Riječke punk legende u Tvornici

23.02.2008. Tvornica, ZagrebParaf + Termiti + Ogledala + Umjetnici ulice + Diskurs
Udarne snage prvog vala riječkih pankera, Paraf i Termiti, zajednički su, nakon Rijeke, došli i u Tvornicu promovirajući trostruki box set “Antologija riječkog novog vala“. Svi oni koji su propustili legendarne nastupe još legendarnijih sastava na prijelazu iz 70-ih u 80-te mogli su provjeriti kako se “kovao punk” na ovim prostorima.

Umjetnike ulice imali smo prilike vidjeti davne 82 zajedno s riječkim Mrtvim kanalom i u Hrvatskom domu u Karlovcu, no danas se i rijetki karlovački pankeri z tog vremena sjećaju kako je to zvučalo.

Umjetnici su i danas ostali vjerni svom hey ho lets go Ramones punku, a kako je podosta vremena prošlo tako i Umjetnici danas bolje vladaju svojim instrumentarijem, a sve potpomognuto razglasom u Tvornici koji je iz benda u bend sve bolje funkcionirao.

Ogledala, bar što se tiče percepcije izvan Rijeke, nikad nisu bili dio punk scene (što i nisu). Radi se o tipičnom izdanku riječkog novovalnog popa koji je uz nekadašnje sastave kao što su Grad, En Face, Cacadou Look kulminirao velikim uspjehom Laufera. Tako su i ovdje Ogledala tek bili pauza prednastupe glavnih zvijezdi večeri.

Svi oni koji se kojim slučajem sjećaju fotki (ili daj sreće, bili prisutni) kad Kralj nastupa u Kristalnoj dvorani s zahodskom školjkom na glavi mogli su očekivati izvan serijski performance monumentalnih Termita. Ovom prilikom stage je bio ukrašen stiliziranim mrtvačkim sandukom i vješalima, a pred sam izlazak i dodatno prekriven dimom. Uz zvuke klavijatura nalik na stare horrorce iz sanduka izlazi prvi pravi kralj domaćeg punka – Predrag Kraljević – Kralj u fraku i cilindru i tu počinje bjesomučna art post punk zavrzlama.

Tek sad se vidi cijela inovativnost i lucidnost ove, nepravedno zapostavljene institucije koja je bila, vjerovali ili ne, kotao iz kojeg su stasali LET3. A baš su na ovom gigu Mrle na basu i Josip Krošnjak Pepi na klavijaturama držali na hrpi tako da je Kralj imao otvorene ruke gospodariti stageom i zvoditi svoje već toliko puta hvaljene trikove. Nije izostalo niti neizbježno nabijanje WC školjke na glavu na Mama s razlogom se brineš i pokazivanje da su perje prvi bacali Termiti. Posebno je oduševio kad se spustio u publiku nebi li se sam obračunao s nekolicinom retardo pankera u prvim redovima koji su zaboravili da nije pristojno pljuvati po zvijezdama večeri. Termiti završavaju s Vjernim psom kad im se na stejđu pridružuje bulumenta najmlađih pankera iz prvih redova. Unatoč angažmanu koji Mrle ima u LET3 možemo se nadati da ovo nije bio tek homage najsjajnijim trenutcima prvog vala domaće pank scene te da ćemo se još koji put sresti s Termitima.

S druge strane, još jedan kultni band, nepravedno zapostavljen i i ukasnijim godinama nerespektiran od šire publike, Paraf, kreću direkt u glavu pojačani uvijek odličnim Vladom Simčićem Vavom. Band koji je u prvoj postavi izdao tek jedan album, antologijski A dan je tako lijepo počeo, već tako zadužio je ne samo riječku scenu. Prema riječima organizatora eventa, “došli smo ispraviti nepravdu” koja je zaista velika i stvarna. Kad se priča o nekom domaćem novom valu i panku u glavnom se spominju krajnje populistički i balkan oriented kvazi intelektualna lumpenproleterska Azra, te buljuk bendova čiji je pank bio tek izlika za neznanje vladanja vlastitim instrumentarijem. Tu je na prvom mjestu bilo Prljavo kazalište koje je ubrzo postalo krajnjim mainstreamom.

Valter Kocijančić, originalni vokal koji je nakon izlaska prvog albuma napustio bend i dalje se izvrsno snalazi na stejđu, a riffovi koji kadkad liče na Pistolse, ponekad i na ACDC nisu izgubili na snazi.

Redaju se hitovi T kao krava, Grad, Rijeka da bi nakon nekih pola sata došlo do male rotacije i na stage izlazi druga postava Parafa na čelu s Pavicom Mijatović aka Vim Colom. Iako su Paraf s dolaskom pjevačice promjenili izričaj, okrenuvši se također “riječkoj” inačici novog vala s mračnim tonovima izgubili dio fanova koji su ih pratili u prvoj fazi ovo što se moglo čuti (i vidjeti) u Tvornici izgledalo je puuuuno puno bolje nego na gigovima u ono vrijeme. Vim Cola pjeva, izgleda i ponaša se na stejđu svjetski, kao da je cijelo ovo vrijeme nastupala s bendom. Osobito kad se na stajđ vratio i Valter pa su Parafi tu bili prava allaround punk rock mašinerija.

Osobito je dojmljiva bila izvedba uspješnice s albuma Izleti, pjesme Konjaci, još jednog od nekoliko vrhunaca cijeloh heppeninga. Kap što se moglo i predpostaviti, Paraf koncert zatvaraju Narodnom pjesmom prilikom koje im se pridružuju i Termiti.

Prema Vavinim riječima, miniturneja predstavljanja boxseta Antologija riječkog novog vala je ovim koncertom završila do sljedeće koncertne sezone , tako da svi koji žele još jednom vidjeti ovaj putujući punjk cirkus imati će prilike već na jesen u Ljubljani. denis mikšić

one = how to get without a doctor = / = <"> daily dose = <">