Rektorski zbor traži deblokadu fakulteta

Odaziv na studentske blokade FPZG-a Rektorski zbor nije podržao blokade fakulteta i traži deblokadu fakulteta i nastavak nastave na svim fakultetima u Hrvatskoj. Na sjednici rektorskog zbora odlučeno je da se neće udovoljiti zahtjevu studenata.

Rektorski zbor je na današnjoj višesatnoj sjednici, kojoj je bio nazočan i ministar znanosti Dragan Primorac te predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Zvonimir Čengić, pozvao sve čelnike visokih učilišta da osiguraju nesmetano održavanje nastave, a studente i nastavnike da izvršavaju svoje akademske obveze.

Na konferenciji za novinstvo nakon sjednice ministar Primorac bio je izričit da se od kriterija uspješnosti neće odustati. Što se Ministarstva tiče, s izmjenama zakona, kojima će se omogućiti oslobađanje od školarina, može se krenuti odmah, rekao je. “Kriteriji uspješnosti” bit će definirani najkasnije do početka akademske godine 2010./2011., kada će se, dodao je, na visoka učilišta upisati i prva generacija koja će polagati državnu maturu.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je da će Senatu predložiti neke mjere ako studenti nastave inzistirati na blokadama, dok je na novinarsko pitanje znači li to i nasilno deblokiranje odgovorio kratko: “Vidjet ćemo…”(HTV, Dnevnik3)

Zaključeno je također da provedba Bolonjskog procesa ni u kojem slučaju ne dolazi u pitanje te će se nastaviti s daljnjim usklađivanjem hrvatskog visokoobrazovnog sustava s europskim sustavom. Hina


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*