Hoćete li prosvjedovati 15. listopada?

prosvjedi 15 o wall street trg bana jelacica zagrebProsvjedi započeti od nekolicine aktivista na newyorkškom Wall Streetu eskalirali su prvo u Sjedinjenim Državama, a zatim se i prelili na ostatak svijeta.

Zanimljiv je bio tihi bojkot američkih medija koji nisu “puštali” gotovo nikakve informacije u svijet, da bi, nakon što su alternativnim putevima vijesti ipak stigle do široke javnosti stali, u većini slučajeva, napadati i minorizirati prosvjednike, dok se tek mali broj stavio kritički na stranu onih osiromašenih tijekom posljednjih godina.
Razlozi za prosvjede su mnogi: najšire prihvaćeni su bogaćenje malog dijela brokera na štetu većine stanovništva, spominje se postotak od 99%, pa i više, onih koji su ostali bez posla, plaćaju dugove i grcaju u svjetskoj recesiji.

Imaju li zagrebački prosvjedi smisla?

U pogledu solidarnosti s građanima preko 700 svjetskih gradova koji žele pokazati “onima gore”, koji upravljaju kapitalom svoje mišljenje donekle imaju smisla. Što se želi prosvjedima postići? Pokazati mišljenje o svjetskoj ekonomiji, političkim odnosima, protoku roba i kapitala, slobodnom tržištu?! Teško da brokeri, multimilijarderi, vlasnici kompanija i banaka uopće obraćaju pažnju na to što se događa na ulicama, da imaju imalo empatije kad su potezima na svjetskim burzama jednostavno osiromašio milijune stanovnika.
Ne bi trebalo iznenaditi da upravo medijske kuće i tvrtke u vlasništvu tih istih super-kapitalista zarađuju upravo na prosvjedima protiv njih samih: od prodaje prava na prijenos snimaka s Wall Streeta i ostalih ulica i trgova, hrpama hamburgera, osvježavajućih pića i promotivnih T-shirta, minutama telefonskih poziva za organizaciju prosvjeda, putnih troškova prosvjednika do “meeting pointova”.
Drugo pitanje, nisu li globalni prosvjedi postali hype u kojem prosvjednici zaboravljaju ili niti ne znaju protiv čega/za što se prosvjeduje. Tijekom grčkih prosvjeda krajem 2008. godine velik broj teenagera je večernje izlaske zamijenio odlascima na prosvjede uz jednaku količinu stimulansa kao i prilikom odlaska u diskoteku ili noćne klubove.

Kako god, za ili protiv prosvjeda?! Uvijek ZA, ako ništa narod može izaći na ulice i podružiti se što sve rijeđe radi, razmijeniti razmišljanja, nabrija(va)ti se, pokazati vladajućima (bar u svom vlastitom dvorištu) kakav stav o njihovoj vladavini ima “običan puk” ili tek zamijeniti shopping mallove čistim zrakom i uživati u gradskim ulicama. @


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*