Nova radionica Slobodnog mapiranja

OSM u Centru za mlade na Gazi16.10. 15.00 Centar za mlade na Gazi, Karlovac
Obzirom na velik interes za radionice Slobodnog mapiranja (Open Street mapping) održane tijekom proljeća, u CZM na Gazi nastavlja s edukacijama o ovom načinu ucrtavanja zemljopisnih karata.

Na radionici će biti pokazan način unošenja podataka u open street mape te na koji način se obrađuju.
Tijekom radionica na openstreetmap ucrtan je dio karlovačke gradske četvrti Gaza, a potom su karlovački “mapperi” nastavili s radom. Grad Karlovac i okolica sad su djelomično iscrtani no za detaljnije mape predstoji još dosta rada. Pozivaju se polaznici, ukoliko imaju, da donesu svoje GPS uređaje i smart-phoneove, a predavači će im pokazati na koji način se mogu iskoristiti za ovaj projekt.
Predavač će biti, kao i tijekom proljeća, Hrvoje Bogner, apsolvent Geodetskog fakulteta koji se već duže vrijeme bavi slobodnim mapiranjem.

Open Street Map

Open Street Map je slobodna i promjenjiva karta cijelog svijeta koja omogućuje uređivanje i besplatno korištenje zemljopisnih podataka na suradnički način. Ovaj način kartiranja pruža slobodne zemljopisne podatke s mogućnošću trenutačnih promjena ukoliko one nastanu ili se zamijete. Za razliku od većine karata koje su zaštićene autorskim pravima i time ograničene za uporabu i daljnje kopiranje, modificiranje ili korištenje za druge svrhe Open Street Map nudi upravo suprotno: potiče građane da sami sudjeluju u razvoju, nadogradnji, promicanju i korištenju ovakvog pristupa mapiranju.

Dodatne informacije o OSM-u možete dobiti putem internetskih stranica uduge Domaći, na telefon 047 600 996 ili osobno u CZM na Gazi, Struga 1 u Karlovcu.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*