Performans u galeriji Močvara

 močvara Zagreb20.04. 20:00 Pogon JEDINSTVO, Trnjanski nasip bb, Zagreb
Galerija Močvara predstavlja performans slovenskog sound artista Marka Batiste Timing Diagrams.

Batistu u ulozi “glazbenika” na i-više-nego-atraktivnom retro-futurističkom instrumentu kojeg je sam osmislio/sastavio prati Boštjan Čadež koji je odgovoran za vizuale.
Tijekom performansa umjetnici isprepliću: elektroniku, digitalu i mehaniku. Prvi element zvuka izvodi se bez ikakve digitalne manipulacije, za razliku od slike koja je projicirana na velike bočne površine i centralni fragmentirani dio. No slika je hirovita, kao i zvuk, i neće se ponašati onako kako se to od nje očekuje: nepredvidivost njihovog odnosa uzbudljiva je i uznemirujuća jer nikako ne odgovoara ljudskoj linearnoj logici koja u svemu traži simetriju i podudaranje. Treći element formule predstavljen je u obliku mehaničkog uređaja koji reagira na komande instrumenta kojim je zaokružen sistem hibridnih veza između tri temporalna dijagrama: elektroničkog zvuka, digitalne slike i mehaničkog kretanja.
Na kraju formule, iza znaka jednakosti, stoji stimulacija i stanje potpune uronjenosti u tehnologijom određeni krajolik. Zvuk + slika + mehanizam = ambijent: ne onaj koji priča neku priču i narativno komunicira značenja, nego onaj koji puno neposrednije uvlači, uranja publiku u nove načine percipiranja zvuka, u drugačije slučanje zvučne/bučne izvedbe, u korištenje osjetila na novim razinama.

http://microrobotic.wordpress.com/t-diagrams/

Performans zajednički organiziraju Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Mochvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*