8. Viva la Pola!

Viva la Pola festival19 i 20.8.klub Uljanik, Pula
Ovogodišnji Viva la Pola donosi tijekom dva dana velik broj domaćih punkoidnih sastava uz nekoliko stranih gostovanja.

Najznačajnija imena ovogodišnje Pole su VALTER KOCIJANČIĆ & WALTER ET LES MANDRILLS (ex PARAF) (Rijeka), GOBLINI (Srbija), KAWASAKI 3P (Zagreb), FAKOFBOLAN (Pula), SIX PACK (Srbija) i BRKOVI (Zagreb).

Uz njih tu su manje znani SHOOT ME WENDY (Zagreb), CIRKUS (Poreč), STRIBOG (Zagreb), POKRET OTPORA (ex FRONTALNI UDAR) (Pula), PULLOVER (Osijek), INVERT (Crikvenica), NARADA PROJEKT, incl. Nenad Marković – ex KUD Idijoti (Pula)
SUPER SEXY FLESH EATING ZOMBIE STRIPPERS (Rijeka), OLIVER KOVACH (Pula), MIGHTY ZAZUUM (Pula), RABBIA E DISPERAZIONE (Pula), METANOIA (Pula), MORTAL DIVINITY (Pula) uz subotnji «After Drama Party» uz FILIPA MOTOVUNSKOG (JungleXpeditions/BPM Records)

Ovogodišnji “Viva La Pola!” održava se u znaku podrške dragom kolegi, glazbeniku, stalnom gostu festivala – Branku Črncu – Tusti (KUD Idijoti) koji se trenutno bori s teškom bolešću.

Više informacija o novostima, vezano uz osmi “Viva La Pola!” moguće je pronaći na: www.myspace.com/vivalapola2008 kao i na službenoj festivalskoj facebook stranici.

O IZVOĐAČIMA:
VALTER KOCIJANČIĆ & WALTER ET LES MANDRILLS (ex PARAF) (punk, rock – Rijeka)
U sklopu osmog “Viva La Pola!”, jedan od zanimljivijih nastupa biti će onaj Valtera Kocijančića, osnivača i lidera kultnog hrvatskog punk benda Paraf, koji je ostvario veliki povratak na glazbenu scenu te odnedavno nastupa u pratnji riječkog benda Mandrili stvorivši sastav Walter et Les Mandrills. Krajem 2010. za “Aquarius Records” objavljen je album “Apstinencija”.
U vrijeme kada je punk/rock zvuk uzimao zamah, premda iza tzv. “željezne zavjese”, jedna od republika tadašnje države, donijela je zahvaljujući Valteru Kocijančiću, rađanje revolucionarnog poteza i osnutak sastava koji je punk zvuk na područje Hrvatske uveo već 1976. godine. Naravno, bio je to tročlani Paraf u kojemu su se uz Valtera za gitarom i vokalom, našli Zdravko Čabrijan za basom i Dušan Ladavac “Pjer” za bubnjem, a ono što je uslijedilo uz stvari “Narodna pjesma”, “Moj život je novi val”, “Rijeka” upisano je u anale ključnih događanja na glazbenoj sceni prošlog stoljeća na ovim prostorima te tako Paraf sa sigurnošću nazivamo “očevima punk pokreta”. 1980. izlazi album “A dan je tako lijepo počeo” koji je predstavio sve ponajbolje karakteristike prvotnog punk zvuka, te tako iste godine Paraf nastupa kao predgrupa u to vrijeme popularnom engleskom post-punk sastavu The Ruts na njihovoj jugoslovenskoj turneji nakon čega Valter Kocijančić napušta Paraf koji nastavlja djelovati u izmjenjenoj postavi, čime biva zatvoreno prvo i prema mišljenju mnogih, najbitnije razdoblje prvog hrvatskog punk benda.
U sklopu nastupa na osmom “Viva La Pola!”, Valter Kocijančić i Mandrili će izvesti sve ponajbolje stvari iz prve faze Parafa, među kojima i “Narodnu pjesmu”, “Moj život je novi val”, te će isto tako predstaviti album “Apstinencija”. Jedva čekamo!!!
Walter et Les Mandrills djeluje u sastavu: Valter Kocijančić – vokal/gitara, Kristijan Ćoza – pozadinski vokal, Tomislav Radinović – gitara, Robert Jovanović – bas gitara, Alen Tibljaš – bubanj
GOBLINI (punk, rock – Šabac, Srbija)

Drugi headliner su srpski Goblini, kojima će ovo ujedno biti prvi koncertni nastup u Puli i Istri. Goblini su krenuli s radom 1992. godine. Iza sebe imaju albume “Istinite priče I deo” (1994.), “U magnovenju” (1996.) i “Re Contra” (1999.), da bi sredinom 2001. godine prestali s radom. Godine 2010. Goblini se ponovno okupljaju u sastavu: Branko Golubović “Golub” – vokal, Alen Jovanović – gitara i pozadinski vokal, Saša Šetka – gitara i pozadinski vokal, Vladislav Kokotović – bas i pozadinski vokal i Milan Arnautović “Firca” – bubanj

Jedan od najpopularnijih domaćih sastava, zagrebački Kawasaki 3P, ove godine dolaze na VLP za koji najavljuju show uz sve hitove kao što su: “Antonija», «Puta madre», «Mate Parlov”, “Niskarastaman”, “Klint Istvud”, “Malo vas je, malo vas je…” i dr.

Sljedeći sastav koji “nosi” ovogodišnji festival su SIX PACK iz Smederevske palanke. Radi se o jednom od najpoznatijih melodičnih punk-rock sastava s ovih prostora. Ovoga puta u Pulu dolaze na krilima novoga albuma “Epicentar” kojega su objavili ove godine.
U svojoj dosadašnjoj, 17. godina dugoj karijeri, Six Pack su objavili šest dugosvirajućih albuma (“Pretnja ili molitva” – 1995., “Fabrička greška” – 1996., “Minut ćutanja” – 2000., “La Musique” – 2005., “Discover” – 2008.) te najnoviji “Epicentar” (koji kroz 11 numera uz dobro poznat Mikijev stil pisanja i teme koje se dotiču iskrivljene današnjice, društva, političara, medijskog neukusa, ali i ozbiljnih ljubavnih tema praćenih odličnim rifovima) prema riječima članova benda, predstavlja njihov najbolji album do sada što i potkrijepljuju izvrsne numere kao što su: “Nisi ti kriva”, “Sanjao sam kako odlazim”, “Paramparčad” i dr.
Nastup Six Packa na osmom “Viva La Pola!” biti će presjek ponajboljeg iz njihova dosadašnjeg stvaralaštva uz kultne stvari kao što su; “Fabrička greška”, “Srebrni letač”, “Crveni makovi”, “Olovke izlomljenog srca”, “2 minuta straha”, “Nekako najviše me boliš ti”, “Megafon”, uz dakako premijernu izvedbu najistaknutijih pjesama s novog albuma.

Još jedno premijerno ime na festivalu “Viva La Pola!” u 2011. godini, bit će zasigurno najcjenjeniji punk sastav proizašao iz vremena devedesetih godina, pulski Fakofbolan (F.O.B.). Riječ je o četveročlanom sastavu koji je krenuo s radom 1993., inspiriran prvim većim okupljanjem hrvatske punk scene a većim dijelom je bio produkt ekipe koja se okupljala oko, te je pokrenula “Monte Paradiso” festival. U samo nekoliko godina, uz jasnu viziju, i himnične street punk numere koje su inspirativno svoje poveznice vukle iz bendova kao što su Cock Sparrer te domaćih kao što su 2 minuta mržnje, Gola jaja i dr., Fakofbolan su postali bend s kojim se publika  poistovjetila te ga je prihvatila kao glas svoje generacije.

1996. Fakofbolan se po prvi puta pojavljuje na vinilu, kada je uz Dark Busters objavljen zajedički LP na kojemu se se našle stvari: “Metak “, “Mržnja”, “Ropstvo je sloboda” koje i u današnjem vremenu bivaju jedne od zaštitnih uspješnica benda. Zaminljivo je kako je Fakofbolan krajem osamdesetih i početkom dvjetisućitih, triput proputovao Europu kada je u društvu s bendovima S.M.C. i Nula posjetio mnoge gradove, klubove i squattove, predstavivši pulski punk zvuk u najboljem izadnju. 1998. Fakofbolan objavljuje prvi dugosvirajući album koji u LP, CD i kazetnom obliku donosi četrnaest stvari među kojima su se našle i “Na rubu”, “Savršeno”, “Pietas Iulia”, “Ostali” kao i sjajne obrade “Terorizam” (2 minuta mržnje) i “Ulica” (Cock Sparrer). 2002. izlazi “Provincija uzvraća udarac” koji je potvrdio potpuno sazrijevanje benda uz album koji je ocijenjen jednime od najboljih na hrvatskoj nezavisnoj sceni ikada.
2006. ponajviše uslijed brojnih privatnih i obiteljskih obaveza, Fakofbolan se razilazi da bi se ista četvorka (Šapo, Tibec, Đuro i Dejo) 2009. ponovno okupila kako bi nastavila sa svojom istinskom zaljubljenosti prema dobroj glazbi – punk zvuku, pisanju novih pjesama i nadasve nastupima uživo koji su kroz nekoliko povratničkih koncerata (Ljubljana Zagreb, Split, Rijeka) pokazali kako je povratak Fakofbolan-a bio i više no opravdan – reći ćemo iščekivan, te kako je u međuvremenu okupio još veći broj sljedbenika i fanova.

Zagrebački Brkovi su zasigurno jedna od najvećih koncertnih atrakcija u posljednjih nekoliko godina. Postoje od 2004., a prema njihovim riječima krenuli su kao odgovor na “Zasićenost sotoniziranjem tzv. “narodne” glazbe u medijima i uštogljenim podjelama glazbe na urbanu i neurbanu…”. Premda punkerskog svjetonazora, petorica mladića odlučuju svirati kombinaciju narodnjaka, metala i punka sa zajebantskim tekstovima.

Album prvijenac “Punkfolkwellness”, sniman početkom 2009. godine, prvo je studijsko djelo Brkova, na kojemu se nalazi devet stvari koje na njima svojstven – sarkastičan način govore o životu nakon raspada zadružne obitelji, metroseksualizmu, političkoj korektnosti, toleranciji, kulturi i općenito civilizacijskim “dosezima”.

Zagrebački powerpop/post punk bend SHOOT ME WENDY  krenuo je s radom 2003. godine. Bend je prepoznat po žestokim rifovima i ritmovima, koje upotpunjuju dvije vokalistice, stvarajući originalan stilski izričaj. U lipnju 2009. Shoot Me Wendy u vlastitoj produkciji snimaju video uradak za pjesmu ”I’ve Drowned Myself” koji često biva emitiran na hrvatskoj televiziji i MTV Adria. Iste godine, Shoot Me Wendy bivaju nominirani za nagradu “Circoolar” u kategoriji za najbolji video uradak te najoriginalniji demo bend 2009. te tako bivaju dobitnicima nagrade za najbolji video uradak. Trenutno rade na dugosvirajućem albumu koji bi trebao uključivati trinaest autorskih pjesama, od kojih neke u radnoj verziji možete poslušati na myspace stranici: www.myspace.com/shootmewendyband. Svjetski glazbeni trendovi i Shoot Me Wendy na osmom “Viva La Pola!” festivalu, u petak, 19. kolovoza.

Porečki Cirkus je najpoznatiji istarski bend unutar punk, reggae, ska okruženja. U četiri godine postojanja  bilježe veliki broj nastupa diljem Istre, Rijeke, Zagreba, Dalmacije i dr. Snimivši materijal za dugosvirajući album, bend je trenutačno u potrazi za izdavačem.

Osječki Pullover će nastup na osmom “Viva La Pola!” biti premijerni nastup u Istri. Pullover donose izvedbu poznatih dance/pop pjesama koje su obilježile hrvatsku scenu osamdesetih i devedesetih. No, premda u zafrkantskom tonu, sviračka razina peteročlanog Pullovera je na zavidnoj razini, a njihova punk/metal izvedba stvari kao što: “Sherry Sherry” Veline, Mineine “Vrapci i komarci”, “Ja sam lažljiva” Denis & Denis i dr. predstavljaju odličan i do sada nečujen recept za ludu zabavu. Pullover postoji od 2008. godine i trenutačno promoviraju prvi dugosvirajući album, a pulskoj i istarskoj publici predstavit će se u subotu, 20. kolovoza.

STRIBOG (black, folk, metal – Zagreb) će premijerno nastupiti pred istarskom publikom. Riječ je o najpoznatijem hrvatskom folk metal sastavu koji postoji od 2006. godine te je nazvan prema slavenskom bogu vjetra, neba i zraka. Svoj prvi demo “Za vječan ponos i čast” objavljuje 2006. godine, a iduće kompilaciju “Zora nad zemljama slavenskim”, te singl “Nyia – Religija krvi”. Iste godine, Stribog nastupa u Zagrebu u ulozi predgrupe finskim folk metal velikanima, sastavu Korpiklaani. Godine 2010. snimaju svoj debitantski studijski album “U okovima vječnosti”, kojeg je objavila češka diskografska kuća “Murderous Productions”. Koncerti grupe Striborg prava su atrakcija, a nastup na osmom “Viva La Pola!” bit će njihovo prvo pojavljivanje na ovim prostorima.

Pulski punk, hard-core sastav Pokret otpora je nastao ujedinjenjem dva člana kultnog pulskog punk benda Frontalni udar i bubnjara Sigija, koji svira bubanj u jednome od poznatijih pulskih punk bendova novije generacije – Reanimacija.
Zadržavši sve ponajbolje osobine Frontalnog udara, te unijevši nove zanimljive elemente, Pokret otpora u svoju glazbenu avanturu kreće u rujnu 2010. godine .Prvi album grupe Pokret otpora “Demoiluzija” moguće je besplatno skinuti s stranice: www.pokretotpora.net

Narada projekt je glazbeni – multimedijalni projekt kojega je osmislio pulski kantautor Nenad Marković, otprije poznat kao vokalni frontemen u grupi KUD Idijoti u vremenu od 1982. – 1984. Nastavivši razvijati vlastite glazbene ideje uz duži niz godina kantautorskog skladanja i dorađivanja te uobličavanja osebujnih glazbenih rješenja, tijekom 2010. godine uz rad u studiju Radio Pule, Narada projekt uz sudjelovanje raznih glazbenika s ovih prostora, višegodišnje razvijana ideja Nenada Markovića, kroz demo maxi single “Četiri pjesme”, postaje stvarnost, te tako na njemu donosi četiri skladbe: “Djevojka šefa bande”, “Tri bola”, “Poganski jecaj” i “To je samo put”.

Tijekom 2011. Narada projekt iz studijskog okruženja kreće putevima benda uživo te tako uz trenutačne radnje koje uključuju snimanje prvog video uratka za stvar “Djevojka šefa bande”, i rad na uvježbavanju novih stvari, u sklopu osmog festivala “Viva La Pola!”, Narada projekt donosi svoje prvo koncertno pojavljivanje u javnosti, što će biti nesvakidašnje putovanje kroz rock šansonu, blues, jazz, trip-hop i etno glazbu, uobličenu u jedinstveni kantautorski izričaj Nenada Markovića, dodatno pojačanim njegovom – kako su ocijenili mnogi kritičari – izvrsnom poezijom.

Četveročlani crikvenički alternative, punk, rock sastav Invert s radom je krenuo 2002. godine. Invert je u vlastitoj produkciji snimio dugosvirajući album “Where’s The Problem” koji je moguće naručiti preko njihove facebook stranice.

Oliver Kovach je punk and roll sastav kojega je pokrenuo Hrvoje Nenadić, aka DJ Hrki.  Nakon nastupa u Puli i Banja Luci, prijavljuju se na 2. “Rovinj Music Festival” kada među 74. prijavljena benda odnose pobjedu te osvajaju besplatno snimanje i objavljivanje dugosvirajućg albuma.

SUPER SEXY FLESH EATING ZOMBIE STRIPPERS su riječka underground horror metal skupina koja se uz underground okruženje i teme kao što su sex, horror i crni humor, inspirira  najpoznatijim djelima trash/horror shock filmske produkcije. Više informacija o grupi Super Sexy Flesh Eating Zombie Strippers potražite na: www.myspace.com/zombiestrippersband

Mighty Zazuum krenuli su s radom krajem 2009. kao svojevrstan susret mlađih glazbenika i onih koji su već poduže vrijeme stvarali pulsku scenu. U nesvakidašnjem sastavu s dva basa, Mighty Zazuum donose splet raznih glazbenih stilova upakiranih u originalan stil koji se proteže od psihodeličnog rocka, jazza, metala, preko drum’n’bassa, te koji uz zahtjevne aranžmane stvara nesvakidašnju plesnu atmosferu.

RABBIA E DISPERAZIONE  je četveročlani bend u čijem sastavu se nalaze predstavnici nove generacije pulskog hardcore, punka.

Čast otvaranja osmog “Viva La Pola!”, pripalo je perspektivnom psychedelic, alternative, rock sastavu Metanoia iz Pule.

Mortal Divinity također dolaze iz pulske underground scene. Kombinacija modernog thrash i death metala pokazuje trenutačna kretanja na lokalnoj sceni

FILIP MOTOVUNSKI : Nakon subotnjeg finala koncertnog programa, na 2nd flooru, osmi “Viva La Pola!”, uz after party nazvan “After Drama Party” zatvoriti će poznati motovunski jungle/drum’n’bass DJ i producent Filip Motovunski.

 

PRETPRODAJA ULAZNICA:

Ulaznice u pretprodaji za ovogodišnji “Viva La Pola!”, po cijeni od 59,99 kn (za petak), 89,99 kn (za subotu), te 139,99 kn (za oba dana) moguće je pribaviti na sljedećim pretprodajnim mjestima, te u sustavu Eventim: www.eventim.hr.

Pula:

Klub Uljanik, Dobrilina 2 (četvrtak – subota, 20.00 – 05.00 h)
Centar CD Shop, Fontička 3 (tel. + 385 52 212 463)
Rock Caffe, Scalierova 8
Caffe Bar Scandal Express, Ciscuttijeva 15
Caffe Bar Mimoza, Vukovarska 13
Caffe Bar Bass, Širolina 3

Rovinj: Music Shop Link, Carera 72 (tel. + 385 52 813 493)

 

Rezervacije ulaznica: vivalapolafest@gmail.com


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*