ZABRANJENI PROSVJEDI NA CVJETNOM TRGU

VLADA RH I GRAD ZAGREB POKUŠAVAJU ONEMOGUĆITI PROSVJED PROTIV BUSHA NA CVJETNOM TRGU

Organizatori prosvjeda na Cvjetnom trgu tijekom dana telefonski su izvješteni od strane PUZ javljeno da se javno okupljanje na Cvjetnom trgu zabranjuje. Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba također je izdalo rješenje kojim se zabranjuje postavljanje elementa potrebnih za održavanje Mirovnog kampa na trgu. Stoga se koordinacija tri udruge oglasila priopćenjem za javnost.Predstavnici Centra za mirovne studije, Documente i Zelene akcije još su 22.3.2008. Odjelu za sigurnost Policijske uprave zagrebačke (PUZ) prijavili namjeru organiziranja javnog prosvjeda protiv predsjednika Busha u Zagrebu i zajednički je dogovorena lokacija Trg Petra Preradovića (Cvjetni trg).
Organizatori prosvjeda Policijskoj upravi zagrebačkoj pismeno su 27.3.2008. prijavili javni prosvjed i time ispunili sve preduvjete predviđene Zakonom o javnom okupljanju. Nakon što je policija nekoliko puta u medijima izjavila da nema nikakvih prepreka mirnom okupljanju na Cvjetnom trgu, 1.4.2008. u poslijepodnevnim satima telefonskim pozivom od strane istog Odjela unutar PUZ javljeno je da se javno okupljanje zabranjuje, navodno od strane samog ministra unutarnjih poslova, koji prema Zakonu o javnom okupljanju jedini i može zabraniti javni prosvjed.

Međutim, pismeno rješenje s potpisom ministra Rončevića da se javni prosvjed na Cvjetnom trgu zabranjuje nije stiglo te se stoga i dalje nastavlja s pripremama mirnog prosvjeda. Prosvjednici zahtijevaju od ministra Rončevića da sam izravno informira građane ukoliko odluči zabraniti skup, te preuzme odgovornost za eventualnu zbrku koja će nastati uslijed zakašnjelog informiranja građana. Ukoliko ministar zabrani ovo prosvjedno okupljanje, organizatori najavljuju tužbu Upravnom sudu jer za takvo što nema valjan zakonski razlog.

Što se tiče Grada Zagreba udruge su 27.3. pismeno zatražile dozvolu za postavljanje pokretnih stvari na javnu površinu. Radi se o elementima potrebnima za projekciju filma o Bushu i Mirovni kamp koji uključuje transparente, paljenje svijeća i velike razglednice s porukama građana. Nadležno povjerenstvo Gradskog poglavarstva Grada Zagreba je 2. 4.2008. je izdalo rješenje kojim se zabranjuje postavljanje navedenih stvari. Zbog toga koalicija triju udruga odustaje od programa prosvjednog okupljanja nazvanog Mirovni kamp, no i dalje ne odustaje od mirnog prosvjednog okupljanja. Građani su pozvani da dođu na Cvjetni trg u petak u 19:00 h i zapale svijeće za sve žrtve Busheve politike u svijetu, ali da zapale i svijeću za demokraciju i pravnu državu u Hrvatskoj koja je ugrožena ovakvim kršenjem Ustavom zajamčenih slobode javnog okupljanja i slobode govora.
U subotu od 10:00 do 13:00 građani su pozvani da na Cvjetnom trgu ispišu svoje poruke Bushu na velikim razglednicama koje će se pokušati predati predsjedniku Bushu.

Grad Zagreb u svom rješenju nije naveo nikakvo opravdano obrazloženje zašto je odbio zahtjev za okupljanje , već kaže da se zahtjev odbija „iz razloga što su svi zatjevi za održavanje manifestacija na trgovima i javnim površinama u gradu od 3. do 5. travnja 2008. odbijeni“.
Time se očito implicira zabrana javnih manifestacija za vrijeme dolaska predsjednika Busha i vjerojatno je da je Vlada dala takav naputak. Organizatori će se žaliti na takvo rješenje bez obrazloženja , no nažalost odgovor neće stići na vrijeme da se Mirovni kamp održi.

Kako je policija već prije dala dozvolu za javni prosvjed, a sada se prijeti zabranom od strane ministra Rončevića, a zabrana je stigla i od strane Grada Zagreba, organizatori tvrde kako se radi o političkoj, a ne o sigurnosnoj odluci. Očito se Vlada želi dodvoriti predsjedniku Bushu i organizira javno okupljanje na Trgu Sv. Marka koje je otvoreno samo za podobne građane, čime krši Zakon o javnom okupljanju i stavlja se iznad Zakona, a prosvjedno okupljanje protiv Busha na Cvjetnom trgu želi zabraniti.

Prosvjed Antiimperijalističke akcije na Trgu Francuske Republike neće biti zabranjen jer je to prema Zakonu o javnom okupljanju jedino mjesto u Hrvatskoj gdje za javno okupljanje nije potrebna dozvola vlasti. •


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*