3. Etno film festival

Etno film festival

razgovarala: Matea Lacmanović
Postepeno poboljšanje kulturnog života u Rovinju potvrđuje i višednevni festival nekomercijalnih filmova ETNOFILm festival.
U razgovoru s voditeljicom festivala Tamarom Nikolić Đerić saznali smo kakvi se filmovi prikazuju, što je cilj festivala i što možemo očekivati na ovogodišnjem festivalskom izdanju.

Kako je nastao ETNOFILm Festival i koji je bio cilj pokretanja ovakvog događanja?
– Festival je nastao unutar zidova Etnografskog muzeja Istre iz želje da komuniciramo naše ideje široj publici od one usko stručne. Prihvatila sam se organizacije od samog početka i vodim festival uglavnom s vanjskim suradnicima, obzirom da nas je u muzeju malo. Ipak, ove je godine kolega iz muzeja Mario Buletić preuzeo vodstvo radionice vizualne antropologije i montaže filma obzirom na činjenicu da festival iz godine u godinu raste.

Filmovi kojeg žanra se prokazuju i iz kojih zemalja?
– Etnografski film je dokumentarni film koji se bavi kulturom u najširem smislu. Danas to više nisu isključivo teme iz tradicijskog života, već filmovi prate urbane teme i promjene unutar tradicijskih zajednica koje nastaju globalizacijom. Raspon tema je zaista velik, a filmovi dolaze iz cijeloga svijeta. Ove godine imamo filmove iz Indije, Rusije, Irske, Italije, Francuske, SAD-a, Kanade i brojnih drugih zemalja.

Koji uvjeti se moraju ispuniti za natjecateljski dio, tko čini žiri i koja je nagrada?
– Filmove mogu prijaviti svi, upravo zato imamo 4 kategorije kako ne bi nekoga zakinuli. Naime, i neetnolog može snimiti izvrstan etnološki film. Kategorije su: TV produkcija, studentski film, autor etnolog/antropolog i autori koji nisu etnolozi/antropolozi. Žiri čini redateljica s HRT-a Ljiljana Šišmanović, direktrica američkog Margaret Mead film and video festival Ariella Ben Dov i menadžer Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu Saša Srećković. Nagrada je simbolična, skulptura mladog rovinjskog umjetnika Nedima Brakovića.

Jeste li zadovoljni odazivom?
– Ove godine zaprimili smo rekordan broj prijava, čak 101, a selektorica festivala dr.sc. Sanja Puljar D’Alessio odabrala je 26 najboljih. Što se tiče publike, izuzetno smo zadovoljni jer je iz godine u godinu festival je sve veći. Dolazi nam, uz rovinjsku publiku, puno studenata iz Zagreba i Zadra, a tu su i gosti iz inozemstva. Tako ove godine festivalu prisustvuju autori filmova iz SAD-a, Francuske, Španjolske, Srbije, Italije, Irske i drugih zemalja želeći upoznati festival ali i našu prekrasnu obalu.

Koji programi, osim fimskih projekcija, čine festival?
– Festival ima i popratni program koji se sastoji od međunarodne radionice vizualne antropologije i montaže filma, izložbe fotografija etnografske tematike i koncerta. Ove godine čast nam je najaviti koncert Damira Imamovića, glazbenika koji na suvremen način interpretira tradicijsku glazbu – sevdah. Osim toga, specijalni filmski program ostvaren je u suradnji s najstarijim američkim festivalom dokumentarnog/antropološkog filma Maragret Mead film and video festival.

S kime još surađujete?
– Osim s lokalnim institucijama u kulturi, surađujemo i s pojedincima iz struke sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Zadru, muzejima, beogradskim festivalom etnografskog filma te raznim glazbenicima koji se bave tradicijskom glazbom na jedan suvremen i inovativan način. Zapravo, vrlo je teško nabrojiti sve suradnike, pogotovo pojedince, volontere, kolege iz inozemstva koji nas podržavaju već treću godinu za redom.

Što nakon festivala, prikazuju li se filmovi i na drugim festivalima?
– Surađujemo s brojim institucijama, tako smo prošle godine pobjedničke filmove prikazali u Dokukinu Zagreb i Art kinu Croatia u Rijeci. Ove godine gostujemo u kinu Grič u Zagrebu i EURORAMI (Trento film festival, Italija), manifestaciji u sklopu spomenutog festivala gdje se prikazuju pobjednički filmovi svih značajnih festivala etnografskog filma u Europi.

Želite li barem putem celuloidne vrpce otputovati u Firenzu na nogomet, Jamajku na druženje s tinejdžerima ili pak u Afganistan na bojište s američkim vojnicima, dovoljno je posjetiti Rovinj između 8. i 10. travnja. Za više informacija posjetite službenu internetsku stranicu festivala .


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*