Ne režite nezavisnu kulturu!

Savez Operacija: grad uputio je otvoreno pismo Uredu za obrazovanje, kulturu i šport te Skupštini Grada Zagreba u kojem apelira protiv ponovnog rezanja nezavisne kulturne produkcije:

Poštovani,

obraćamo Vam se ovim pismom kako bismo, kao Savez koji okuplja preko 30 zagrebačkih organizacija nezavisne kulture i mladih (od čega i dvije nacionalne mreže), apelirali da spriječite ponovno smanjenje sredstava namijenjenih za programe nezavisne kulturne produkcije. Naime, Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2010, sredstva za nezavisnu produkciju se smanjuju za dodatnih 10%. Nakon što su ista sredstva u prvotnom planu proračuna za 2010. u odnosu na prošlu godinu smanjena za čak 26%, još jedno rezanje predstavlja teški udarac na izvaninstitucionalnu scenu, a ponajviše na onaj njezin dio udruga i umjetničkih organizacija koje za minimalna javna ulaganja ostvaruju značajne programske rezultate.

Podsjećamo, da je, među ostalim, i Odbor za kulturu Skupštine Grada Zagreba u ožujku ove godine donio Zaključak kojim se ukazuje da se posebno vodi računa o potrebama nezavisne kulture kod rebalansa budžeta. Unatoč tomu, teret krize ponovno se dobrim dijelom prelama na ovom najosjetljivijem, a za kulturni život grada iznimno značajnom sektoru. Iako je ovoga puta, za razliku od prethodnih rezanja, konačno napravljena ušteda i na najvećoj rashodovnoj stavci, tzv. hladnom pogonu gradskih ustanova, uštede na nezavisnoj produkciji predstavljaju čak četvrtinu novih ukupnih ušteda na kulturi Grada Zagreba. Uz to, neke kulturne ustanove ostaju potpuno zaštićene od politike štednje. (Konkretne brojke pogledajte ovdje)

Upravo zbog alarmantnog stanja u kojem se nezavisna kultura već nalazi, a koje bi uslijed daljnjeg rezanja budžeta za nezavisnu produkciju moglo postati potpuno neodrživo i rezultirati prestankom rada pojedinih organizacija, apeliramo da Gradsku ured, u suradnji sa Skupštinom Grada Zagreba, povuče prijedlog o smanjenju proračuna za nezavisnu kulturnu produkciju.

S poštovanjem,

Miljenka Buljević
predsjednica Saveza

preuzeto: kulturpunkt.hr


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*