoretičare, umjetnike i aktiviste koji se kroz različite formate bave zadanom temom. Raznolikost pristupa, prema priznanju samih sudionika, vodi zanimljivim uvidima i pronalasku zabačenih detalja koji značenjem obogaćuju naše poznavanje fenomena. Program problematizira pojam i raznolika značenja solidarnosti kroz konferenciju, predavanja, okrugle stolove, izložbu, filmski program, kazališnu predstavu, igranja strateške igre, razgovore o knjigama i radionice. Pored predavanja francuskog suvremenog mislioca Alaina Badioua, organizatori najavljuju izvedbu predstave Anti Edip Tanje Vrvilo i Damira Bartola Indoša, izložbu Pravo na grad i What is Democracy? austrijskog umjetnika Olivera Resslera. Kao i do sad glavni organizator festivala je organizacija Drugo more iz Rijeke.

PROGRAM

Program se proteže kroz četiri dana, a sastoji se od konferencije, predavanja, okruglih stolova, izložbi, filmskog programa, kazališne predstave, igranja strateške igre, razgovora o knjigama i radionica.

Konferencija

Konferencija o solidarnosti je zbirka teorijskih izlaganja i rasprava na temu solidarnosti. Ideja konferencije je da zajednički dođemo do razumijevanja pojma solidarnosti u kontekstu suvremenog društva koje se radikalno individualizira, prepušta užitku i koje, u nedostatku razumnije integrativne osnove, sve više moralizira. Ako nam doista manjka solidarnosti postoji li način da je povratimo ili stvorimo novu osnovu drušvene solidarnosti. No,možda stojimo i na pragu otkrića novog čovjeka, kojemu solidarnost i ne treba, koji je natčovjek ili nečovjek. Naravno, konferencija nam nudi mogućnost da preispitamo privlačnost vlastitog mišljenja i da otkrijemo snagu i slabost tuđeg. Naravno, ukoliko sve zajedno ne bude pretjerano dosadno, što, vjerujemo neće biti slučaj.

Okrugli stolovi

Okrugli stolovi organizirani su s namjerom da nam daju odgovor na pitanje odnosa solidarnosti i društvenih problema s kojima se suočavaju građani gradova, radnici i studenti. Okrugli stolovi se bave prvenstveno problemima hrvatskog društva i u njima sudjeluju neposredni akteri događaja koji obilježavaju našu zbilju. Tako će biti organizirana tri okrugla stola: grad i solidarnost, radnici i solidarnost te studenti i solidarnost koji se svi redom referiraju otpor društvenim odnosima koji se uspostavljaju pod utjecajem grabežljivog kapitala.

Izložbe

Izložba Pravo na grad je dokumentaristička izložba na kojoj se prikazuju aktivnosti zagrebačkog pokreta Pravo na grad koji se već dvije godine aktivno putem različitih formi suprotstavlja tzv. obnovi gradskog središta Zagreba od strane interesne skupine kojoj je zajednička želja sa profitom, privatizacija javnih površina i prostora te onemogućavanje građanskog sudjelovanja u planiranju grada.

Izložba austrijskog umjetnika Olivera Resslera What is Democracy? odgovara na pitanje u kojem stanju je današnja demokracija. Naime, demokratska legitimnost normativno obvezujućih odluka u suvremenim državama postavlja se kao pretpostavka pravednosti i solidarnosti. Ako ne postoji opće dobro s onu stranu demokratske legitimosti ključno je pitanje u kakvoj demokraciji živimo odnosno što je to uopće demokracija.

Filmski program Oni koji nestaju

Filmski program sastoji se od četiri naslova koji su pokušali prenijeti pitanje solidarnosti na film. Izabrani filmovi nisu izravni poput Eisensteinovog Štrajka nego nas u pitanje solidarnosti uvode , otvarajući ujedno i pitanja socijalne odgovornosti filmske proizvodnje.

1. Nagisa Oshima DEATH BY HANGING (KOSHIKEI) 1968 // 35mm, zvuk, c/b, 117 min
2. Jean-Marie Straub / Danièle Huillet KLASSENVERHÄLTNISS (CLASS RELATIONS) 1984 // 35mm, zvuk, c/b, 127 min
3. Harun Farocki / Andrei Ujica VIDEOGRAMS OF A REVOLUTION (VIDEOGRAMME EINER REVOLUTION) 1992 // 16mm, zvuk, boja, 106 min
4. Pedro Costa COLOSSAL YOUTH 
(JUVENTUDE EM MARCHA) 2006 // 35mm, zvuk, boja, 154′

Predstava Anti Edip

Anti Edip je predstava DB Indoša i Tanje Vrvilo koja svoj nastanak duguje brojnim izvorima, a u biti radi se o proizvodnji više vrsta postajanja: postajanja anarhiste Durrutija, anarhista protiv zida, ratne dobrovoljke Weil, filozofa žudnje Deleuzea i Guattarija, političkog pjesnika Linton Kwesi Johnsona; konstruiraju se odnosi dehijerarhizacije zvukobraza proizvedenih u unutrašnjosti muzičkog stroja i njegovim izvanjskim muzičkim senzorima. Raznorodne politike doživljaja – poetsko-filozofske, pseudodokumentarne, fizičke, muzičke, medijacijske – akronijski isprepliću višestruku priču velike insurekcije – ceremonije sile koja pretvara čovjeka u stvar, slobodu u prisile, ideju Solidarnosti u ideju Neprijatelja, Anarhizam u Shizofoniju.

Radionica izrade protestnog materijala

U okviru radionice polaznci će izraziti svoje protestne ideje koje se dotiču teme solidarnosti, ali i drugih tema u okivru kojih imaju potrebe protestirati. Pod vodstvom Tonyja Credlanda i Đorđa Balmazovića polaznici radionice naučit će jasno izraziti svoj protest i tako savladati zanat nužan za obraćanje svojoj komunikacijskoj zajednici.

Igra YKON

Igra YKON predstavalja simulaciju svijeta. Svijet se u igri stavlja na čekanje 6 godina i tom vremenu igrači imaju prilike odrediti bitne promjene u upravljanju svijetom, no za te promjene moraju pridobiti i druge igrače. Igra je inspirarna s World Game Buckministera Fullera, a igrače je najčešće podsjećala na Adamsov Restoran na kraju svemira.

Lokacije i satnica:

četvrtak, 15. 10.

cijeli dan, Molekula: Radionica izrade protestnog materijala
cijeli dan, Molekula – Galerija SIZ: Oliver Ressler What is Democracy
18 sati, Galerija Kortil: otvaranje izložbe Pravo na grad i u 18.30 okrugli stol Grad i solidarnosti
18 sati, Art kino Croatia: Jean-Marie Straub / Danièle Huillet KLASSENVERHÄLTNISSE (CLASS RELATIONS)
21 sat, Art kino Croatia: Pedro Costa COLOSSAL YOUTH 
(JUVENTUDE EM MARCHA)

petak, 16. 10.
cijeli dan, Molekula: Radionica izrade protestnog materijala
cijeli dan, Molekula – Galerija SIZ: Oliver Ressler What is Democracy
cijeli dan, Galerija Kortil, izložba Pravo na grad

10 sati, HKD na Sušaku, konferencija
16 sati, HKD na Sušaku, predavanje Gerard Paris-Clavel
18 sati, Galerija Kortil, okrugli stol Radnička solidarnosti
18 sati, Pedro Costa COLOSSAL YOUTH 
(JUVENTUDE EM MARCHA)
21 sat, Art kino Croatia: Jean-Marie Straub / Danièle Huillet KLASSENVERHÄLTNISSE (CLASS RELATIONS)

subota, 17. 10.
cijeli dan, Molekula: Radionica izrade protestnog materijala
cijeli dan, Molekula – Galerija SIZ: Oliver Ressler What is Democracy
cijeli dan, Galerija Kortil, izložba Pravo na grad
10 sati, HKD na Sušaku, konferencija
10 sati, Peek&Poke, YKON igra
16 sati, HKD na Sušaku, predavanje Alain Badiou
18 sati, Galeria Kortil, okrugli stol Studenti i solidarnosti
18 sati; Art kino Croatia: Nagisa Oshima DEATH BY HANGING (KOSHIKEI)
21 sat, HKD na Sušaku, Anti Edip
21 sat, Art kino Croatia: Harun Farocki / Andrei Ujica VIDEOGRAMS OF A REVOLUTION (VIDEOGRAMME EINER REVOLUTION)

nedjelja, 18. 10.
cijeli dan, Molekula – Galerija SIZ: Oliver Ressler What is Democracy
cijeli dan, Galerija Kortil, izložba Pravo na grad
10 sati, druženje i obilazak grada
18 sati, Art kino Croatia: Harun Farocki / Andrei Ujica VIDEOGRAMS OF A REVOLUTION (VIDEOGRAMME EINER REVOLUTION)
21 sat, Art kino Croatia: Nagisa Oshima DEATH BY HANGING (KOSHIKEI)

Organizator (Drugo more) zadržava pravo izmjene programa.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*