Najavljeni programi KAoperative i Male scene u 2022. godini

Predstavnici Saveza udruga KAoperativa predstavili su planove djelovanja karlovačke nezavisne kulturne scene u 2022. godini. Uz zagovaračke i istraživačke aktivnosti posebno ističu bogat glazbeni, društveni i edukativni program na Maloj sceni i Urbanom parku Hrvatskog doma.

Savez udruga Kaoperativa početkom 2022. godine potpisao je novi ugovor o upravljanju prostorima Male Scene i Urbanog Parka Hrvatskog doma na period od 3 godine. Novim ugovorom upravljanje se proširilo na još nekoliko prostora u zgradi koje tek očekuju uređenje u cilju zasnivanja Društveno-kulturnog centra u Karlovcu.

Savez će se kroz svoje zagovaračke aktivnosti platforme KAoperativa nastaviti baviti unapređenjem postojećih uvjeta za rad i razvoj nezavisne kulturne scene kroz komunikaciju s udrugama i inicijativama na nezavisno-kulturnoj sceni kao i predstavnicima Grada Karlovca u stvaranju preduvjeta za razvoj nezavisne kulture. Nastavit će sudjelovati u razvoju kulturnih i drugih relevantnih strategija i javnim savjetovanjima Grada Karlovca te se baviti vlastitim istraživačkim aktivnostima kroz koje će producirati i novo izdanje javnog dokumenta Operandum.

Programima na Maloj Sceni i u Urbanom Parku Hrvatskog doma biti će obuhvaćene glazbene i koncertne aktivnosti, organizacija slobodnog vremena kroz rekreativne sadržaje, neformalna edukacija i kreativne radionice te programi suvremene umjetnosti i lokalni festivali različitih tematika, dodana vrijednost redovnih aktivnosti biti će nastavak društvenih sadržaja te volonterskih akcija usmjerenih na uređenje i održavanje prostora oko Hrvatskog doma. Programske suradnje odvijaju se s većim brojem lokalnih i gostujućih organizatora; udrugama KA-MATRIX, Kinoklub Karlovac, udruga Eko Pan, Egzoterra Kolektiv, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, udruga Distune iz Rijeke, inicijativa Good Vibe Tribe te brojnim samostalnim umjetnicima i aktivistima koji u prostore dovode vlastite programe.

KAoperativa provodi više partnerskih projekata s drugim organizacijama: Zagovaračka Platforma Kaoperativa (s udrugom KA-MATRIX), Nova javna kultura i prostori društvenosti (sa Savezom udruga Klubtura) s ciljem izrade podloge za reformu kulturne politike u smjeru razvoja lokalne infrastrukture za kulturu i društvenost i razvoj sudioničkog upravljanja; Kulturna Politika Odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje (u partnerstvu sa Savezom udruga Operacija grad) kako bi se unapijedio razvoj javne (kulturne) politike temeljen na sudjelovanju građana i civilnog društva u upravljanju lokalnim društveno-kulturnim centrima; te OCD Online hub (u partnerstvu s udrugom Carpe Diem) koji se bavi jačanjem kapaciteta udruga i razvojem plana djelovanja u kriznim situacijama.

U tijeku je Poziv za slanje autorskih neprofesijskih filmova za natjecateljski program festivala Stop Motion Scena namijenjenog pretežno mladim autorima. Tijekom tjedna na Sceni gostuju rekreativni sadržaji kao što su Poi radionice i radionice zračnih cirkuskih disciplina, a otvoren je i poziv za redovne prijave programa tijekom cijele godine. Savez poziva i sve zainteresirane korisnike prostora na suradnje u provedbi novih programa te korištenja usluga konzultacija za nove korisnike i organizatore, a najavljuje i dinamičan travanj sa novim sadržajima u prostoru.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga KAoperativa.

Programi se provode uz potporu Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada karlovc i karlovačke županije dok se partnerski projekti provode uz sufinanciranje Europskog socijalnog fonda i Fonda za aktivno građanstvo.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*