Festival dobre zabave ArtiKA 2009

Počinje festival dobre zabave ArtiKA02.-05.07. Karlovac
Glavna misao i vodilja ovogodišnje ArtiKe je VODA pa se i događanja odvijaju na obalama rijeke Korane. Festival se sastoji od glazbenih, kazališnih, audio-vizualnih i radioničarskih događanja.

Festival dobre zabave ArtiKA je zamišljen kao skup događanja na otvorenim gradskim prostorima. Ovim putem želi se animirati trgove, ulice i parkove zajedničkom prezentacijom likovnih umjetnika (slikara, kipara, fotografa), plesača, glazbenika, pjesnika, video umjetnika kao doprinos u ostvarivanju cjelovitijeg kulturnog identiteta i prepoznatljivosti grada.

GLAZBENO SCENSKI PROGRAM (terasa hotela Korana Srakovčić):

02.07.2009. 21:00h, Li-va-da Trio

Valerija Nikolovska – vokal
Viktor Lipić – klavijature
Damir Šomen – bubnjevi

Trio čine priznati glazbenici u čijem zvuku ćete pronaći mješavinu svega što su individualno stvarali u svom bogatom glazbenom iskustvu – jazzy sazvučja, duhovne, sjetne tonove sa dahom balkanskih ritmova.

Trio čine priznati glazbenici u čijem zvuku ćete pronaći mješavinu svega što su individualno stvarali u svom bogatom glazbenom iskustvu, a sastoji se od Viktorovih i Valerijinih autorskih skladbi i standarda jazza, soula, bluesa sa dahom balkanskih ritmova. Osnovna značajka njihovog muziciranja je improvizacija i inovativnost u obradama klasika.

03.07.2009. u 21:00h, Afion

Akustična skupina koju čine glazbenici podrijetlom iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne, okupljeni prvotno oko makedonske zajednice u Zagrebu. Istražuju tradicijsku glazbu tog povjesno burnog područja, gdje se miješaju utjecaji Mediterana, Panonije i srednje Europe s Balkanom.
Afionov zvuk je istovremeno prozračan i snažan, lepršav i zemljan, ali uvijek prirodan te osvaja svojom izravnošću i toplinom.

Lidija Dokuzović – vokal
Aleksandar Jovevski – kaval, tambura, gajde, tapan
Danijel Maoduš – akustične gitare, charango
Nenad Kovačić – djembe, tarabuka, bubnjevi, cajon i ostale udaraljke
Josip Mazić – kontrabas i bas gitara

04.07.2009. 21:30h, TAMBUU Sound of the world

Splitski glazbeni sastav koji svira tradicionalnu glazbu iz cijelog svijeta
· Nikola Šutić i Bruno Tadej – udaraljke
· Christiano Gamulin Cenci- udaraljke
· Stjepan Kalinić – mandolina i klarinet
· Josip Žaja – bas gitara
· Duje Blašković – klavijature
· Ratko Letilović – violina i gitara
Neizostavan dodatak nastupima čine trbušna plesačica te žongleri s vatrom.

LIKOVNI PROGRAM (Vrbanićev perivoj)

03. – 05.07.2009.

Intervencija u prostoru “Noina arka”, Udruženje likovnih stvaralaca Zaprešić, cijelo vrijeme trajanja festivala
Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić (ULS Zaprešić) okuplja akademske kipare, slikare i grafičare, likovne pedagoge, studente likovne akademije te veći broj umjetnika – amatera. Kroz organizaciju pojedinačnih i grupnih izložaba svojih članova te kiparskih, keramičkih i slikarskih radionica, već niz godina uspješno promiče likovnu kulturu grada u kojem djeluje.

Raku – likovni performace, radionica raku keramike, Udruženje likovnih stvaralaca Zaprešić, 04.07.2009.

Tehnika raku keramike izvorno potječe iz Japana, a danas je raširena u cijelome svijetu. Ono što raku keramiku čini posebnom jest izrazito atraktivan proces izvedbe kojeg karakterizira vađenje još užarenih predmeta iz peći te njihovo zatrpavanje piljevinom, lišćem ili nekim organskim materijalom. Procesi, prvo oksidacije, a zatim redukcije koji se pritom odvijaju rezultiraju karakterističnim napuknućima i posebnim kolorističkim efektima na površini predmeta, koji ih čine iznimno privlačnima. Ugodna, opuštena atmosfera koja vlada na ovim radionicama svakako pozitivno utječe ne samo na proces stvaranja, već i na konačni rezultat, odnosno umjetničko djelo.

Multimedijski projekt: ”Za Unu, Vuku, Savu, Kupu, Karašicu, Dravu, Bosut, Zrmanju, Dunav, Koranu…’’ autorice Krune Tarle, obuhvaća komponente land-arta, lutku/skulpturu, kostim, foto i video, te performans i ambijent. Osnovna ideja projekta je intervencija u prirodi, konkretno, vrlo jednostavna povorka sastavljena od djece i mladih pod golemim šeširima – cvjetovima, predvođene maskama/lutkama u obliku ptica, nadahnutih domaćim folklorom, s prepoznatljivim aluzijama na povratak života (rode), i povratak nevinosti poljima, livadama, rijekama…

Elementi projekta su slijedeći:

03. i 04.07. od 11:00h LIKOVNO-LUTKARSKA RADIONICA – svako dijete izrađuje svoj cvijet.

05.07. u 18:00h PERFORMANS -POVORKA uz rijeku Koranu, preko pontonskog mosta sudionici povorke daju nov pogled na pejzaž svakodnevnice. Ideja dobiva svoj smisao tek u zbroju realnog i imaginarnog, povorke i pozadine.

IZLOŽBA prikupljene dokumentacije te postava dijela objekata (cvjetova i ptica) u izložbenom prostoru Centra za mlade u Grabriku, u rujnu ove godine.

VIZUALNO GLAZBENI HAPPENING
05.07. u 22h, obale rijeke Korane – Gradsko kupalište

KORANA U NOVOM RUHU – udruga mladih Poluga i KAMP (Karlovački mladi performeri)

Audio vizualni projekt udruge mladih Poluga s ciljem poticanja novih formi djelovanja, uključivanja mladih u kulturni život grada na transdisciplinarni način (muzika, video, pokret, vizualno, nova tehnologija) te promocije alternativne kulture mladih.
Na desnoj obali Korane programirano se osvjetljavaju se jablanovi ‘’inteligentnom rasvjetom’’ sinkronizirano s glazbom. Plesni performans ‘’Voda’’ u izvedbi KAMP-a simbolički širi poruku o važnosti vode kao neizostavnog elementa života.
‘’Korana u novom ruhu’’ je vizualno privlačan i zabavan doživljaj na obalama rijeke Korane u ljetnim večerima kao primjer suradnje između udruga mladih iz našeg grada i šire.

Festival organiziraju CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih i Udruga mladih Poluga.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*