Strah od desnih elemenata

Protekli tjedan obilježila je, do sad nezabilježena medijska buka, oko najavljenog desničarskog okupljanja u Zagrebu.

Iako je konačno Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dalo dozvolu za održavanje reakcija službenih tijela bila je poprilično mlohava i dvojbema. Stvarno ispada kako su zabranu isposlovale udruge ujedinjene u inicijativu protiv ovog okupljanja dok je na koncu ministarstvo reagiralo u najmanju ruku dvojbenom odlukom.
Na prvom mjestu, organizatori su pali jer su, navodno, prekasno prijavili skup na kojem se moglo očekivati nasilje. Da se ta odredba redovito provodi većina sportskih derbija mogla bi biti zabranjena jer je jer vrlo izvjesan sukob navijačkih skupina. Nadalje, tavo nešto odnosi se i na razna zabavna događanja: koncerte, partije, gay parade ili pučke svečanosti kao što su Dani piva ili vina i slično.

Organizatori iz Hrvatske čiste stranke prava tako ” s pravom” mogu se proglasiti mučenicima jer im, nasuprot, svih ostalih aktuealna vlast zabranjuje okupljanje.
Da se stvarno nešto htjelo pokazati, dozvoljavanjem ovakvog skupa i povorke sami akteri pokazali bi, ali i sami se uvjerili koliku imaju potporu u narodu. Druga minorna organizacija, Hrvatski uljudbeni pokret, uspjela je ishodovati dozvolu pa se na njihov skup odazvalo tek dvadesetak teenagera odjevenih i opremljenih kao da idu na koncert M.P. Thompsona. Očito je javnost apsolutno nezainteresirana za ovo desničarsko-ljevičarsko nadmetanje jer na dan prosvjeda sveukupno nije bilo na Trgu bana Jelačića u Zagrebu niti pet stotina prosvjednika. Pravi problemi su negdje drugdje.

Drugi razlog zabrane koji se navodi je moguće propagiranje desnih, nacističkih, fašističkih i nacionalističkih ideja. Hrvatski zakoni i Ustav RH jasno i razumljivo govore što se dozvoljava a što ne i prema tome se i i svi oblici govora mržnje na javnim skupovima sankcioniraju.

Nakon nekoliko dana kad se stvari poslože i strasti smire izgledati smiješna cijela isfabricirana halabuka, očito napravljena od medija i samo za medije, a lako0 je povjerovati kako se i ovime želi skrenuti pažnja s ozbiljnijih i realnijih problema i sukoba koji nas okružuju.

ps
Svim ekstremnim pravcima u okolnim zemljama zanimljivo je gotovo isto područje pa tako Jobbit pretendiraju na područje od mađarske granice do Rijeke i Kvarnera, srbijanski radikali bi gradili granicu na liniji Viroviica-Karlovac-Karlobag dok hrvatske pretenzije završavaju na Drini, Zemunu i Vojvodini. Bilo bi zanimljivo pratiti raspravu o teritoriju kad se već oko drugih rasa, manjina i transrodnih osoba nekako slažu.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*