Program 5. ANTI-FA festivala!!!!

5. anti fa festival Pula Monte Paradiso Novo istarsko podzemlje Krupskaya hardcore punk koncert5.-9.11. prostorije Monteparadisa i Distorzije, Društveni centar „Karlo Rojc“, Pula
Ove godine organizatori 5. Anti Fa festivala ponovno donose niz predavanja, diskusija, videoprojekcija, izložbe, predstavu i hrpu domaćih i inozemnih bendova. Festival zajednički organiziraju udruga Monteparadiso, Novo Istarsko Podzemlje i Infoshop „Mica-Maca“ a događa se točno 5 godina od eskalacije neonacističkog nasilja u Puli u kasnu jesen 2004. Sav program festivala, osim ulaza na koncert i subotnjeg benefit ručka, je u potpunosti besplatan.

program festivala

5. anti fa festival Pula Monte Paradiso Novo istarsko podzemlje Krupskaya hardcore punk koncert

Srijeda-5.11.

19:30-Distorzija-otvorenje festivala izložbama

dvije instalacije umjetničkog aktivista pod pseudonimom BUKANOJZ
..autor plete mrežu između kritike društva u kojem se nalazimo i motiva koje izvlači iz područja kontrakulture unutar koje je izrastao. Ovoga puta na meti je efekt koji je stvorilo „slobodno tržište“ liberalnog kapitalizma, prostor u kojem je sve dostupno za određenu cijenu a kapital je jedina istinska i neupitna vrijednost.

foto priča o „Nepokorenom Gradu“; karlovačkom festivalu koji će svoje predstavljanje doživjeti i u petak festivala kada o njemu priča Denis Mikšić iz Udruge Domaći, te subotnjim videoprojekcijama off-a amaterskih videouradaka.

retrospektiva pulskog Antifašističkog Festivala 2004-2008; nakon 5 godina kontinuiteta organizatori su se odlučili prirediti foto-prisjećanje, počevši sa 1. AFF održanim 25.12.2004. kao jednoj od niza reakcija na eskalaciju nasilja pulskih neonacista te godine. Uz par intervencija festivalskog art spiritus movensa (..Bukanojz..), odabirom fotografija pričamo priču generacijama koje dolaze u narednim godinama festivala.

izložba će se moći pogledati tijekom trajanja festivala, i to u slijedećim terminima:
-srijeda: 19:30-22:00
-četvrtak: 15:30-20:30
-petak: 15:30-20:30
-subota: 12:00-19:00
..“Distorzija“, tj. prostorije istoimene udruge u kojima se izlažu radovi, nalazi se na 2. katu Rojca. Radi se o prostoru koji je i prošle godine korišten za ovu namjenu..

Četvrtak-6.11.

18:00-Infoshop (ex-Hacklab)predstavljanje novootvorenog pulskog Infoshopa „Mica-Maca“, koji se nalazi u prostorima nedavno ugaslog Monteparadiso Hacklaba. Infoshop je u potpunosti zasnovan na principima anarhosindikalizma i direktne demokracije, te djeluje kao prostor u kojem možete pronaći dosta zanimljive literature vezane uz anarhosindikalizam, anarhizam i srodne teme, pogledati poneki zanimljivi dokumentarac tijekom organiziranih projekcija ili poslušati predavanja koja se upriliče u sklopu Infoshopa. Kako sve to izgleda i „drži vodu“ u praksi, prezentirat će vam volonteri Infoshopa-članovi bazne skupine koja koordinira rad unutar istoga.

18:30-Infoshop (ex-Hacklab) – nakon sažetog predstavljanja rada i ideje Infoshopa, članovi bazne skupine kroz videoprojekcije definirati će nam anarhosindikalizam sa ideološke i povijesne strane, te nas na taj način uvesti u predstavljanje hrvatske Mreže Anarhosindikalista/sindikalitkinja koje će se upriličiti slijedećeg dana festivala.

20:00-Infoshop(ex-Hacklab)Predavanje „Govor mržnje u hrvatskim medijima od 1991. naovamo“
– predavanje kojemu je cilj objasniti što je to govor mržnje i vremenski obrazložiti njegovu prisutnost u ratnim 90-ima te sofistikaciju i evoluciju u kasnijim mirnodopskim razdobljima u Hrvatskoj, te pokazati kroz primjere što je cilj govora mržnje u pojedinim trenucima, mehanizme kojima se isti služi za ostvarenje svoga cilja te načine kojima je isti moguće raspoznati i od njega se ograditi. Predavanje moderiraju volonteri AntiFa Festivala.

21:00-Infoshop(ex-Hacklab)videoprojekcija-„Here be Dragons: An Introduction on Critical Thinking“ 40-minutni dokumentarni film kojim se želi demistificirati pseudoznanstvene tvrdnje bez ikakva uporišta, koje ljudi shvaćaju i prihvaćaju bez razmišljanja, a koje su nam prezentirane putem massmedija. „Here be Dragons..“ nudi niz načina pomoću kojih možemo raspoznati i razumjeti opasnosti koje stvara pseudoznanost te nam pokazuje stvarnu vrijednost činjenica utvrđenih ozbiljnim znantvenim radom. Film je snimio i prezentirao Brian Dunning, producent „Skeptoid podcast“-a, autor „ Skeptoid: Crytical Analysis of Pop Phenomena“ i izvršni producent „The Skeptoilogist“-a. Film, oslobođen putem Creative Commons licence,  također se može pogledati/slobodno downloadati na http://herebedragonsmovie.com/ gdje saznajete i ostale relevantne informacije o temi filma.

22:00-Podzemlje Rojc- ska/reggae/punk fešta otvorenja festivala, uz besplatan ulaz i raspoložene Monteparadiso muzikofile za DJ pultom.

Petak-7.11.

16:00-Infoshop (ex-Hacklab)predstavljanje karlovačkog festivala/projekta „NEPOKORENI GRAD“ kojeg vodi jedan od organizatora , Denis Mikšić iz Udruge Domaći.
„Nepokoreni grad“ je projekt zamišljen s ciljem poticanja aktivnog promišljanja javnosti o neiskorištenosti urbano-prostornih potencijala u urbanoj sredini kao i pokretanja razvoja lokalne nezavisne kulturne scene uz upotrebu novih medija i tehnologija. Namjera organizatora je skrenuti pažnju javnosti, medija i lokalnih vlasti putem video projekcija, performansa, predstava, koncerata, izložbi, intervencija u prostoru i drugih aktivnosti na mogućnosti namjene ili prenamjene neiskorištenih ili zapostavljenih gradskih prostora s
ciljem osvještavanja o kulturnoj vrijednosti istih te istovremeno motivirati zainteresirane da se kritički i refleksivno izraze koristeći nove medijske kulture i tehnologiju. Denis Mikšić će nam kroz priču i diskusiju pokušati objasniti stvari koje pokušavaju problematizirati ovim projektom. Više o tome saznaj na: http://nepokorenigrad.info

18:00-Infoshop (ex-Hacklab)-predavanje i diskusija Tarika Kulenovića „O fundamentalizmima“, kroz koje će objasniti koncept i značenje fundamentalizma, osvrnuti se na recentne probleme koje islamski i kršćanski fundamentalizmi stvaraju (općenito u svijetu, te u regiji unutar koje živimo) te se dotaći modernih fundamentalizama. Tarik Kulenović je hrvatski književnik i politolog, zaposlen na Fakultetu Političkih Znanosti u Zagrebu, čija je nedavno objavljena knjiga „Politički Islam“, predstavljena pred pola godine na Zagrebačkom Sajmu Knjiga, pokupila odobravanje upravo zbog razbijanja predrasuda prema muslimanima koje su nastale nakon 9.11..

19:30-Infoshop (ex-Hacklab)predstavljanje novoosnovane hrvatske Mreže anarhosindikalista/kinja-MASA, koje vode njeni aktivisti/kinje.. više o MASA-i možete saznati ovdje: www.masa-hr.org

20:15-Infoshop(ex-Hacklab)-videoprojekcija-„The God Who Wasn’t There“ (2005).. povijesni dokumentarni film Briana Fleminga, koji počinje pitanjem „Je li Isus postojao?“..
Radi se o uratku koji diskutira povijest ranog kršćanstva i razvija sumnje u to je li Isus, kao osoba predstavljena u Novom Zavjetu, uopće postojao. Kroz usporedbu sa sličnim primjerima mitološkog lika „spasitelja“ i diskusiju o propustima u priči koju je stvorilo rano kršćanstvo, on stavlja veliki upitnik na Biblijsku interpretaciju Isusa. U filmu se pojavljuju mnoga globalno znana imena, od kojih valja istaknuti Richarda Dawkinsa, koji daje svoj udio u ovom dokumentarnom demistificiraju kreacionizma, što je uostalom i jedna od tema kojima se godinama aktivno bavi. Više o filmu saznaj na: http://www.imdb.com/title/tt0455507/

22:00-Podzemlje Rojc-koncert bendova:
KRUPSKAYA-Velika Britanija/crust/grind/hcpunk
TITO’S BOJS-Istra/punkrock
SROU PA LETU-Kranj/hcpunk
REANIMACIJA-Pula/punkrock
O.Đ.H.-Umag/crustpunk
..uz diy distribucije i glazbenu slušaonu prije i poslije koncerta
Vrata: 21:00
Koncert: 22:00
Upad: 25kn

Subota-8.11.

12:30-Infoshop (ex-Hacklab)-„ off-Nepokoreni grad“-prikaz najboljih amaterskih uradaka snimljenih u sklopu karlovačkog projekta Nepokoreni Grad; popis available na festivalskom websajtu

15:00-benefit ručak za troškove festivala-kao i proteklih godina, organiziran je benefit vege maneštra za sudionike i goste festivala..jednu porciju (tanjur maneštre i kruh) dobijete za 2-3 kune kojima izravno pomažete da se dio festivalskih troškova svede prema minimumu.
Ručak će se raditi ispred Rojca, a u slučaju lošeg vremena, u prostorijama Monteparadisa…

16:00-Distorzija-interaktivni forum/predstava „Sve se vrti u krug..“ u organizaciji Centra primjenjenog kazališta „Coringa“ iz Pule.

“Sve vrti se u krug…”
U jednome gradu, nazovimo ga Oblograd, sve je okruglo. Okrugla su vrata, okrugle su stolice. Okrugli su stanovnici, okrugao je njihov govor, njihov izgled. Okrugao je njihov način razmišljanja. A vi ste trokut. Kako preživjeti u okruglom gradu?
Ovo je priča o diskriminaciji “drugačijih”. Trokut u svijetu okruglih. Čovjek druge boje kože, drugačije vjeroispovijesti, političkih stavova, seksualne orijentacije.
Forum-kazalište samo je jedna od metoda kojom se građani mogu osvijestiti. Rušenjem granica između publike i glumaca, aktivnim sudjelovanjem u kreiranju predstave te traženjem rješenja (naravno, uvijek u korist potlačenoga) kazalište postaje samo proba za stvarni život.

18:30-Infoshop (ex-Hacklab)predstavljanje aktivnosti, dosadašnjeg rada i budućih planova ekipe iz Zrenjaninskog Antifašističkog Festivala-ZAF (Srbija) koja je ove godine u Srbiji uspjela napraviti veoma kvalitetan antifašistički festival, te usprkos problemima sa neonacistima, uspjeli napraviti veoma kvalitetan pomak u razmišljanju ljudi. Nakon njih svoj će rad predstaviti i prezentirati aktivisti iz Udruge mladih Antifašista grada Zagreba, čiji je aktivni sudionik nedavno gostovao u „Latinici“ koja se bavila problemom novih uzdizanja fašizma u zemlji. Nakon predstavljanja ovih dvaju inicijativa, održati će se  diskusija o trenutačnom stanju i recentnim problemima s neonacizmom/neofašizmom i nacionalizmom u susjednim zemljama regije. Diskusija bi trebala poslužiti za razmjenu informacija i podjelu iskustava među ljudima iz različitih gradova..

20:30-Infoshop (ex-Hacklab)-prigodna videoprojekcija..

22:00-Podzemlje Rojc-koncert bendova
DISLIKE-Požega/grindcore
CZOSNEK-Poljska/hcpunk
ANTIDOTUM-Poljska/melodic punkrock
UNUTRAŠNJA EMIGRACIJA-BiH/politički punk
PROJECT: GENOVA-Bjelovar/hardcore/metal/experimental.
..uz diy distribucije i glazbenu slušaonu prije i poslije koncerta
Vrata: 21:00
Koncert: 22:00
Upad: 25kn

Nedjelja-9.11.

16:00-lagodno druženje za kraj festivala u prostorijama Infoshopa „Mica-Mace“, uz kavu, čaj, kekse i pozitivnu energiju


16 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*