YOUTH BRIGADE: UN-sink with California

Koncert kalifornijskih hardkoraša Youth Brigade 1984. godine u ljubljanskom klubu na Šentvidu značio je prekretnicu za cijele generacije punkera stasalih na mainstreamu Sex Pistolsa i Exploiteda. Mnogi su se tad po prvi put susreli s terminom hardcore koji je idućih godina postao sinonim za progresivnu, brzu i beskompromisnu glazbu koja je dolazila sa Zapada i nudila očekivanu alternativu mainstreamu s top-lista, ali i punkrocku posrnulom u aferama, ugovorima s glazbenim etiketama i ovisnostima tzv. punk zvijezda.

YOUTH BRIGADE su nastali kad su braća Shawn, Mark i Adam Stern sredinom 1980. godine u Los Angelesu, potaknuti punk eksplozijom u Južnoj Kaliforniji odlučili oformiti bend. Uskoro YOUTH BRIGADE postaju jedan od najjačih nezavisnih hc bendova u Sjevernoj Americi, a taj status su održali tijekom više od 25 godina djelovanja.
Glavna filozofija benda je da je „mladost“ stav, ne godine i svaka generacija ima odgovornost da se hvata u koštac s onim što smatraju nevaljalim u svijetu. Na žalost, izgleda da su mnogi ljudi, stareći, zaboravili ili se umorili od odgovornosti, pa YB danas smatraju kako je vrlo bitno da svaka nova generacija realizira svoju odgovornost i djeluje s tim u skladu.

Prije samog nastanka benda najstarija braća Stern, Shawn i Ma oformili su Better Youth Organization ’79. godine koji je bio posvećen promociji alternativne glazbe, umjetnosti i ostalim kreativnim inicijativama na potpuno nezavisna način. Počeli su promoviranjem predstava gdje su 1981. godine vodili su poznati noćni klub Godzille, 1982. oformili BYO Records koja je do danas izdala preko 100 izdanja i s vremenom postala jedna od najsnažnijih i najuvaživanijih indie etiketa u svijetu. BYO su dogovarali turneje mnogim bendovima, uključujući i prvu BYO turneju koja je napravljena u velikom školskom autobusu i dokumentirana na preko 60 sati video materijala od čega je kasnije nastao film “Another State of Mind”.
Youth Brigade je proslavio 27 godina postojanja i i dalje rade, pišu nove pjesme i planiraju novu ploču.
Braća Stern zahvaljuju fanovima na supportu pa su tako bili više nego oduševljeni kad su dobili mail koji ih je podsjetio na davni 1984.european tour kad su nastupili i u Ljubljani. Taj koncert je, uz Discharge održan iste godine, značio prekertnicu na dotadašnjoj punk sceni navikloj na britanske punk bendove prve i druge generacije. Može se reći da su YB donjeli hardcore u Europu, bar što se tiče jugoistočnih krajeva.

 Što se događa u posljednje vrijeme s Youth Brigade?
YB: Bili smo na putu, buraz se upravo vratio iz Japana i radi par predstava u SAD-u, zaposlen je oko naše etikete BYO koja će sljedeće godine proslaviti 25 godina. Bendu ide vrlo dobro. Pišemo nove pjesme i dopiremo do sasvim nove generacije djece već zadnjih desetak i više godina. Istina je za sve koji ne vjeruju: sva trojica u bendu smo braća.

Lijepo je čuti da djeca koja su tek skoro napunila dest godina imaju interes za hardcore punk, ali što je s vama, jeste li dio indie scene ili ste u zadnjih dvadesetak i više godina imali neki komercijalni uspjeh? Jeste li ikad došli na MTV top ljestvice, radili velike turneje kao primjerice GreenDay…
YB: Ha ha, željeli bi biti uspješni kao Green Day! Ide nam dobro, ali radimo toliko da možemo preživjeti, ništa više. U suprotnome to ne bi radili. Nadam se da ćemo doći u Europu sljedeće godine pa se vidimo.

Kojem dijelu kalifornijske HC scene pripadate? Rekao si da niste popularni kao Green Day…
YB: Mi smo punk rock bend, uvijek smo bili . Ne pripadamo niti jednoj sceni. Samo sviramo svoju glazbu klincima kao i na početku.

Osjećate li razliku između ranih 80-ih i ove danas? Misliš li da nove tehnologije pomažu sceni ili ne?
YB: Naravno da je drugačije nego što je bilo. Tada si morao pržiti punk rock, bila je to mala scena koja je narasla. Danas, 25-30 godina kasnije, klinci su odrasli uz punk. Nove tehnologije su omogućile mnogim ljudima da stvaraju glazbu iako neki od njih niti nisu glazbenici. Tako da je to pozitivno i negativno. Ovisi o tome kako na to gledaš.

Više informacija o Youth Brigade i Better Youth Organization

<“>buy <“>http://.com/ <“>buy