Otvorena izložba / instalacija Ive Zagode u galeriji ZILIK

KA-MATRIX nastavlja s provedbom ovogodišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 023. Izložbom / instalacijom A_22: Kretanja otvorenom u galeriji ZILIK u subotu 1. travnja po prvi puta se u Karlovcu predstavila se zagrebačka umjetnica Iva Zagoda.
A_22: Kretanja sastoje se od skulptura koje Iva stvara uz svoj prepoznatljivi izričaj, koristeći reciklirane industrijske materijale, cijevi, žicu, metalne šipke, beton.

Zagoda kroz svoje radove prenosi vizure grada, i kao što sama kaže, vizualizira zvukove gradskog života, užurbane Trešnjevke u kojoj promet i izgradnja ne prestaju. Svaka od izloženih skulptura amalgam je doživljaja izazvanih neposrednim opažanjem i doživljavanjem predmeta ili prostora koji naposljetku postaju živa tvorevina autoričinih kretanja piše u najavnom govoru Leopold Rupnik pa nastavlja: Gotove, usputno pronađene predmete koje koristi kao dijelove svojih plastika, umjetnica modelira i kombinira kako bi dokumentirala ne samo svoje pokrete, nego i uz njih povezane zvukove, slike, boje i teksture predstavljajući puni doživljaj dinamike njenih migracija.Radovi umjetnice tako stvaraju jednu ritmičku cjelinu koja je kontradiktorno i zamrznuta u vremenu jer označava tek treptaj različitih kretanja, ali je i bezvremenska jer nadživljava vrijeme i prostor te paralelno predočuje nekoliko doživljaja kretanja na jednom radu.

… Pomične žice instalirane na središnjoj metalnoj poluzi pretvaraju svaku cjelinu u mobile koji strujanjem zraka, vibracijama ili okolnim gibanjem dinamiziraju plastike, oživljavaju ih i daju im iznova novo, jedinstveno vizualno ruho ovjekovječeno u jednom trenutku ili prostoru u kojem se nalaze…Unatoč tomu što je svaka izložena umjetnička dionica opažaj za sebe, postoji ipak jedan element koji im je zajednički – element kuba koji u svojoj nebrušenoj formi funkcionira kao postament, dok u simboličkoj fungira kao iskonski označitelj za autoricu iz čijeg se jastva produciraju kretanja i njima pripisani dojmovi. Kocku se stoga može promatrati kao svojevrsnu kutiju iz koje izlaze akcije i čiju nit vodilju čine poluge iz kojih se dalje razgranaju daljnji događaji.

Izložba u karlovačkoj galeriji ZILIK može se pogledati sve dane od 18 do 20 sati te prema dogovoru. Za posjete van navedenog radnog vremena kontaktirajte udrugu KA-MATRIX na mail info@ka-matrix.hr ili telefon 095 444 6880.

Izložbu organizira udruga KA-MATRIX unutar programa Nova kultura _ Hibridni grad 023. uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske , Grada Karlovca, Karlovačke županije uz suradnju s Centrom za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor – Galerija ZILIK.