9th ANTIFA FEST

08. – 10. XI. 2012. K.Rojc/Pula
Početak studenog u Puli rezerviran je za već tradicionalni Antifašistički / AntiFa festival.

Festival u organizaciji udruge Monteparadiso spaja edukativni, aktivistički i zabavni program s aktualnim temama. Glavno je mjesto radnje Monteparadiso Hacklab (prizemlje CGU Rojc, Gajeva 3) gdje će se u tri dana ovogodišnjeg AFF-a održati šest predavanja, nekoliko videoprojekcijskih blokova te biti postavljen izložbeni dio festivala.
Ove godine festival se širi i na prostorije Dr. Inata (3. kat CGU Rojc) gdje će Go Go Wrighters održati svoju novu predstavu, a za kraj večeri u Monteparadiso Podzemlju održati će se nastupi hardcore i punk bendova.

Program:

Četvrtak, 8. XI.

18:30 – MP Hacklab – Festivalski odabir filmova Pulske Filmske Tvornice
19:30 – MP Hacklab – predavanje „Estetika potlačenog“, Aleksandar Bančić iz Pule
21:00 – Dr. INAT – predstava „putITin“ u izvedbi Go Go Wrighters iz Pule

Nepokoreni Grad 2012. na putu i Bukanojz predstaviti će se svojim izložbama u MP Hacklabu, a koje će se moći pogledati za vrijeme trajanja službenog programa.
Nakon predstave, u MP Hacklabu slijedi opuštena feštica za početak 9. AFF-a uz glazbeni odabir DJ Filja.

Petak, 9. XI

17:00 – MP Hacklab – prikazivanje videouradaka s festivala Nepokoreni Grad 2012., Karlovac.
18:00 – MP Hacklab – predavanje „Politički ekofeminizam u Trećem svijetu“, Dina Marijanović iz Zagreba
19:30 – MP Hacklab – predavanje„Riot Grrl pokret – feminizam u subkulturi“, Ines Virag iz Zagreba

22:00 – MP Podzemlje – AFF koncert

PUBLIC DISGRACE (Pula) – hcpunk
BLACK GUST (Zg) – hcpunk – http://tinyurl.com/BlackGustFB
PROTEST MOZGA (Labin) – hcpunk – http://www.myspace.com/protestmozga

Upad: 25 kn

Subota, 10. XI.

15:30 – MP Hacklab – videoprojekcija „Chasseurs de skins“, dokumentarni film, Francuska 2008.
17:00 – MP Hacklab – predavanje „Novi desni ekstremizam“, Antonio Čelan iz Pule
18:30 – MP Hacklab – predavanje „Kako istraživati punk?“,Ivana Mijić iz Zagreba
20:15 – MP Hacklab – predavanje i diskusija „Aktualnosti naše regije“, Dean Cukon iz Pule

22:00 – MP Podzemlje – AFF koncert

POSLJEDNJI BUNKER (Buzet) – punkrock/ska – http://tinyurl.com/P-Bunker-FB
SNOB (Koprivnica) – hc/thrash
LA GHENGA DEL FIL DI FERRO (It) – punkrock/street

Upad: 25 kn

ANTIFA Festival prvi se put održao 25. 12. 2004. u Monteparadiso Podzemlju (Klub) kao reakcija na događaje iz studenoga te godine kada su pripadnici pulskog ogranka Blood & Honour napali dvoje ljudi i nanijeli im teške ozljede. Kao središnja javna reakcija, 27. 11. 2004. organizirao se veliki mirovni prosvjed “Ne nasilju – ne fašizmu!” u samom centru Pule, a AFF se svojim prvim izdanjem predstavio kao supkulturna punk/hc glazbena večer bendova koji kroz glazbu progovaraju o problemu fašizma danas.
Koncept festivala mijenja se 2005. i od tada se razvija u sljedećem smjeru: AFF je zamišljen kao spoj edukacije (predavanja, diskusije, radionice i videoprojekcije), logističke i konkretne podrške neafirmiranim umjetnicima (izložbe, autorski videouradci) na način da im festival pruži prostor za prezentiranje svojega rada, te glazbene podrške neafirmiranim bendovima (putem glazbenog dijela festivala). Za termin festivala te godine odabrana je prva polovica studenog s namjerom da se svake godine podsjeti na brutalan napad nazi-skinheada na građane Pule. Tradicija je stvorena i nastavlja se do danas.
Od 2005. na AFF-u se odradio niz uspješnih predavanja, diskusija i videoprojekcija koje su se ticale antifašizma, kritike neonacizma/neofašizma i problematike diskriminirajućih diskursa u političkom životu prošloga stoljeća, slobodnih licenci – creative commonsa, spolnih i rodnih identiteta, povijesnih činjenica o Španjolskom građanskom ratu, nezavisne glazbene scene, obiteljske problematike, supkulturne priče i mnogočega drugoga.
Predavači su mahom studenti, aktivisti raznih organizacija civilne scene, ali i fakultetski predavači poput Tarika Kulenovića, Benjamina Perasovića, Ivane Mijić, Nikole Petkovića, Hillary Pilkington (Warwick, UK), Edgara Buršića i drugih.
Cilj festivala je skretanje pozornosti na desni radikalizam u zemlji i regiji, uz jasnu poruku da se progovaranje o fašizmu nikad nije ticalo isključivo supkulture nazi-skinheada, već se radi o puno široj problematici.

AFF je oduvijek inzistirao na tome da svojim poklonicima i posjetiteljima ponudi što više kvalitetnog materijala u zamjenu za nikakvu ili minimalnu cijenu.
Edukativni programi na AFF-u u potpunosti su besplatni, a za koncertni dio u MP Podzemlju plaćat će se karta (25 kn po danu) što će nam poslužiti da pokrijemo financijski trošak putovanja za sudionike festivala.
AFF je organiziran pod okriljem Udruge MONTEPARADISO.
U realizaciji ovogodišnjeg programa pomažu Savez udruga Rojca (SUR), Dr. INAT, Udruga Sinestezija, Pulska Filmska Tvornica, Udruga Domaći (Karlovac) / Savez udruga Klubtura.

www.antifa-fest.20m.com
www.myspace.com/antifafestpula
antifa.fest.pula@gmail.com


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*