Black Queen Hobby and Miniature Painting Competition 2020

Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara “Agram” (v. link) organizira međunarodno natjecanje u minijaturizmu “Black Queen Hobby and Miniature Painting Competition” (v. link), koje će se održavati od 29.02. do 01.03. 2020. godine u Galeriji Vladimira Horvata pri Zagrebačkoj zajednici tehničke kulture na Trgu žrtava fašizma 14, Zagreb. Ulaz na natjecanje je besplatan.

Black Queen Hobby and Miniature Painting Competition jedino je natjecanje isključivo u minijaturizmu organizirano u Republici Hrvatskoj te svake godine okuplja velik broj minijaturista iz raznih europskih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska, Bugarska, Poljska, Češka, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švedska) pa i šire (poput Sjedinjenih Američkih Država). Popratni sadržaji natjecanja uključuju čak četiri dvosatne radionice i stolove za slobodno bojenje vlastitih minijatura opremljene bojama, kistovima i rasvjetom.

Do ovog trenutka dogovorene su dvije radionice koje će voditi nagrađivani članovi UMS „Agram“. Prva radionica, koju će voditi Ana Polanšćak, će se kroz dva sata baviti izradom vlastite Inq28 minijature od raznih dijelova (više različitih minijatura) uz dodatak modeliranja dijelova uz pomoć modelarskih masa (Green Stuff). Tijekom teorijskog i praktičnog dijela radionice polaznici će se upoznati s alatima, materijalima i tehnikama za izvođenje jednostavnih i kompleksnih konverzija, uključujući uporabu masa za modeliranje. Teorijski dio uključuje savjete za planiranje, nabavu dijelova i smisleno sklapanje personaliziranih minijatura da bi polaznici naučili izbjeći početničke greške i podigli svoje vještine na višu razinu. Druga radionica, pod vodstvom Marka Paunovića, će se sastojati od dva dijela koji će trajati otprilike sat vremena svaki. Naš predavač će objasniti razne tehnike tzv “weatheringa”. Tijekom prve radionice objasnit će proces dodavanja efekata na die-cast modelu automobila kakvi se koriste u stolnoj strateškoj igri Gaslands. Druga radionica će pokrivati teme weatheringa predobojenog modela za stolnu stratešku igru X-Wing.

 

UMS “Agram”, osnovana 2003. godine, neprofitna je udruga madih koji se bave bojanjem i obradom minijatura, izradom ambijentalnih maketa, igranjem stolnih strateških igara te raznim drugim aktivnostima s područja tehničke kulture, povijesti i znanstvene fantastike. Udruga je osnovana radi boljeg povezivanja osoba čije zajedničke interese čine spomenute aktivnosti, kao i podizanja uvjeta, za ovaj nadasve kreativan način korištenja slobodnog vremena, na višu razinu, kako u gradu Zagrebu, tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Redovtih članova trenutno je 85, no brojka raste na tjednoj razini. Posebna pažnja posvećuje se mlađim članovima za što je Udruga dobila sljedeća priznanja:

  • 2009. Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić;
  • 2010. Godišnja nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture Oton Kučera;
  • 2011. Godišnja nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture Oton Kučera za odgovornu osobu Udruge, Marka Paunovića;
  • 2012. Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić za odgovornu osobu Udruge, Marka Paunovića;
  • 2017. Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za odgovornu osobu Udruge, Marka Paunovića.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*