Povjesničari uz prosvjednike

nazorova devastacija platane KarlovacTijekom poslijepodnevnih sati “prosvjednicima iz Nazorove” stigla je važna potpora Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Hrvatski povjesničari umjetnosti se protive izgradnji koridora za kanalizaciju u zaštićenoj parkovnoj cjelini „Zvijezde“ i neposrednoj blizini 10 starih platana. Povjesničari kažu kako je karlovačka „Zvijezda“ s nizom objekata i krajobraznim uređenjem vrhunski spomenik kulture koji bitno određuje urbani povijesni identitet Karlovca, a kao izuzetno kulturno dobro štiti se kao cjelina. Stoga su na području „Zvijezde“ dopuštene isključivo intervencije koje smjeraju poboljšanju. Iako postoji potreba za rekonstrukcijom komunalne infrastrukture, to nikako ne smije uzrokovati oštećenja ili uništavanje spomenika kulture. Pozivaju se gradske vlasti Karlovca da najozbiljnije razmotre alternativu i zaštite baštinu koja Karlovcu osigurava njegov jedinstveni identitet. U korpusu urbane baštine Hrvatske „Zvijezdi“ pripada visoko mjesto.

Poučeni iskustvima iz Varšavske gdje su policija i gradske vlasti za račun ulagača pristupili i fizičkom micanju prosvjednika koje je završilo i brojnim hapšenjima Društvo povjesničara poziva Zelenu akciju i Pravo na grad da se što prije aktivno uključe i pomognu građanima svojim iskustvom. Na kraju pisma potpore koje potpisuje dr. Snješka Knežević napominje se kako se jedino ujedinjenim naporima može spriječiti devastacija i napad na povijesnu baštinu.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*