Poezija na sceni: Ana Brnardić

U subotu, 26.10.2019., s početkom u 18h, na Maloj sceni Hrvatskog doma održat će se druga pjesnička večer “Poezija na sceni”, u sklopu kojeg će sudjelovati nagrađivana pjesnikinja Ana Brnardić.

Pjesnička večer dio je projekta “Poetika sudjelovanja”, koji se provodi u suradnji s Gimnazijom Karlovac, a kojem su ciljevi produbljivanje odnosa lokalne publike sa suvremenom hrvatskom književnosti te jačanje kapaciteta mladih za sudjelovanje kao angažirane publike u kulturnom životu zajednice. Naime, pjesničku večer s gošćom će voditi i moderirati učenice Gimnazije Karlovac.

Uz pjesničku večer, u sklopu projekta sudionice će postaviti i javne čitaonice, tj. plakate za izborom poezije Ane Brnardić, na specifičnim mjestima u gradu, kako bi se zainteresiranim građanima omogućio slobodni i spontani pristup suvremenoj književnosti te unaprijedila kvaliteta života. Više informacija možete pronaći na matičnim internetskim stranicama udruge KA-MATRIX.

ANA BRNARDIĆ, gošća druge “Poezije na sceni”, rođena je 1980. u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osim pisanjem poezije i književnokritičkih tekstova, bavi se prevođenjem s rumunjskog (u tandemu s Adrianom Oproiuom). Pjesme je objavljivala u mnogim časopisima, na internetskim portalima, na radiju i TV-u. Pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, danski, švedski, talijanski, rumunjski, francuski, poljski, portugalski, španjolski, katalonski, bugarski, mađarski, makedonski, slovenski i albanski jezik. Objavila je knjige Pisaljka nekog mudraca (SKUD IGK, Zagreb; 1998.), Valcer zmija (Matica Hrvatska, Sisak; 2005.), Postanak ptica (HDP, Zagreb; 2009.) te Uzbrdo (VBZ, Zagreb; 2015.). Objavljeni su joj i prijevodi njezinih pjesama i zbirki: Hotel cu muzicieni (rumunjski; Editura Academiei Internationale Orient-Occident, Bukurešt; 2009.) i Fåglarnas tillblivelse (švedski; Rámus förlag, Malmö; 2016.). Za svoje zbirke Ana Brnardić više je puta nagrađivana. Za prvu zbirku Pisaljka nekog mudraca dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike (1998.), nagradu Grada Siska (1998.) i nagradu Društva hrvatskih književnika Slavić (1995.), dok je za knjigu Valcer zmija nagrađena Kvirinovom nagradom za najbolju knjigu poezije (2005.).

Branislav Oblučar, povodom objave njezine zadnje zbirke Uzbrdo, napisao je: “Već je svojom prvom, nagrađenom zbirkom pjesama ‘Pisaljka nekog mudraca’ Ana Brnardić zauzela zapaženo mjesto na sceni mlađeg hrvatskog pjesništva. Osjećaj za zvučnost i tjelesnost riječi, za neobične i često neuhvatljive asocijacije pokazao se bitnom odlikom njezina pisma. Nove autoričine pjesme, na tragu smjernica zacrtanih knjigom ‘Postanak ptica’, nastavljaju razvijati očuđujuću lirsku naraciju. Pjesničke slike elegantno uviru jedne u druge, bez oštrih prijelaza, ali uz konstantnu izmjenu perspektiva koje otvaraju nove dimenzije lirskoga svijeta, često u svega nekoliko riječi. Pjesnikinjin kozmos zrači mračnom bajkovitošću, njime hodaju titani koji ‘škripe prevelikim kožusima’, u njemu ‘iz poda rastu velike uši koje nam služe za komunikaciju’, a ‘liliputanci hrču u uskim uličicama’.

Ovo događanje dio je projekta “Poetika sudjelovanja”, kojeg sufinancira Grad Karlovac.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*