Beogradski anarhisti optuženi za terorizam

Beogradski anarhistiBeogradski anarhisti protiv kojih je podignuta optužnica za međunarodnog terorizma ostaju u pritvoru pod izgovorom da postoji bojazan da bi mogli ponoviti krivično djelo.krivično delo ponoviti.
Podsjećamo, početkom rujna odlukom istražnog suca suda u Beogradu izrečena je mjera pritvora do trideset dana grupi mladih ljudi koji su uhićeni pod sumnjom da su počinili krivično djelo izazivanja opće opasnosti da bi javni tužitelj zahtjev za pokretanje istražnog postupka prekvalificirao u djelo međunarodnog terorizma.

Osumnjičeni se terete da su 25. kolovoza ispisali grafit na fasadi, a potom bacili dva “molotovljeva koktela” na zgradu grčke ambasade u Beogradu. Plamen je izazvao neznatna oštećenja na fasadi, a manji požar je ubrzo ugašen. U “napadu” nije bilo povrijeđenih jer u to vreme u ambasadi nije bilo nikoga, a sve službe Ambasade su već istog jutra počele normalno s radom.

Neobične su okolnost oko djelovanje policije i tužilaštva koje tereti uhićene anarhiste za terorizam što se po zakonu Republike Srbije tretira u istoj grupi s genocidom, zločinom protiv čovječnosti i ratnim zločinimam protiv civilnog stanovništva.

S druge strane jedini optuženi za sudjelovanje u paljenju američke ambasade 21. veljače 2008. godine, prošao je bez tako oštre kvalifikacije, iako je tom prilikom zgrada ambasade strane države znatno oštećena, a jedna od osoba iz grupe napadača smrtno stradala u požaru.

S uhićenim anarhistima svoju solidarnost iskazale su mnoge anarhističke grupe u Srbiji i šire.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*