Subversive festival: Što nam je činiti u krizi?

nepokoreni, grad, festival, karlovac hardcore, koncert, 17./18.05. ZKM / kino Europa Zagreb
Novo događanje na Subversive Forumu je panel „Prema Balkanskom socijalnom forumu“ koji će trajati dva dana, a u sklopu kojeg će se održati nekoliko tematskih blokova.

Na panelu će sudjelovati predstavnici preko 40 udruga, pokreta i sindikata s Balkana koji će razmotriti zajedničke uporišne točke u svom radu te pronaći načine udruživanja i zajedničkog djelovanja.

Glavni program Subversive festivala nastavlja se večeras u 19 sati u kinu Europa predavanjem Renate SaleclStrast za neznanjem“.
Renata Salecl je 2010. godine proglašena znanstvenicom godine u Sloveniji, da bi ju potom časopis Delo proglasio i osobom godine, a u današnjem predavanju baviti će se prirodom strasti za neznanjem u vremenima kada smo suočeni s ozbiljnim ekonomskim krizama, ekološkim katastrofama, ali i promjenama u načinu odgoja ljudi, njihovih sazrijevanja kao društvenih bića, te načinom na koji internaliziraju ili neinternaliziraju socijalne prohibicije. Budući da civilizacijske slabosti i slabosti pojedinaca uvijek međusobno utječu jedne na druge predavanje će se također baviti vrstama osobnih patnji kojima smo danas pogođeni te načinom na koji ljudi u trenutcima osobnih i društvenih kriza pribjegavaju nijekanju, represiji i ignoranciji.

Iduće predavanje, „Što nam je činiti u krizi?“, je ono američkog teoretičara književnosti i političkog filozofa Michaela Hardta, poznatog i po svojoj suradnji s prošlogodišnjim gostom Subversive Festivala Antoniom Negrijem.
Trenutna gospodarska i financijska kriza ujedno je i socijalna kriza, koju djelomično manifestiraju i subjektiviteti koje ona producira ili intenzivira. Ovo će se predavanje prvenstveno baviti četirima osnovnim subjektivitetima koje kriza proizvodi – zaduženima, medijatiziranima, sekuritiziranima i reprezentiranima. Osim toga, analizirat ću ciklus borbi započetih 2011. (utaborivanjima i okupacijama) kako bismo razumjeli kako im je pošlo za rukom obrnuti te subjektivitete i umjesto toga stvoriti moćne subjekte.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*