Nastja Kljaić: “Složna bića” (Zabranjen ulaz za posjetitelje)

24.03.2021. Mala scena HD, Karlovac ///
Na Maloj sceni HD postavlja se autorska izložba Nastje Kljaić po nazivom „Složna bića”. Izložbeni postav se sastoji od desetak objekata i likovnih intervencija ne recikliranim materijalima s posebnim fokusom na nepovratnu plastiku.

FACEBOOK EVENT

Pristup u izradi radova i konceptualiziranju izložbe ekološki je usmjeren, a nadahnut fantastičnim imaginarijem i svjetovima romana Terryja Pratchetta, Marijom Jurić Zagorkom i drugih knjiga za djecu i mlade iz područja fantastike, ulazi u područje ekofeminizma i anarhizma. Autorica osmišljava i portretira likove, zamišljene kao čuvare koje veže zajednička misija održavanja i ponovnog uspostavljanja „prirodnog balansa“ između ljudi međusobno i odnosa čovjeka i prirode. Zamišljanjem likova gotovo animistički, većim dijelom u životinjskom obliku, ulazi u područje ekofeminizma, anarhizma, te promišljanja kreativnog i likovnog stvaralaštva „izvan kutije“.

BIOGRAFIJA
Nastja Kljaić, rođena je u Zagrebu 1986. godine. Završila je obrtničku školu za fotografiju i grafičku školu u Zagrebu, te završava ženske studije i Političku školu za umjetnike (BLOK) u Zagrebu. Zaljubljenica je u crtanje i street art kulturu. Aktivistički djeluje pod imenom Artikal / Začetnica je eko branda Nadin artikal, nadahnutog životom i djelom Nade Dimić. Vodi radionice iz područja ulične umjetnosti, sitotiska i različitih grafičkih tehnika i volontira.

VAŽNO
Sukladno komunikaciji sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, na Maloj sceni Hrvatskog doma ne mogu se održavati izložbe otvorene za javnost niti javna događanja povezana s izložbenim i drugim kulturno-umjetničkim djelatnostima osim virtualnih.
Izložbeni postav bit će predstavljen u prostoru Male scene Hrvatskog doma sve do epidemiološke situacije kada će se prostor moći otvoriti publici. Postavljanjem izložbe želi se uputiti apel nadležnim tijelima i službama Republike Hrvatske na veću osjetljivost za potrebe nezavisne kulture i javnosti, s obzirom da postojeće mjere i njihova tumačenja pri županijskim Stožerima dovode nezavisne kulturne prostore u stanje potpune obustave programa i potpunog mirovanja, unatoč dosljednom poštivanju epidemioloških mjera. Ovakvom blokadom dovodi se u pitanje održivost programa i poslanja izvaninstitucionalnih društveno-kulturnih prostora općenito, te specifično ideja razvoja Hrvatskog doma kao društveno-kulturnog centra, uspostavljena u javno-civilnom partnerstvu s Gradom Karlovcem.

Izložba neće biti otvorena za posjetitelje do izmjena epidemioloških mjera.
Aktivnost se odvija uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura Nova i Grada Karlovca.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Saveza udruga KAoperativa.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*