Otvoren novi prostor udruge Eko Pan i nakalde Šumek

Udruga EkoPan u suradnji s nakladom Šumek u petak je svečano otvorila novi prostor koji se nalazi odmah iza ugla, u ulici kralj Tomislava, nedaleko Radićeve ulice 12.

Samo otvaranje očekivano je proteklo u opuštenoj atmosferi a bilo je organizirano u pravoj formi javnog događanja i kao takvo privuklo je goste s lokalne i nacionalne civilne, kulturne i društvene scene.

Nakon napuštanja prostora nekadašnjeg Centra za mlade na Gazi zbog prenamjene u dodatne školske praktikume Eko Panu je izostala adekvatna potpora lokalnih i županijskih vlasti te su se sami morali pobrinuti kako pronaći odgovarajući radni prostor. Kroz inovativni model civilnog i privatnog partnerstva, udruge Eko Pan i Naklade Šumek, zamislili su prostor koji će istovremeno biti sjedište udruge i društveni kutak naklade, alternativna eko knjižnica, javni prostor namijenjen radionicama, debatama i druženjima, kao i igraonica za provođenje slobodnog vremena djece i odraslih. Nakon pomnog pregleda odabrali su poslovni prostor samoj gradskoj jezgri koji se nalazi nasuprot Turističke škole.

Stoga nisu ni čudili iznenađeni pogledi srednjoškolaca koji su s nestrpljenjem čekali zadnje zvono prije vikenda na nove susjede koji su uz prostor Šumeka/Eko Pana zauzeli i pločnik ispred ulaza.

Jedan od važnijih segmenata ponude mjesto je za čitanje, druženje, učenje i kreativnost, s temama pozitivnog odnosa prema okolišu, prirodi, sebi i drugima pod nazivom Bibliopan. Ova eko-knjižnica sadrži velik broj naslova koji su vrijedni Panovci/ke prikupljali tijekom dvadesetak godina kako postoji i udruga. Popis literature se redovito povećava, pa se svima zainteresiranima za tematiku zaštite okoliša, održivog razvoja i kreativnog recikliranja preporučuje navratiti u Eko Pan.

Još jedna novost je i jedinstvena eko knjižnica igračaka. Radi se o posudionici igračaka u koju se može uključiti svako dijete / roditelj na jednostavan način – donacijom igračke po svojoj želji. Namjera pokretača je udomiti napuštene i zaboravljene igračke kako bi se potaknuo osjećaj davanja i dijeljenja kod djeca ali i na jedan način pokazala alternativa konzumerističkom pristupu koji se potiče i kod djece od malih nogu. Ovaj korak definitivno neće naškoditi industriji igračaka i zabave, no mora se priznati da se radi o pozitivnoj i zabavnoj inicijativi. Eko knjižnicu igračaka pokrenula je Ekološka udruga Krka Knin čija je voditeljica Inga Kukolj i svečano proglasila otvorenom novu Eko Panovu i Šumekovu adresu. Osim u Kninu i Karlovcu, knjižnice igračaka nalaze se i u Zagrebu, Šibeniku, Sesvetskom Kraljevcu, Puli.

Nastavno na knjižnicu igračaka zanimljiv je još jedan projekt koji ima recycle humanitarni karakter: radi se o kutku Uzmi ili ostavi! Ideja je jednostavna, za razliku od trgovačkih centara i trgovina ovdje se može ostaviti uporabne predmete koji vam više ne trebaju, a isto tako možete pronaći nešto će vam baš trebati, privremeno ili trajno. Tako su se već prvog dana na Uzmi ili ostavi našle stare klizaljke za umjetničko klizanje, set narukvica, VHS naslovi, a udomljena je i prva sezona serijala Dosje X.

Svoj doprinos promociji recikliranja dala je i udruga KA-MATRIX postavljanjem dijela instalacije TV Wall sastavljene od odbačenih televizijskih prijemnika, video kamere, DVD plejera i “uradi sam” video miksete koji su osobito privukli pažnju najmlađih gostiju.
Eko Panu institucionalnu podršku pruža Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva a svi koji žele financijski dodatno pomoći udruzi to mogu napraviti osobno ili preko žiro računa.

Da se otvaranje novog prostora namijenjenog ekološki osviještenim građanima ne bi svelo samo na vikend druženje Eko Panovci su u utorak 26. veljače organizirali prvu aktivnost: radionicu recikliranja za djecu i roditelje Plastika. Sudionici su kroz zabavne igre i zadatke učili o konceptu 5R, o tome što je plastika, kako nastaje i koristi se, kako se i zašto odvaja dok su u drugom dijelu radionice izrađivali torbice i novčanike od rabljenih plastičnih vrećica.
Radionica je provedena u okviru projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Karlovca”, kojeg je nositelj Grad Karlovac, a udruga Eko Pan jedan od suradnika u programu edukacije. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda za period 2014.-2020.

>>>>>

Za nedjelju, 3. ožujka 2019. godine, od 16 sati, najavljuju i besplatno predavanje Sjeme kao zalog naše budućnosti omiljene biovrtlarke Silivije Kolar-Fodor koje organiziraju u suradnji s udrugom “Biovrt” .
U okviru predavanja Silvija će predstaviti svoju knjigu “Vrtlarenje u skladu s prirodom”. Nakon predavanja bit će proljetna razmjena sjemenja pa se sve zainteresirane poziva da ponesu vrtlarske viškove koje ovdje mogu razmijeniti ili pokloniti drugima.
– Pozivamo vas da s nama započnete novu vrtlarsku sezonu, naučite više o važnosti uzgoja zdrave hrane, inspirirate se za kreiranje vlastitog vrta i razmijenite/nabavite sjemenje starinskih sorti koje ćete dalje i sami održavati u svojim vrtovima. Molimo da dođete na vrijeme, jer je broj sjedala ograničen.Za više informacije, nazovite Eko Pan na broj telefona 095 9083 57.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*