Građani Hrvatske protiv neoliberalizma

prosvjedi 15 o wall street trg bana jelacica zagrebPrvi prosvjed protiv neoliberalizma, 15 O, u koji je uz gotovo tisuću svjetskih gradova održan i u Zagrebu završio je bez incidenata,ali i s najavom daljnjih okupljanja.

U Zagrebu prosvjed je održan na Trgu bana Josipa Jelačića, a dio prosvjednika je ostao da bi plenumom utvrdili daljnji tijek njihovih akcija. HINA javlja kako se okupilo oko tri tisuće prosvjednika nezadovljnih postojećim sustavom u kome političari rade u sprezi s neoliberalnim kapitalistima, a na štetu vlastitih građana.

Na okupljanju najglasnije su bile poruke koje se zalažu za planetarno zajedništvo u ovoj borbi, za direktnu demokraciju i besplatno obrazovanje.

Ovim prosvjedom Hrvatska se pridružila globalnom građanskom pokretu “Ujedinjeni za globalnu promjenu, 15. listopada”. Prosvjede podupire i više sindikalnih središnjica, plenum Filozofskog fakulteta, aktivisti Građanske akcije, Društvena mreža građana, Mreža anarhosindikalista, Pravo na grad i Zelena akcija.

Osim u Zagrebu više stotina građana okupilo se i u Splitu, Rijeci i Puli.

U Splitu su građani zauzeli Peristil od kuda su zatražili veće sudjelovanje građana u svim procesima vlasti, založili su se protiv štedenje i naglasili “kako zbog financijske moći naši političari rade za dobrobit samo nekolicine”.

Na riječkom prosvjedu čulo se kako se svim sredstvima treba boriti protiv “razorne neoliberalne sprege politike i financijskog kapitala”. Skupu se obratilo više govornika iskazujući nazadovoljstvo stanjem u društvu, politici, pravosuđu, upravi, radom banaka.okupili su se na Trgu Portarata gdje susemogle čuti parole kao to su “Dolje kapitalizam”, “Živjeli drug Tito, Ma i Engels”, ali i protiv vladajućih u Hrvatskoj.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*