Radionica: Primjeri direktne demokracije iz prošlosti i sadašnjosti (1. dio)

06.02. 18h (A-001) Filozofski fakultet u Zagrebu
Radionicom “Primjeri direktne demokracije iz prošlosti i sadašnjosti (1. dio)” nastavlja se ciklus otvorenih radionica o direktnoj demokraciji, koje se na Filozofskom fakultetu održavaju tokom siječnja i veljače 2012.

Često se čuje prigovor da je direktna demokracija samo lijepa ideja, ali da nije provediva u praksi. Može li se dokazati suprotno? U prvom nastavku radionice “Primjeri direktne demokracije iz prošlosti i sadašnjosti” biti će riječi o primjerima koji pokazuju kako su određeni oblici direktne demokracije uspješno funkcionirali u različitim povijesnim i društvenim okolnostima.

Predstavljeni će biti atenski plenumi, Pariška komuna, sovjeti u Ruskoj revoluciji, “mahnovščina” (ukrajinski revolucionarni pokret 1918.-1921., nazvan po Nestoru Mahnu), “biennio rosso” (“dvije crvene godine”, talijanski revolucionarni pokret 1918.-1921.), te Španjolska tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Uvodna izlaganja održat će Juraj Katalenac, Hrvoje Radovanović, Igor Bezinović i Izvor Rukavina.

U ponedjeljak, 13. veljače 2012., u 18h održat će se radionica “Primjeri direktne demokracije iz prošlosti i sadašnjosti (2. dio)” na kojoj će se razgovarati o suvremenim primjerima direktnodemokratske prakse.

Ulaz na sve radionice je slobodan.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*