Attack protiv povećanja najma

medikaNa najavu poskupljenja najma i prijetnji zatvaranjem AKC Medika, voditelji iz udruge Attack najavljuju prosvjede i koncert protiv ove odluke zagrebačkih vlasti.

Prosvjedna zabava najavljena je za 19. svibnja na Cvjetnom trgu s početkom u 13 sati. – Nekad je taj trg imao i neko značenje, ali danas je samo velika terasa, pa smo mi odlučili/e izaći u centar i dati mu bar malo starog duha koji je nekad imao. Imamo u planu i povezivanje s udrugama koje su u istoj situaciji jer ovo je direktan udar na civilno društvo. Mi prostor nećemo napustit, morat će nas od tamo nasilno maknuti”, kaže Sanja Burlović iz Attacka.

Uz Attack u sličnoj situaciji je i Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti kojoj je također višestruko uvećan najam za prostorije u kojima djeluje. Iz Grada se do sad još nisu očitovali o istinitosti ovih tvrdnji.

U Attacku su dobili obavijest zajedno s novim računom od grada Zagreba na iznos od 12 300 kn sa zateznim kamatama. Zatezne kamete su uračunate zbog toga što je Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu grada donio odluku 1. veljače o poskupljenju najma. Tom odlukom automatski se poništava ugovor koji Attack ima s gradom gdje stoji da je iznos najma prostora 5kn/m2 – ukupno 4 200 kn. Istom odlukom stigli su im retrogradno računi za najam prostora za veljaču, ožujak i travanj pa su automatski postali dužnici gradu. Sad duguju 39 000 kn iako su redovno najam platili po staroj cijeni za veljaču i ožujak.

Ni jedni ni drugi nisu dobili obrazloženje zbog čega su u ULUPUH-u zatražili sastanak sa gradonačelnikom Milanom Bandićem, a Attack još uvijek čeka odgovor od Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport koji je za njih odgovoran.

Saznajemo da slične probleme imaju i druge umjetničke udruge zbog čega se dovodi u pitanje opstanak i daljnji rad. Iz udruga očekuju da gradska uprava revidira svoju odluku i da povećanje cijena bude u skladu s mogućnostima.

izvor: h-alter


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*